extern,  KNSB OZU 1

Succesvolle ouverture van OZU 1 in de KNSB

Door: Jo Drijver

De eerste klap is meestal een daalder waard. In dit geval beslist niet. Onze topper, André, opende de g- en h-lijn om de aanval in te zetten maar kwam van een koude kermis thuis. Het openen van de lijnen bleek in het voordeel van zwart en de eerste nul kwam hard aan. Dat zijn we niet van hem gewend. Gelukkig zat Ed naast hem en zag kans om direct daarna een Nederlands meisjeskampioen te verschalken en de stand werd weer gelijk. Daarna even rust.

Daniël, aan het laatste bord, had eindelijk zijn dag en hield de verdediging gesloten. Wit daarentegen forceerde een open lijn met de koning op e1 en de dame op d2. Onze speler forceerde een afruil waarbij er een zwarte toren op d8 verscheen en de witte dame verloren ging. Zowaar een 2-1 voorsprong. Het was ditmaal Arie die de stand op 3-1 bracht. Met zwart wekt hij de indruk nog altijd te spelen zoals hij dat vroeger al bij OZ deed. Degelijk verdedigen en dan wachten tot er een doorgang in de witte stelling komt. Geduld wordt nogal vaak beloond.

Daarna leek het mis te gaan. De rommelstelling van Jan Maarten ging plotseling verloren doordat zijn vlag viel. Later werd bekend, dankzij de computer, dat hij op dat moment gewonnen stond. Dat is nauwelijks te geloven. Mogelijk krijgen we de eindstelling nog wel eens te zien. Zelfs ging de voorsprong helemaal verloren doordat Maarten verloor. Hij had een witte pion naar h7 gebracht met de zwarte koning op h8. De aanval sloeg niet door en toen bleek de witte verdediging erg wankel en maakte zwart van de hem geboden kansen gebruik. Van 3-1 naar 3-3.

Gelukkig hadden we Meindert weer in de gelederen. Op werkelijk schitterende wijze wist hij een prachtige partij op het bord te zetten. Iedere zet leek raak en van alle hem geboden mogelijkheden, zoals open lijnen en een ongelukkige plaats van de zwarte koning, maakte hij gebruik. Een ongedekte witte vrijpion in het centrum blokkeerde de zwarte stelling en toen de witte dame en toren via de open a-lijn de stelling van zwart binnen drongen werd de zwarte stelling om zeep geholpen. Een partij uit één stuk die ons op een 4-3 voorsprong bracht.

De laatste partij van Freek, zou ons minstens een halfje opleveren. Freek begon zoals we van hem gewend zijn. Met wit direct een aanval via het centrum waar zijn tegenstander grote moeite mee had en vanaf het begin in de verdediging werd gedwongen. Alle valkuilen ontwijkend wist Freek een pion te winnen op c6 met een loper op b7. Freek probeerde met een pion meer, het onderste uit de kan te halen. Gelukkig zag hij tijdig in dat de twee wedstrijdpunten belangrijker waren dan een extra half bordpunt en door herhaling van zetten gaf hij aan tevreden te zijn met remise. Dit met dank van zijn teamleden en uiteraard de teamleider. De laatste klap was wel een daalder waard.

Uitslag

LSG 3

Oud Zuylen Utrecht 1

 

Uitslag
Berrevoets, J. (Jeroen) 2092 Bouwmeester, A. (Andre) 2133 1 – 0
Warnaar, A. (Alisha) 2011 Eeden van, E. (Ed) 2061 0 – 1
Hellenberg, J.A. (Jan) 2032 Linde van der, M. (Meindert) 2085 0 – 1
Termeulen, A. (Albert) 2039 Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 1983 1 – 0
Henseler, J.J. (Jorgen) 2052 Busstra, F. (Freek) 1901 ½ – ½
Wubben, M. (Marcel) 2005 Schwartz, A.J. (Arie) 2001 0 – 1
Evengroen, B.A. (Bernard) 1962 Post, M. (Maarten) 1746 1 – 0
Lafeber, E. (Evert) 1806 Kuijper, D. (Daniel) 1854 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2000 Gemiddelde Rating: 1971 3½-4½

Uitslagen 1e ronde:

Voorschoten 2 – Philidor Leiden 1 2½ – 5½
Leiderdorp 1 – ASC 5½ – 2½
Schaakhuis 1 – Amsterdam West 1 3-5
VAS 3 – Oegstgeest 1 3½ – 4½
LSG 3 – Oud Zuylen Utrecht 1 3½ – 4½