• Zeist praat er nog over na

  Posted on november 2, 2016 by in extern

  de-houten-en-een-overdekt_4d636ab766161-pDe combinatieteams van Oud Zuylen en Utrecht beginnen op stoom te komen. Alsof er inwerktijd nodig is, werd punten ruim verstrooid. Maar langzaam komen de winsten binnen. Jo Drijver wordt weer iets rustiger. Uit in Zeist. We willen de toelichting op deze winst natuurlijk niet lang onthouden. Het was lang, veels te lang, spannend. Met wat nuchter geschuif was ook een 6-2 winst niet onmogelijk. Tussen de vijf remises zaten zeker twee zeer ruime plus-remises. En Sander, ja die maakte het heeeel lang spannend.

  De eerste twee remises konden tamelijk snel op het bord gezet worden: Bertrand en Evert. De muziek en mogelijkheden waren er snel uit in een dubbelfianchetto van het Engels en een Caro Kann. Tegen die tijd stond Wout al heel slecht. Een verrassend offer Pxh7 was ook om half 1 niet weerlegd. Wout probeerde nog een soort van aanval te organiseren maar naarmate de avond afliep en het aantal stukken idem dito was de kwaliteit en pion achterstand niet te overbruggen. De nul werd laat maar terecht opgeschreven.

  De partijen van Peter en invaller Marc Speijers vertellen een minder rechtlijnig verhaal. Peter met zwart liet zijn tegenstander komen, maar na opening van de c-lijn veranderde het spelbeeld. Het was zwart wat de klok sloeg. Torens, lopers: ze overheersten de hele witte stelling. Aan de zijlijn is het makkelijk praten, maar misschien zat er meer in. Marc speelde tegen een Wolga-gambiet. Dat moet in het middenspel goed tot gewonnen hebben gestaan. Eén mispeer kantelde de partij. Het resterende toreneindspel werd na wat zetten door zijn tegenstander als remise gekenmerkt en de vrede werd getekend. Analyse liet echter zien dat wit had moeten verliezen. Dat was gelet op de 4,5 – 3,5 uitslag zuur.

  Goede coachingsgesprekken moeten met Zeister Van Amerongen gevoerd worden. Hij deed een “verstappentje”, oftewel negeren van teamorders. Harm-Theo had een stelling van graniet opgeworpen. Om 5 voor twaalf was het bord nog vol, de klok echter leeg. Of het remise mocht zijn? Nee meldde de Zeister teamleider. Hij zag goed dat de punt voorsprong op bord 1 en 3 teniet gedaan gingen worden. “Doorspelen zult ge”. De zetten werden nogmaals herhaald en Harm-Theo kon het halfje claimen. Een uitnodiging voor een goed gesprek met het bestuur zal de heer Van Amerongen tegemoet kunnen zien.

  Harm-Theo keek intussen opgewekt naar rechts. Daar zat al heel wat zetten Sander een gewonnen staand toreneindspel te winnen. Maar o o, wat ging dat met clifhangers en dingen gepaard. Een Scandinavisch werd vakkundig met lange rochade en koningsaanval gepareerd. De g-lijn werd geopend, torens verdubbeld, een pion meegepakt en een mooie vrijpion gecreëerd. Een modelpartij in wording. En toen leek het te haperen. Er werden pionnen teruggenomen, veel schaakjes gegeven en even heel even dachten de vele omstanders “het zal toch niet?” Sander herpakte zich, ruilde en simpele bruggetjes regels hielpen hem aan het verdiende tweede punt.

  Tot slot, last etc. Big Ed verschalkt Erik Olof. Met Olof heeft Zeist een kei van een eerste bordspeler. Al snel in het middenspel werd door Ed een pion meegepakt, maar het was een rommelige stelling met veel stukken, centrale paarden en lopers. Langzaam kwam er lijn in Ed zijn winstplannen. Er moest wel overal op het bord gewonnen worden. Een vrijpion op de h-lijn, de b-lijn maar uiteindelijk won de lang verstopte f-pion. De 100 zetten zijn wel gehaald. Het punt en de uiteindelijke overwinning was er niet minder mooi om. In Zeist begon de victorie.

  SGS Promotieklasse 2016/2017 PRO:

    Zeist 1 Oud Zuylen Utrecht 3 3,5 4,5
  1. E. Olof (Erik) E. van Eeden (Ed) 0 1
  2. G.J. Hamers (Gerard) E.G.A. de Graaf (Evert) 0,5 0,5
  3. I.J. Hoekstra (IJntze) S. – Blok (Sander) 0 1
  4. A.J.M. van Amerongen (Arjen) H.T. Wagenaar (Harm Theo) 0,5 0,5
  5. J.C. Kuiken (Hans) B. Weegenaar (Bertrand) 0,5 0,5
  6. W.J. Veltman (Willem-Jan) P.J.J. de Jong (Peter) 0,5 0,5
  7. W. van der Bilt (Wouter) M.A. Speijers (Marc) 0,5 0,5
  8. W.E. Engelkes (Wijnand) W. van Veen (Wout) 1 0

  Bewaren

Comments are closed.