jeugd

Verlies thuis, winst in De Bilt

[door: Sara Zondergeld]
In maart kwam het toevallig zo uit dat de jeugd zelfs twee externe competitie wedstrijden speelde! Het leverde ons een verlies thuis en een winst uit op. 
Er werd thuis gespeeld op 19 maart tegen Houten D2. Het verlies lag niet aan Leon, die won wel beide partijen. In de zwart partij miste hij dat hij een pion kon pakken, maar de tegenstander miste dit ook, de pion kon alsnog gepakt en met hetzelfde stuk daarna zelfs nog een loper. De dame werd mooi ingesloten met een paardwinst en zo kwam Leon als vanzelf ongeslagen te staan. Van wit valt weinig meer te vertellen dan dat de gekozen Reti opening goed werd doorgezet. De andere spelers van het team hadden het zwaar. De tegenstand was sterk. Een foutje van Floris werd meteen fataal afgestraft, maar gelukkig won Floris zijn andere partij. Een week later ontdekten we dat Rayan op bord 4 zelfs tegen een speler van een team van een hooggeplaatste school op het regionale schoolschaaktoernooi gespeeld had. Ja, daar was moeilijk tegenop te vechten. Maar gevochten, dat werd er.
 
Tien dagen later togen we naar De Bilt, naar De Biltse Combinatie. Floris rolde zo van het hockeyveld de partij binnen met zijn scheenbeschermers nog aan. Iedereen zat toen al klaar en er werd meteen gestart. Tessa deed voor het eerst mee met een externe competitie en had supporters meegebracht. Haar oma uit De Bilt kwam aanfietsen om eens te kijken hoe haar kleindochter speelde. En het ging super. De eerste partij werd weliswaar verloren, maar er werd lang niet slecht gespeeld. De tweede partij werd uitstekend gewonnen. Met een gepromoveerde dame en een toren werd er een mooie mat gezet. Bij Duncan ging het andersom: hij won de eerste, maar verloor de tweede. Beide tegenstanders waren aan elkaar gewaagd en er werd over en weer fel aangevallen. Leon en Floris wonnen beide partijen. Floris’ tegenstander had duidelijk zijn dag niet, Floris speelde de kortste partijen van de avond. Leon speelde de langste. In de wit partij won hij in het begin een toren, pende de dame, deed een dame ruil, maar miste een mooie vork waardoor hij anders heel snel in een voordelig eindspel zou zijn beland. Het zag er zelfs naar uit dat het nog op remise kon uitlopen, maar Leon kon zich uit die stelling werken en na veel geschuif was het na een gepromoveerde dame gedaan. Tijdens de zwart partij, die niet genoteerd werd, was er een serene rust neergedaald over het clublokaal en speelden de senioren inmiddels hun partijen in stilte.