• Zo hehe, nu een Domtorenbiertje

  Posted on januari 16, 2019 by in extern, partijen, SOS OZU 1

  Nou het was verdient: 5 – 3 winst tegen Moira Domtoren. Het was de eerste overwinning van het team sinds hele lange tijd. Na veel net niet en smadelijke nederlagen. Vorig seizoen 7,5 – 0,5 tegen hetzelfde Moira. Nou vanavond dus even niet. Onzekerheid bij de tegenstander was er vanaf de eerste zet. Een potporie opstelling. De sterkste tegenstanders op de borden 6 tot 4, de anderen er omheen geplaatst. Dan is de taktiek natuurlijk: die drie zien te houden en de rest uitbuiten.

  Wout moest helaas als eerste het hoofd buigen. Het leek voorspoedig te gaan met zwart in een Frans zonder d4. Een offer op e6 kostte een pion, daarna nog wat meer materiaal. De moed der wanhoop was niet genoeg. Het eerste halfje viel bij Harm-Theo. Zeker mooi uit de opening in een Grunfeld met wit. Maar na wat geruil en sterke zetten van zijn ervaren tegenstander was er zelfs voor Harm-Theo geen eer aan te behalen. De andere spelers hielden elkaar lang bezig. Soms gewoon omdat het warm is en gezellig en je er voor betaald hebt. Ed trof de ons aller bekende Kasim. Die had best wel een leuke stelling, toen een pion minder en nog één. Alles draaide in deze partij om de witte pion op e5. Wel acht stukken stonden er op een gegeven moment op gericht. Toen deze pion via een manoeuvre Tb8,b4,e4 van het bord was duurde het lang voor Kasim door zijn vlag was, maar het punt was binnen.

  Ook de tegenstander van Sander was een slachtoffer van de situatie. SM schaak was het meer, zwarte banden en omknelling. Lang hield Sander met één van zijn lopers op d7 (gesteund door een pion op c6) de beide zwarte torens in het gelid. Tsja dan kun je rustig opbouwen. Het was geen leuke avond voor die speler.

  De tweede remise viel bij Jan-Maarten. Hij gebruikte met wit heel veel tijd in een standaard Franse Winawer. Waarom was niet duidelijk, maar beter werd het er niet van. Meer dan remise was het niet. Evert had opgelet tijdens het WK rapid. Engels beantwoordt je met c5, g6 en symmetrisch. Dan heeft wit eigenlijk heel weinig. Zo gezegd, zo gedaan en netjes een punt binnengehaald.

  Carol-Peter speelde tegen de Kraker. Lang geworstel in een Caro-Kann (0-0-0 vs 0-0) en toen er enigszins druk minder was, hop een toren weg. Met 4-3 in stand stond ik net wat gelijk in mijn partij tegen Tjerk. De stelling is van rond 11 uur en we waren beiden onder de 10 minuten in bedenktijd. De hele opening en middenspel was het gemanoevreer met voor paarden en lopers. Zwart staat natuurlijk beter, maar wit kan zich bedrijven. Bij het naspelen dient in het achterhoofd gehouden te worden dat zwart niets aan remise heeft. Toen hij hoorde dat hij c4! met winst (i.p.v. a4) gemist had, was Tjerk boos op zichzelf. Ook Le3 i.p.v. Kf7 was natuurlijk beter, maar tijdnood is tijdnood. Ik rook de loper op de lange diagonaal.

  OudZuylenUtrecht 1 – Moira Domtoren 1 5 – 3

  Eeden van, E. (Ed) 2088 Wandy , K. (Kasim) 1838 z-w 1 – 0
  Blok , S. (Sander) 2062 Le Fèvre , W.M. (Wouter) 1842 w-z 1 – 0
  Gouw , C.P.T.H. (Carol-Peter) 1970 Kraker de, J.A. (Johnny) 1898 z-w 0 – 1
  Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2012 Hertog ten, A. (Albertus) 2026 w-z ½ – ½
  Graaf de, E.G.A. (Evert) 1924 Rose , K.T. (Tom) 2017 z-w 1 – 0
  Weegenaar , B.W. (Bertrand) 1893 Hacquebord , T. (Tjerk) 2030 w-z 1 – 0
  Goor van, W. (Wout) 1816 Beek van, D.J. (Jorn) 1770 z-w 0 – 1
  Wagenaar , H.T. (Harm Theo) 1818 Janse , E.W. (Erik) 1912 w-z ½ – ½

Comments are closed.