• Tegen Ons Genoegen een klassiek Utrechts kwartiertje

  Posted on januari 11, 2017 by in extern

  Op zijn Duits! In de laatste dying seconds. 3-0 achter en dan tot 4-4 terugkomen. Krantenpagina’s en diepte interviews zouden er vol over geschreven kunnen worden. De mannen (en een vrouw) van Ons Genoegen kwamen op volle oorlogssterkte en duidelijk om te winnen. (HTW heeft zelf na diepgaande analyse van het matchpatroon de strategie kunnen achterhalen: alle sterke tegenstanders op de zwarte borden, de lichtere op wit).

  In deze groep is elke matchpunt goud waard en tsja wij staan in de onderste regionen. Als je dan 2200+ spelers op kunt stellen begrijpen we dat wel. Om 10 uur stond een 3-0 achterstand op het bord. Jo liep al weer wat balend rond de borden. Twee uur nagelbijten later liepen Wout en Ed tevreden rond met een biertje. Eindelijk een mooie reguliere overwinning. “Het werd eens tijd.” Sander stuiterde nog wat . Redder van het matchpunt na een mooie schwalbe. Verdiend, want hij ging al de hele wedstrijd voor het punt. De nullen waren niet onlogisch.

  Mijn nederlaag kwam uit een pluspion maar gaf mijn tegenstander alle kans de b-pion ondersteund door een machtig loperpaar naar voren te brengen. Harm-Theo stond niet onredelijk maar in tijdnood liet hij zich makkelijk mat zetten. Evert dacht lang slecht te staan (het zag er ook slecht uit), maar in de analyse bleek het mee te vallen. Toch een nul op het scoreformulier.

  De twee remises waren twee verschillende verhalen: Wout stond lang niet goed, onderdruk, pion minder maar ontsnapte met een eeuwig schaak. Peter stond lang heel goed maar gaf zijn tegenstander één kans en zo kwam de stelling weer in evenwicht.

  Ed heeft eindelijk zijn geduld en energie weer. Al in de beker was de overwinning geconcentreerd binnengehaald. Hetzelfde gebeurde vanavond. Ruime plus uit de Siciliaanse opening, druk in het middenspel tegen een geïsoleerde d-pion en bezit van de open c-lijn. Het spelletje kan er in zijn handen makkelijk uit zien. Mat van de koning midden op het bord was een leuke beloning van een mooie pot.

  De kijkersprijs voor de avond gaat naar Wout van Veen. Zie de partij hieronder. SM-wurgschaak. Zijn tegenstander zal er ziek van zijn. Zoveel werkeloze stukken die machteloos toekeken hoe de koningsstelling opengebroken werd. Het had in de afwerking iets fraaier gekund en dan mocht ie ingelijst worden. Het naspelen meer dan waard.

  Over Sander hebben we het al gehad. Man-of-the-Match, 4 uit 5 koploper van OZU3. We hebben er weer een matchpunt bij.

  Oud Zuylen Utrecht 3 Ons Genoegen 1 4 4
  1. E. van Eeden (Ed) L. van Twillert (Laurents) 1 0
  2. E.G.A. de Graaf (Evert) T. Lanchava (Tea) 0 1
  3. S. – Blok (Sander) W. van de Groep (William) 1 0
  4. H.T. Wagenaar (Harm Theo) A.J. van der Burch (Arie) 0 1
  5. B. Weegenaar (Bertrand) H. Strating (Henk) 0 1
  6. P.J.J. de Jong (Peter) W. Velker (Wim) 0,5 0,5
  7. W. van Goor (Wout) M. Riemersma (Martinus) 0,5 0,5
  8. W. van Veen (Wout) S. van de Groep (Sjaak) 1 0

  Bewaren

Comments are closed.