• Tumult in Tilburg

  Posted on januari 9, 2019 by in nieuws, toernooien

  Leo en Judith op de terugreis uit Tilburg (foto: AvE)

  (door Alwin van Ee) Het mag dan rustig lijken omdat de club twee weken stil lag door enig feestgedruis, maar energiek geschaakt wordt er zeker. Van Gibraltar tot Groningen, waar de Utrechter Casper Schoppen (17) zijn tweede grootmeesterresultaat behaalde tijdens het Groningen Chess Festival (rond Kerst). Oud Zuylen Utrecht roerde zich ook, en wel bij het jaarlijkse Kersttoernooi in Tilburg, onder auspiciën van De Stukkenjagers. Maar liefst 86 deelnemers traden aan in dat rapidgeweld op die zaterdag de 22e december. Vier spelers van OZU 4 (KNSB) waren er, dat is ruim 44% van het team (dit voor de nerds onder ons – we hebben namelijk negen spelers). Te weten Judith, Ronald, Leo en Alwin. Locatie was de fraaie bioscoop Cinecitta.

  De A-groep werd gewonnen door IM Stefan Kuipers. John Cornelisse (Paul Keres) werd gedeeld derde (hij remiseerde tegen Nederlands vrouwenkampioen Anne Haast). Spannend was de strijd om de eindzege in de 51-koppige B-groep (tot 1850), waar uw verslaggever ook in de race was. Uiteindelijk waren er drie gedeelde winnaars. Door een remise in de laatste ronde werd ik vierde, wel als enige ongeslagen speler, met 5,5 uit 7. Ronald viel met 5 punten ook nog in de prijzen, Judith scoorde 4,5 en Leo 3 punten.
  De eindstanden van de beide groepen desgewenst alhier. Een voorbeeldje van hoe daar ging, is de partij hieronder, een variant op een bekend thema. Mensen, let in de Cambridge-Springs nu eindelijk eens op je loper op g5!

  Overigens waren de prijzen niet bijzonder spectaculair. Het inschrijfgeld was een tientje. John won 35 euro met die fratsen en ik incasseerde er 15, terwijl ik voor het reisje met de NS slechts 3,50 had betaald. Een ‘keuzedag’ van de spoorwegen, privilege voor de volhardenden onder ons, die de zeer hoge leeftijd van 60 jaren hebben behaald. Daarmee hield ik per saldo 1,50 euro aan dit zeer gezellige toernooitje, de drankrekening voor het gemak niet mede gerekend.

  Ook in Utrecht zijn de eerste klappen alweer gevallen: op dinsdag 8 januari in het jaar Onzes Heeren 2019 verloor OZU 2 van die drommelse lieden uit Zaltbommel en Zuilichem met 3,5-4,5 (SOS 1B). Als invaller mocht ik tegen Gijs van Breukelen, bekend probleemcomponist. De opening had ik nog goed gespeeld, maar daarna werden de problemen dermate ingewikkeld dat ik mijn meerdere moest erkennen in de man die al zijn hele leven problemen bedenkt en oplost. Ik vond het overigens een eer om tegen hem te spelen.

  Intussen worden de messen reeds geslepen, de vergeelde schaakboeken uit de kast gehaald en de duizelingwekkende databanken opgestart voor het komende Tata Chesskermis. Vrijdag de 11e begint het feest al. Daar kunt u deze maand oude krijgers als Tom de Jong, Bert Lardenoye, Leo Keijzer, Hans van Doorn, Harm-Theo Wagenaar en Ronald Gouma in Wijk aan Zee aantreffen, alsmede natuurlijk gewiekste kwajongens als Carlssen en Giri. Die vrijwel allemaal in dezelfde zaal zitten en dat is toch volstrekt uniek: een sport waarbij je in dezelfde ruimte als de wereldkampioen aan het spelen bent! Of heeft u wel eens tegelijkertijd met Nadal een potje getennist op Wimbledon of met Johan Cruijff op dezelfde grassprietjes gelopen? Nou dan! Onze helden zijn gewoon aanraakbaar in Wijk aan Zee. En dat gratis.

   

One Response so far.

 1. Ronald schreef:

  Hans van Doorn (3Q) gaat lekker (1,5/2), Harm Theo (4P) iets minder…