• Zesde viertal wint in Nijkerk

  Posted on april 13, 2016 by in extern

  Een grote club als Oud Zuylen Utrecht speelt in de KNSB en dus overal ten lande, maar de grenzen van de SGS overschrijden de provinciegrenzen ruimschoots. Van Muiderberg tot Barneveld, en van Almkerk tot Nijkerk. Afgelopen maandag de 11e april ging er een viertal naar de Veluwe.

  Jo Drijver is als immer een tegenstander om rekening mee te houden. Nu kwam hij weer met een voorbereide variant: 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Pc3 Dd6 4.d4 c6, de Schiller-Pytel-variant van het Scandinavisch. De redactie alhier had er nog nooit van gehoord en wellicht moet webmaster Frank hier ingrijpen om de laatste stand van zaken te melden. Jo sloeg snoeihard toe. In elk geval won Oud Zuylen 1 van Nijkerk in de Viertallenkampioensgroep. Binnenshuis noemen we dit team: Oud Zuylen 6. Lezers vragen zich mogelijk af: waar gaat dit over? Maar in de SGS-viertallencompetitie speelt zich een strijd af tussen de soms wat kleinere verenigingen die geen achttal op de been kunnen brengen.

  (door Jo Drijver) Met liefst drie invallers moest het viertal naar de Veluwe. Marc (vakantie), Paul (werk) en Guus (basketbaltraining) waren verhinderd waardoor Ton Mackaaij, Jo Drijver en Midas Schonewille gedwongen werden om op reis te gaan. We werden allerhartelijkst ontvangen door de top van de uit 9 of 10 leden bestaande vereniging. Naast het viertal dus slechts één partij voor de onderlinge. Deze spelers werden dan ook prompt ingeschakeld voor het serveren van de koffie.
  Nijkerk heeft ongeveer 41.000 inwoners waaronder ook Hoevelaken valt. Het laatste dorp heeft een eigen schaakvereniging. Het lukt Nijkerk niet om nieuwe leden te winnen. De beste spelers uit het dorp spelen in Amersfoort. De wedstrijd liep voor ons op rolletjes en we waren dan ook vroeg weer thuis. Ton speelde duidelijk op winst maar zwart verdedigde zich secuur en ruilde zoveel mogelijk af waardoor de aanknopingspunten steeds minder werden. Ton ging tot het uiterste maar kwam er niet door.

  Jo speelt tegenwoordig Schiller-Pytel-variant van de Scandinavische verdediging, opgedoken in het boek Unorthodox Chess Openings. Een verdediging waarmee je alleen maar kunt verliezen. In Bussum vertelde zijn tegenstander hem waarom hij niet offerde op f7 omdat hij dan een stuk ging verliezen. Jo had het niet gezien maar de uitleg was meer dan duidelijk. Nu kreeg hij de kans om het nog eens te proberen en ja de tegenstander offerde, Jo won een stuk en heeft nog lang kunnen genieten van het spel omdat zijn tegenstander hoopte op een blunder van zwart.

  Peter kwam zwaar in de verdrukking en zwart kon het in enkele zetten uitmaken. Hij verzuimde dit, verspeelde wat pionnen en scoorde alsnog een (on)verdiend punt. Niet onvermeld mag blijven dat hij het middenspel verder prima speelde. Midas is in een bloedvorm en bewees dit nu ook weer. Veroverde een kwaliteit en maakt het daarna langzaam maar zeker af. Bij het analyseren bleek dat zijn tegenstander enkele betere zetten had gemist. Maar dat is na afloop. Met een duidelijk 3½-½ overwinning keerden we huiswaarts.

  SGS Viertallen Kampioensgroep 2015/2016 KAM:

    Nijkerk 1 Oud Zuylen 1 0,5 3,5
  1. L. van de Groep T. Mackaaij (Ton) 0,5 0,5
  2. F.G. van Munster (Erik) J.J. Drijver (Jo) 0 1
  3. Th. Meij P. Timmerman (Peter) 0 1
  4. C. Pijpers (Christiaan) M. – Schonewille (Midas) 0 1

Comments are closed.