• Vijfde bezig met verjongingskuur

  Posted on april 16, 2016 by in extern, partijen

  De laatste tijd draait Oud Zuylen in de externe competitie als een tierelier. We zijn nog in de race voor de SGS-beker, OZ 1, 2, 3 en 5 wonnen hun laatste wedstrijd en OZ 4 maakte ook een inhaalslag met anderhalve punt uit de laatste twee wedstrijden. Promotie zit er vermoedelijk niet in, maar gelukkig draait daar niet alles om. De teams gaan er enthousiast tegenaan. Positief nieuws is ook dat het vijfde team inmiddels is versterkt met een leuk groepje jonge spelers, die het gewoon ziek goed doen. We hebben het natuurlijk over Guus, Midas, Bart en Bram. Bij de laatste wedstrijd tegen Muiderberg 1 op 12 april gingen deze toffe gasten weer uit hun plaat. Dankzij dit vrolijke viertal werd de score 5,5-2,5 voor Oud Zuylen. Nu volgt een kroniek van deze veldslag van de hand van Jo Drijver.

  In de opstelling van het vijfde misten we Henk Bloemink, Ries van Leeuwen, Arnold Heesbeen en Jo Drijver. Jan Gijzen werd voor deze wedstrijd van de reservebank geplukt. Bas Lobik is momenteel te goed voor dit team en moet gewoon naar een hogere klasse. Naast Guus van Eeden is Midas Schonewille al een gevestigde kracht en Bart de Vries is hard op weg dat te worden. Maar ook Sam Rijken komt er aan. Vandaag debuteerde hij en dat smaakt duidelijk naar meer.

  Tegen het eerste van Muiderberg werd het een duidelijke overwinning die nooit in gevaar is geweest. Het startsein werd gegeven door Guus die zijn tegenstander figuurlijk van het bord af mepte. Dat ging wel heel erg snel. Daarna werd het wat rustiger. Louis werd in het middenspel slachtoffer van zijn 89-jarige tegenstander die gehoopt had tegen de nog oudere Henk Bloemink te mogen spelen. Helaas ging dat niet door. Aan de top bleef het rustig. Jan kwam goed weg met een remise, terwijl Theo meer had verwacht van zijn opening. Ook hij kwam niet verder dan een halfje en later op de avond bleek dat het ook Bas niet lukte om te winnen ondanks een voorsprong van twee pionnen. De lopers van ongelijke kleur deden de deur dicht. Bas was dicht bij de zege maar zijn tegenstander speelde een perfecte verdediging.

  Onze hoop was nu gevestigd op de nieuwe garde. Midas nam de aanval over van zwart, creëerde allerlei dreigingen en gaf zwart de keus tussen mat of materiaalverlies. Zijn tegenstander nam de verstandigste beslissing: opgeven. Prima gespeeld. Bart verloor zijn eerste twee partijen in het vijfde, speelde de derde remise en toen durfde de teamleider al te voorspellen dat de eerste winstpartij er aan zat te komen. En die kwam er vanavond. Weliswaar met behulp van een blunder van zijn tegenstander, maar de wijze waarop hij het eindspel naar winst leidde was wel doordacht. Hij heeft zijn plaats definitief veroverd. En dan onze debutant Sam. Hij speelt al net zo geconcentreerd als Midas en Bart en wacht rustig op de kansen die hem worden geboden. Heel langzaam gaat hij ten aanval om dan vernietigend toe te slaan. Het lijkt wel of hij steeds de beste zet speelt. Een wel heel fraaie winstpartij. Voor het eerst op een club en dan zo debuteren. Het zal je maar gebeuren.

  [Event “SGS 3A, bord 7”]
  [Site “Utrecht”]
  [Date “2016.04.12”]
  [Round “?”]
  [White “Groenewegen, Gerrit”]
  [Black “Rijken, Sam”]
  [Result “0-1”]
  [WhiteElo “1231”]
  [WhiteTeam “Muiderberg 1”]
  [BlackTeam “Oud Zuylen 5”]


  SGS 3e Klasse 2015/2016 3A:

    Oud Zuylen 5 Muiderberg 1 5,5 2,5
  1. B. Lobik (Bas) M.J. Norden (Marc) 0,5 0,5
  2. T.M.H. Rooijakkers (Theo) H.C. van Houtrijve (Henk) 0,5 0,5
  3. J.W. Gijzen (Jan) A.T.M. Gieling (Toon) 0,5 0,5
  4. G. van Eeden (Guus) B. van Dijk (Bert) 1 0
  5. B. de Vries (Bart) J. Duyts (Jens) 1 0
  6. M. – Schonewille (Midas) V.J. Groenewegen Jr. (Victor Jan) 1 0
  8. L.J.W. Klaassens (Louis) V.J. Groenewegen sr. (Victor Jan) 0 1

  Sam heeft nog geen rating en is daarom nog niet vermeld. Desalniettemin: Bord 7. Sam Rijken – Gerrit Groenewegen, 1-0

Comments are closed.