Lokale rapidtoernooien zijn vaak sterk bezet. De plaatselijke top was bij dit Utrechtse HSM stevig vertegenwoordigd en ondanks de frivole reputatie van dit toernooi werd er serieus geschaakt. Xander Wemmers stond al na de voorlaatste ronde ‘vrij’ en bezegelde zijn winst met een remise in de laatste ronde. Waarmee hij schaakiconen als Peter Lombaers, Anton Rosmuller, Erik de Haan, Lukas Boutens en Pieter de Groot achter zich liet.
Oud Zuylen was prominent aanwezig: Ed, Guus, Marijke, Marc (wedstrijdleider vanaf het allereerste begin van dit toernooi), Jaap, Kees, Michel en Judith. En nog een hoop bekende personages die geregeld bij ons over de vloer komen. Op zo’n toernooi is het ook niet zo belang van welke club je bent – het lijkt alsof de rivaliteit tussen de Utrechtse clubs minder is dan vroeger. Toch waren er prijzen voor de beste Keresiaan, Moira-Domtoriaan (Daan Sch?nberger), Rode Loper (Jan P.)? en Oudzuylenaar. De laatste was Jaap van der Tuuk.
‘Frivool’, want in de geest van Hans Sandbrink waren er curieuze prijzen. Jan Jaap Janse speelde zijn rol als toernooidirecteur als altijd op humoristische wijze. Men zag deegrollers, een wc-rol met daarop geprinte eurobiljetten waarmede bepaalde lichaamsdelen afgeveegd kunnen worden met de voor de hand liggende spreekwoorden, een eierwekker (gewonnen door Marijke), een inknijplepel (Xander) en een bananenbox (Judith). Of was het een afknijplepel? Het zal wel een mysterie blijven, maar zo’n detail is niet eens een voetnoot in de zo roemrijke Utrechtse schaakgeschiedenis waard. Die bananenbox is overigens bedoeld om een banaan in op te bergen en verwijst naar de bananenschil waarop je kunt uitglijden. En naar niets anders, mensen.
Hoe het ook zij, er gebeurde van alles: Guus zette de heer Pinto op klaarlichte dag en op het midden van het bord mat. De rampzalige zag het niet en deed gewoon een zet aan de andere kant van het bord, enkele tientallen centimeters verwijderd van de plaats des onheils, waar de uitslag al lang rond was: 1-0 voor Guus. Ook waren er heerlijke discussies over de vraag of je klok mag stilzetten als je tot dame promoveert, maar er geen dame in de directe omgeving aanwezig is (ja dus). En of je de rokade met beide handen mag uitvoeren (ja dus, als je de koning maar het eerst aanraakt – Marc las voor uit het FIDE-reglement, sneller dan u het gekkenmat kunt uitvoeren*).
*Op dat laatste komen we nog terug, want een ander artikel van de FIDE bepaalt dat een zet met ??n hand moet worden uitgevoerd.
Een uitvoerig verslag met uitslagen van Jan Jaap is te lezen bij de organiserende club Paul Keres.