extern

Winst bij de Buren

civil-war-chess-set-001Rivierenland 1 uit in Buren. Het is het tweede duel in de competitie. Na een nipt gelijkspel in de eerste ronde werd het duidelijk tijd te bewijzen waar we staan.

De opstelling in de zaal (De Prinsenhof) en van het uitteam (crack Evert Aalten op bord 4 i.p.v. bord 1, er was wat geschoven) was bijzonder, het welkom wat chaotisch maar ons begin was goed. Met invalster Judith op bord 8 en een weer schaakfitte Ed op bord 1 gingen we van start. De stellingen werden betrokken. Zoals we gewend zijn ging Frank er in een Morra meteen bovenop. Veel Engels en Tarrasch deze avond. Judith hanteerde hem goed, schoof alles dicht en startte met veel stukken druk te zetten op de e- en f-lijn. Wout van Veen trof het wat minder en werd verrast door een kwaliteitsoffer waar hij het antwoord op schuldig moest blijven. Wout van Goor wees na een uur spelen resoluut een remiseaanbod van zijn tegenstander af. Hij zou later op de avond zijn gelijk bewijzen.

Na ruim 2 uur spelen konden we het eerste punt optekenen. Ed won in een spectaculair Siciliaans (Svesnikov met een snel Dh5) duel. Zwarte pionnen op g3 en e3, torens op h6 en b2. Dankzij een kleinnood dat zich via c5, c6 en c7 aan de overkant meldde, bleek alles onder controle te zijn.
Op dat moment zag het er niet slecht uit. Wout van Veen stond slecht en gaf niet veel later ook op. Bertrand en Pim stonden in Engelse stellingen gelijk en noteerden ook rond dit uur de remise. Alwin had na een theoretisch duel de betere stelling omgezet in een punt. 3-2 dus inmiddels rond half 11.

Wachten was dus op de punten bij Judith, Frank en Wout van Goor. Judith had last van te veel combinaties om uit te kiezen. Soms is keuze een last en geen lust. Op een zeer vol bord koos ze verkeerd. Dat kostte eerst de aanval en daarna een stuk. Ze kon gelukkig opgeven in de wetenschap dat de winst binnen was. Frank had na geblunder van beide kanten in de opening een loper tegen een pion meer en speelde dit netjes uit: 4-2 Het kwam dus neer op Wout van Goor. Zijn tegenstander vocht tegen de klok. Secondenwerk. Negeerde eveneens het doorlopen van een c-pion en kreeg in een ongelijke-loperremisestelling de opdracht geen remise aan te nemen en verloor.

We verlieten het vriendelijke en Oranjegezinde Buren met een 5-3 overwinning om in Utrecht de 79ste verjaardag van de club te gaan vieren. Het was bijna 11-11. Helaas was bij aankomst om 10 over 12 de tent al gesloten. Jammer, jammer. De punten kunnen ze ons niet afnemen.

Detailuitslagen en hopelijk de partij van Ed volgen later.

Eén reactie