• Vingervlugge blauwvingers verslaan bekerteam

  Posted on oktober 15, 2015 by in beker, extern
  Victorie voor de blauwvingers

  Victorie voor de blauwvingers

  In de middeleeuwen bestond er steeds een zekere rivaliteit tussen de bewoners van Kampen en Zwolle. Deze naijver was oorzaak, dat men elkaar het leven zo lastig mogelijk maakte. Zo werden steeds schepen uit Zwolle, als zij Kampen passeren moesten, beroofd en trokken troepen Zwollenaren de Kamperpoort uit, om ’s nachts het vee uit de weilanden van het Kampereiland te stelen. Soms kwam het dan tot een treffen en ging men elkaar met dorsvlegels te lijf. Bij zo’n kloppartij bedienden de inwoners van Zwolle zich van de scheldnaam Kampersteuren, om hun vijanden te plagen. Dat er voor de Zwollenaren niet ook een scheldnaam bestond, verdroot de steuren, en zij zonnen op een gelegenheid om hun een geschikte bijnaam te geven. Deze gelegenheid deed zich voor, toen het stadsbestuur van Zwolle, in een periode, dat de steden in gewapende vrede met elkaar leefden, bij Schout en Schepenen van Kampen aanklopten, om ter aanvulling van hun berooide gemeentekas het klokkenspel uit de grote toren, die door brand verwoest was, aan Kampen te koop aan te bieden. Het bleek, dat de gehate steuren beter konden sparen dan de vroedschap van Zwolle, maar tevens bedachten zij de volgende list: de koop zou tot stand komen, maar Kampen mocht het verschuldigde uitbetalen in muntstukken naar eigen keuze en daar het stadsbestuur van Zwolle niets anders overbleef, accepteerden zij.

  Zo kwam op een goede dag een wagen, volgeladen met zakken, de Kamperpoort binnenrijden. In deze zakken zaten niets anders dan vierduitenstukken. De samenstelling van deze koperen munten was echter niet zo als wij die thans hebben, want toen de Zwollenaren klaar waren met tellen, hadden zij blauwe vingers gekregen en lachende trokken de steuren met hun klokken op de wagen naar Kampen. Voortaan hadden zij een prachtige scheldnaam voor die domme inwoners van Zwolle.

  Domme inwoners? Hoei. Hoe slim zijn Zuylenaren dan? Want het KNVB-bekerteam van de onzen ging ondanks een flink ratingoverschot met maar liefst 3-1 ten onder tegen die ‘domme Zwollenaren’! Slechts Jaap wist aan het eerste bord zijn tegenstander aan de zegekar te binden. Blijkbaar heeft ons eerste team het lastig tegen vooraf zwakker ingeschatte tegenstanders dit seizoen, wat in de pot tegen Utrecht 2 ook al het geval leek. Jammer, want de volgende ronde zou Utrecht 1 aantreden, een sterkere tegenstander, en uw scribent is benieuwd hoe dat dan afgelopen zou zijn.

  Rest ons niets anders dan de sympathieke Zwollenaren een succesvol vervolg van het bekertoernooi te wensen.

  Oud Zuylen 2191 ZSG 2090 1 3
  1. Jaap van der Tuuk 2216 F. Binnendijk 2077 1 0
  2. Dirk Floor 2195 A. Mellema 2240 0 1
  3. Marcel van Os 2147 R. Keizer 1993 0 1
  4. Arie Schwartz 2206 B. de Jonge 2049 0 1

One Response so far.

 1. jwl schreef:

  nu weet ik, waarde ft, dat je goed op de hoogte bent van de recente en 20e eeuwse geschiedenis, maar om nu bij de uitslagen Marcel van Ss, te schrijven, daar is die man toch veuls te jong voor?