• Zakelijke overwinning door Oud Zuylen 2

  Posted on maart 14, 2016 by in extern, partijen

  r9-4De winst van 5-3 tegen Denk & Zet Advisor 1 kan het best betiteld worden als een “zakelijke” overwinning. Wij spelen om de knikkers. Promotie is al lang uit zicht. Onze tegenstander speelt tegen de laatste plaats op de ranglijst. Het verschil in rating is gemiddeld ruim 200 punten. Na maanden speelde OZ 2 weer in de formatie zoals in de eerste wedstrijd ook het geval was. Met Hans de Lange.

  Rond 9 uur waren de eerste drie partijen afgelopen en was de stand gelijk. Ed rolde met zwart in een Wolgagambiet zijn tegenstander soepel op. De partij is onderaan na te spelen. Wout van Veen overzag een dolle toren in het middenspel. Hij had in een Siciliaan flink geïnvesteerd in een koningsaanval maar kwam van de koude kermis thuis. Bertrands tegenstander koos voor de ruilvariant van het Frans en ruilde alles wat hem voor de voeten kwam. Een eindspel met ongelijke lopers was het resultaat. Geen eer meer aan te behalen.

  En toen werd het wachten. En spannend wel. Rond de klok van 10 uur waren twee punten gepakt aan de borden 7 en 8. Al vroeg in de opening pikte Frank een pionnetje mee. In het late eindspel kwam daar een tweede bij en zo werd het niet al te moeilijk.
  Hans stoomde direct na de opening met een e- en f-pion naar de overkant. Gesteund door lopers op c3 en b3 was dit een stevige aanslag op de koningsvleugel. Een witte pion belandde op de deurmat van de koning op g7. Toch had zwart kansen door de torens bezette e-lijn. Er dreigde zelf een matnet op g2. Na flink geruil bleef een lopereindspel over. Het ophalen van de g-pion kostte zwart een kostbaar tempo dat Hans de kans gaf zijn koning soeverein op d5 te zetten. Flink tempi tellen en het punt kon binnengeharkt worden.

  In dit geweld behaalde Wout van Goor een gelukkige remise. “Niet veel meer over zeggen,” was zijn commentaar. Doen we ook niet, maar het was daarmee wel mooi 4-2. Pim tekende ook de vrede. Een aanval op de damevleugel sloeg niet door en de stelling was te gesloten om lang door te gaan. De twee punten waren daarmee een feit. Ook Ronald nam genoegen met de remise. Tegen een Siciliaan kon hij geen doorbraak forceren en de remise-marge was nauwelijks doorbroken. Nog voor de klok van 11 uur kon het wedstrijdformulier ondertekend worden. De tegenstander was weer een wedstrijd dichterbij degradatie.

  Henk Kroon – Ed van Eeden

  De partij van Ed mondde uit in een snelle koningsaanval. Zet 12.f4 is al wat dubieus (Lf4 houdt de stelling gesloten), maar Lf3 loopt desastreus af.

  [Event ” Oud Zuylen 2 – Denk & Zet Advisor 1″]
  [Date “2016.08.03”]
  [Round “7”]
  [White “Kroon, Henk”]
  [Black “van Eeden, Ed”]
  [Result “0-1”]

  Oud Zuylen 2 Denk en Zet-Advisor 1 5 3
  1. E. van Eeden (Ed) H. Kroon (Henk) 1 0
  2. W. van Veen (Wout) C.A.J. Samsom (Cees) 0 1
  3. B. Weegenaar (Bertrand) A. Broere (Bram) 0,5 0,5
  4. R. Gouma (Ronald) G.J. Smit (Gert Jan) 0,5 0,5
  5. W. van Goor (Wout) C. van Houten (Cees) 0,5 0,5
  6. P.L. Gentenaar (Pim) J. de Boer (Jan) 0,5 0,5
  7. F. Tempelman (Frank) P. de Jonge (Peter) 1 0
  8. H.J.G. de Lange (Hans) J.C. Voskamp (Johan) 1 0

   

   

Comments are closed.