• Zo das lekker beginnen tegen Hoogland

  Posted on oktober 16, 2019 by in partijen, SOS OZU 1

  Ik doe dit teamleiderschap al een paar jaren. Meestal is de spanning op lijfsbehoud iets tot in de laatste ronde. Dat lukte altijd wel, maar echt prettig spelen is dat toch niet. Maar dit jaar is het anders. De 4,5-3,5 overwinning op Hoogland voelt plezierig. Vorig jaar was het precies andersom in de eerste ronde, zij de winst, wij nog even wachten. Het team is iets veranderd. Carol-Peter is gestopt bij ons te schaken. Zijn stek wordt ingenomen door Henk Dissel. En met Daniel Kuiper hebben we nog meer vers bloed. Wout van Goor zit op de reserve bank als pinchhitter. Dat ging hem vanavond uitzonderlijk goed af.

  Vorig jaar won ik, dit jaar verloor ik. Kansloos. Ik jaagde een aanvalspook. In de tijd dat ik die aanval opbouwde veroverde mijn tegenstander drie pionnen. Het was snel afgelopen. Maar als mijn verlies een teamoverwinning inluid…

  Gelukkig werd mijn verlies snel gecompenseerd door de winst van Wout van Goor. Soms kiest hij de weg van de minste weerstand en neemt genoegen met remise in (veel) betere stelling. Maar waar hij vanavond tegenaan keek, rechtvaardigde duidelijk doorspelen en afmaken. Rond zet 15 beheerste wit de eerste 6 lijnen van het bord, en had zwart geen stuk ontwikkeld. De koning stond gevaarlijk midden op het bord. E-en h-lijn waren geopend en de lopers hadden lekker de ruimte. Het was snel klaar. En toen duurde het heel lang…

  De algemene tendens : de Hooglanders verbruikten veel tijd. In veel partijen kwamen ze in de problemen. En dat kostte wat. Jan-Maarten bleef de hele Siciliaanse partij tegen een gelijke stelling aankijken. Er was geen voordeel uit te peuren. Sander, altijd goed voor spektakel, opende Weens. Lekker snel f4, stelling openen en initiatief nemen. Het leidde tot een leuke stelling met o.a. pionnen op c2,c3 en c4. En een kwaliteitsachterstand. Misschien had zwart in het middenspel het betere van het spel, maar tijd en te weinig materiaal rechtvaardigde de remise.

  Henk was over die uitkomst het minst tevreden. Een Siciliaan werd met f4 bestreden. Lang was de stelling open. Een zwarte dame viel de damevleugel binnen, terwijl wit de stukken op de koning richtte. Het leverde in het verre middenspel een kwaliteit op. Die Henk weer net zo snel teruggaf. Of die kwaliteit voldoende was voor een winst zullen we niet weten.

  De nul van Evert viel laat. Hij verdedigde een matige stelling na een wat verkeerd gelopen Caro-Kann. Pas na een stukoffer tegen een paar pionnen kwam er initiatief en kon hij zich losspelen. Een te snelle dameruil leverde zijn tegenstander een gewonnen paard tegen pionneneindspel op. Meer geluk dan wijsheid, maar het punt telde.

  Dan de helden: Ed en Daniel. Ed had eens een nieuwe tegenstander. Ook vers bloed bij Hoogland. Het werd een zware partij aldus een uithijgende Ed na ruim 4 uur strijd. De afronding in de laatste fase mag er zijn. Optimaal gebruik gemaakt van het gebrek aan tijd bij zijn tegenstander. De partij is hieronder na te spelen.

  Daniel’s debuut bij OZU verliep naar tevredenheid. Zijn tegenstander trok in een Konings Indisch stevig van leer. Centrum werd dichtgeschoven en de aanval op de koning met h4 en g4 werd gezocht. Daniel manoeuvreerde achter zijn pionnen. Er werd wel een pion verloren maar daar moest ook veel tijd in geïnvesteerd worden. Een eerste remise aanbod werd door Daniel afgeslagen, pion minder, veel meer tijd en geen slechte stelling. Een half uur later werd dit herhaald. Daniel stond toen al klaar voor het openen van de stelling. De lichte stukken werden afgeruild en met f6 werd de stelling geopend. Gebrek aan tijd liet zich voelen. Er waren voor beide spelers grote kansen in deze fase. Uiteindelijk hield Daniel een toren tegen toren plus wat extra pionnen over. De kleine minuut op de klok was voldoende om dit uit te spelen. Techniek genoeg deze aanwinst voor het team.

  Kortom een mooie eerste ronde met genoeg aanknopingspunten voor verbetering. Op 8 november uit tegen de koploper Amerfoort.

  S.C. Oud Zuylen Utrecht 1

  SV Hoogland 1

     

  Eeden van, E. (Ed)

  2083

  Mil van, L.H.F. (Lucas)

  2159

  z-w

  1 – 0

  Blok, S. (Sander)

  2068

  Dieleman, M. (Marco)

  2084

  w-z

  ½ – ½

  Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten)

  2011

  Kooijman, C.J. (Chris)

  2051

  z-w

  ½ – ½

  Dissel, H. (Henk)

  1941

  Paternotte, S. (Stephan)

  2033

  w-z

  ½ – ½

  Graaf de, E.G.A. (Evert)

  1910

  Reichardt, G.J. (Gert)

  1998

  z-w

  0 – 1

  Weegenaar, B.W. (Bertrand)

  1895

  Officier, T.G. (Tom)

  1926

  w-z

  0 – 1

  Kuijper, D. (Daniel)

  1825

  Doorn van, H.F. (Hans)

  1933

  z-w

  1 – 0

  Goor van, W. (Wout)

  1762

  Dol, N.J. (Niels)

  1782

  w-z

  1 – 0

   

One Response so far.

 1. Harm-Theo Wagenaar schreef:

  Prachtig gedaan heren. Ik wist dat jullie het in je hadden! En dat tegen een tegenstander met werkelijk aan elk bord een hogere ELO. Respect!