Corona,  intern,  jeugd,  Online

Trainers Trio

De vierde lichess jeugdschaakavond is alweer een feit. De jeugd en hun trainers beginnen het al goed in de vingers te krijgen. Niet alleen het online schaken gaat de meesten inmiddels prima af, maar ook het in de zijlijn samen kletsen verloopt al bijna natuurlijk. Schaakadviezen en grapjes over en weer, van alles wordt er uitgewisseld. Net als in in de schaakclub zelf kun je als toeschouwer feitelijk maar een of twee partijtjes echt live tegelijk volgen. Je kunt online wel snel switchen, maar de zetten gaan ook snel. In het echt op de club is dat ook zo. Even meekijken en de partij achter je is alweer afgelopen. Van onschatbare waarde is het dan ook dat deze lichess partijtjes perfect genoteerd zijn door de computer, blijven opgeslagen en downloadbaar zijn. Zo vind je pareltjes.

Een interessante partij om te zien is die tussen Nizar en Siebe op de afgelopen jeugdavond van 21 april. De partij ging alle kanten op, maar werd uiteindelijk gewonnen door Siebe, die met zwart speelde. Er gebeurde in de partij van alles. Ondanks het weggeven van een dame en een dame die gewoon niet gepakt werd, blunders over en weer, maar ook weer een spannende penning en een mooie dubbele aanval, is het erg leerzaam en leuk om te kijken hoe de partij meandert.

Dan kwam Duncan ook nog spontaan met een nieuwe opening die hij de Harry Potter opening doopte. De kern ervan is kort maar krachtig: gooi alles ongeveer random naar voren om de tegenstander te laten denken: wat doet hij nou? Opdat deze vervolgens op basis van die chaos geen snel antwoord weet en fouten gaat maken. Dat van die fouten maken, klopte wel. Door al het geweld op het bord zagen alleen zowel Guus als Duncan zelf wel dingen over het hoofd en werd niet gemerkt dat er een dame gepakt had kunnen worden. Of deze opening navolging gaat krijgen, moet nog blijken. De uitslag van de vierde avond was helder: drie trainers vormden de top 3.

Wie weet brengt de jeugd daar aanstaande dinsdag verandering in! OZU gaat ook in de meivakantie gewoon door met de jeugdschaakavonden op de dinsdag. De vakantie wordt tenslotte voornamelijk aan huis gevierd, dus laten we dan ook maar lekker door schaken. Dat kan gelukkig op deze manier gewoon!