• Twee heren op een tandem fietsen bijna iedereen naar huis

  Posted on augustus 19, 2015 by in simultaan
  Jaap maakt een rondje, terwijl Marcel even bijkomt. Pieter haalde het niet tegen de heren.

  Jaap maakt een rondje, terwijl Marcel even bijkomt. Pieter haalde het niet tegen de heren.

  De jaarlijkse simultaan door de clubkampioen werd deze maal verzorgd door twee simultaangevers: clubkampioen Jaap van der Tuuk en voormalig clubkampioen Marcel van Os, die om de beurt een zet deden. Tandemschaak heet dat. Beter dan Hans Ree kunnen wij dat niet verwoorden (NRC, 18-9-2003): “Vroeger werd het af en toe in simultaanseances gedaan. Er waren dan twee simultaangevers, de een deed aan alle borden de eerste zet, zijn partner de tweede, dan deed de ander de derde zet, enzovoort. De alternerende simultaan werd dat toen genoemd. Het had het voordeel dat zo’n voorstelling in theorie sneller afgewerkt kon worden dan wanneer er slechts ??n simultaangever optrad. Nummer twee hoefde niet te wachten tot zijn voorganger zijn rondje had afgemaakt, hij kon al halverwege beginnen. In de praktijk duurde het toch vaak lang doordat de partners elkaar niet begrepen. Wat de een opbouwde brak de ander weer af.
  Ik heb zelf eens zo’n simultaan gezien waar meester Lodewijk Prins verkleed was als Sinterklaas en John Bink, een sterke hoofdklasser, als Zwarte Piet. Ze begrepen elkaar goed. Maar van vrienden hoorde ik toen over een catastrofale seance die eens door grootmeester Hein Donner en meester Carel van der Berg gehouden was. Die twee begrepen elkaar niet.”

  Wij hanteerden een ietwat andere opzet: de simultaangevers deden om de beurt een rondje. De een wachtte dus op de ander, zodat de simultaannemers niet te veel werden opgejaagd en de twee protagonisten steeds even pauze hadden.

  Jaap en Marcel waren modieus gekleed als altijd (Sinterklaas is nog niet in het land), ze begrepen elkaar heel goed en kozen beiden voor een overwegend positionele aanpak, hoewel het dynamische duo cheap tactics uiteraard niet uit de weg ging, om met Marcel te spreken. Zo werd menig ongelukkige langzaam weggedrukt uit het spartelende peloton. Sinterklaascadeautjes werden niet weggegeven. De monsterscore was 15 uit 18. In feite 14,5 uit 17 (een score van 88%), als we geen rekening houden met de snelle remise van Ed, die plaats maakte voor Florentina. Theo Rooijakkers was de enige die won. Puntendelingen voor Marc, Jo, Ronald en Ed. De uitslag staat hieronder.

  Jose-Theo-Do-Marc

  De sfeer was tof: Jos? heeft er duidelijk zin an. Do kijkt toe, terwijl Marc zijn remise aan het verzilveren is. Enige winnaar Theo kan alleen maar lachen om dat onderaardse gekrioel.

   

  Steve-Ed-Guus-Judith

  Traditiegetrouw werden er weer tal van zetten ingefluisterd en analyses vlogen door de zaal, geheel tegen de regels, enfin,? dit is Oud Zuylen. Het mocht niet baten, Guus verloor.

  Speler score
  1. Jos? 0
  2. Do 0
  3. Marc remise
  4. Anton 0
  5. Steve 0
  6. Guus 0
  7. Judith 0
  8. Theo 1
  9. Marius 0
  10. Jo remise
  11. Lex 0
  12. Alwin 0
  13. Ed remise
  14. Ronald remise
  15. Henri 0
  16. Ron 0
  17. Pieter 0
  18. Florentina 0
  uitslagenbord

  Het aloude uitslagenbord

Comments are closed.