• Vijfde redt niet meer dan de eer in Zeist

  Posted on november 15, 2013 by in extern

  Het slachthuis

  Menig speler pakte er maar een boek bij

  (door Jo Drijver) Soms loopt alles op rolletjes en soms gaat het helemaal mis. Aan het eind van de middag belt Henk Bloemink om een zeer gegronde reden af. Snel een vervanger zoeken. Gelukkig blijkt Jan Gijzen bereid om mee te gaan naar Zeist. Even Arnold bellen dat Henk niet gaat maar Jan wel mee kan. Helaas, Arnold heeft de voorgaande avond zijn telefoon laten vallen en dat kreng doet het niet meer. Louis en Theo gebeld met de vraag of zij een 06-nummer hebben. Via de moeder van Arnold het nummer in bezit en vervolgens alles geregeld. Gelukkig staat Gerard vroeg voor de deur zodat we tijdig bij Albert-Jan zijn. Gerard heeft nog geprobeerd om hem te bellen maar dat is mislukt. File op de A2 en dus via sluipwegen naar Appie. Bij zijn huis aangekomen is alles donker en rammen op de deurbel helpt dus niet. Gelukkig hebben we het nummer van Marc en het blijkt dat A-J F aan de koffie zit in het clublokaal. Snel daar naar toe en dus met grote vertraging naar Zeist. Op een papiertje staat de routebeschrijving. Jammer genoeg missen we de Dwarsstraat en kunnen we weer terug maar omstreeks tien voor acht hollen we de zaal binnen. De wedstrijd is net begonnen maar gezien het ‘voorspel’ lijkt het een avond te worden waarop het geluk niet aan onze zijde is.

  Louis bezorgt zijn tegenstander een open g-lijn maar dat heeft hem mogelijk een stuk gekost en de partij. Het is allemaal moeilijk te volgen als je met achterstand in tijd en nogal gehaast begint. Gelukkig accepteerde mijn tegenstander een aanbod voor remise. Naar later bleek was het voor mij een positieve score en voor mijn tegenstander een negatieve. We vielen in ieder geval wel op. Albert-Jan heeft niet zoveel tijd nodig en kan gerust wat later komen. Het leek bij hem aardig gelijk op te gaan maar schijn bedriegt en onze achterstand begon op te lopen. Ook Jan-Willem sloeg de plank mis. In een zo goed als gelijkwaardige stelling pakte hij met de dame een toren waarbij hij over het hoofd zag dat de toren gedekt werd door een verscholen loper. Aan bord één kreeg Gerard een offer voor zijn kiezen wat hem lelijk opbrak. Hij wilde het voorkomen maar liet het toch toe, daarna verzuimde hij tweemaal om terug te offeren en uiteindelijk maakte de speler van Zeist het op een fraaie manier uit. Op het volgend rijtje tafels raakte Theo steeds meer pionnen achter en bleken de stukken van zijn tegenstander beter te functioneren. Er was geen houden aan. (5½-½). Daar zou het bij blijven. Jan speelde prima en won een stuk in een stelling waarin nog andere mogelijkheden zaten. Zijn tegenstander speelde onverdroten verder en zag kans om met twee torens op de 7e rij te komen. Dat kostte een paard, vervolgens twee pionnen en geheel terneergeslagen gaf Jan op. Dan tenslotte Arnold. Het leek erop dat hij het pionnen eindspel ging winnen. Mogelijk zagen we het allemaal verkeerd, mogelijk deed Arnold het verkeerd of mogelijk was zijn tegenstander beter dan wij allemaal. Ik hoop de stand nog te kunnen reconstruaren. Dit om aan te tonen dat de overwinning van Zeist volkomen terecht was, maar wel enigszins geflatteerd.

  Na afloop hoefden we onze tranen niet te drogen, we waren al afgedroogd door Zeist. Zelfs de komst en het medeleven van Anja kon ons niet meer troosten. Als geslagen honden sjokten we naar de auto.

  De gedetailleerde uitslagen:

  Zeist 2 - Oud Zuylen 5 7½-½
  1 Sergio Harnandan - Gerard Postma 1-0
  2 Wouter van der Bilt - Albert-Jan Fischer 1-0
  3 Bill Schuckink Kool - Jan-Willem Lubbers 1-0
  4 Herman Hamers - Jo Drijver ½-½
  5 Paul Govaerts - Arnold Heesbeen 1-0
  6 Gosse Kaastra - Jan Gijzen 1-0
  7 Raoul de Jong - Theo Rooijakkers 1-0
  8 Anton de Vreede - Louis Klaassens 1-0

  Enkele partijfragmenten met commentaar van Jo Drijver, waarin Jan Gijzen een gewonnen pot nog weet te verliezen, en waarin Arnold de winst mist.

One Response so far.

 1. Ries van Leeuwen schreef:

  Ja, zo’n nederlaag had ik wel verwacht. Door al die extra degradaties krijg je competitie vervalsing. Vianen 1 is ook veel te sterk. Ook in de andere 2e klasses heb je dit effect. Kan toch niet de bedoeling zijn.