extern,  SOS OZU 2

Spannende wedstrijd onder aan de ranglijst (SOS OZU 2)

Door: Midas Schonewille

Het is al eventjes geleden, maar dan hier toch het verslag van de laatste wedstrijd van het 2e in de SOS competitie. Dinsdag 10 mei kregen we Veenendaal 1 op bezoek en aangezien zij nog geen wedstrijd gewonnen hadden was dit de kans om nog een tweede winst toe te voegen aan het eind van het seizoen en zo Veenendaal ook achter ons te houden op de ranglijst.

Guus van Eeden, bord 7, was (zoals wel vaker gebeurt) als eerste klaar met zijn partij. Zijn opening was zoals altijd raar en zijn tegenstander kwam beter te staan in het middenspel, maar die ruilde prompt al zijn goede stukken af voor Guus zijn slechtere en zo kwam er toch een remise-achtige stelling op het bord te staan. Guus bood dan ook remise aan en dat werd, na een half uur beraad en bedenking, aangenomen. 0.5 – 0.5.

Ton Mackaaij viel in op het tweede bord en zijn klassieke b4 werd beantwoord met het ongebruikelijke f5. Na een zet of 9 kiest Ton ervoor om het spel open te breken en zijn tegenstander weet niet adequaat te reageren en verliest een stuk. Er wordt wel nog wat geprobeerd te dreigen, maar dat is allemaal op te vangen, dus de eerste winstpartij is binnen. Helaas verliest Bas Jubels kort daarna op bord 1 zijn partij van een tegenstander met ruim 100 ratingpunten meer, dus het staat weer gelijk, 1.5 – 1.5.

Hans Scheeringa speelde op bord 3 op onkarakteristieke wijze vanuit het Siciliaans snel tot een eindspel zonder dames. Zijn 2 remise-aanboden worden afgeslagen, maar hij weet uiteindelijk af te wikkelen tot een gelijk toreneindspel waar toch tot een gelijkspel wordt besloten. Patrick Langendoen zat op bord 8 een erg degelijke partij te spelen. Een rustige e4-e5 opening met c3 om te voorkomen overrompeld te worden door een tegenstander met superieure openingskennis. Uiteindelijk werd het een strijd tussen Patricks flank tegen zijn tegenstanders centrum, waar uiteindelijk een pion werd verloren en Patrick wist daarmee al het gevaar te stoppen terwijl hij zijn eigen koningsaanval op kon zetten. Zijn tegenstander gaf hier op. Bert had helaas minder succes in zijn partij en moest het onderspit delven nadat zijn dame in de problemen kwam, het staat dus weer gelijk met 3 – 3.

Theo Paymans had initiatief en druk op de stelling van zijn tegenstander op bord 4 en won de strijd om het d5 veld, maar op dit moment waren alleen de grote stukken en ongelijke lopers nog over. Een paar torens werd geruild evenals de dames en Theo bevond zich opeens op de achterste voet toen hij een pion verloor. Uiteindelijk bleven alleen de lopers over en liep het dus uit in een remise, 3.5 – 3.5.

Toen kwam het dus aan op ondergetekende. Ik was een Torre aan het spelen waar ik (zoals vaak eigenlijk) lang rokeerde en hoopte op een koningsaanval. Mijn tegenstander reageerde redelijk passief door zijn stukken terug te trekken en ik kreeg de tijd een aanval op te zetten, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Het uiteindelijke e5 van mijn tegenstander gaf hem toch redelijk goed initiatief en er moesten een aantal stukken afgeruild worden. Uiteindelijk kon ik een batterij op de f-lijn creëren en mijn paard infiltreerde de positie, maar ik kon niks concreets vinden om de winst gelijk te pakken. Dan toch maar verder met afruilen om de druk te houden, maar op dit punt hadden we ook beiden erg weinig tijd over. Er werd afgeruild tot dame-toren en mijn dame stond gevaarlijk dicht bij mijn tegenstanders koning, maar dit zou allemaal te keepen moeten zijn. Toen maakte hij toch een grove fout door mij te negeren en voor zijn eigen aanval te gaan (met beide nog 3 minuten op de klok) en ik kon met mijn toren naar de h-lijn gaan om de onverdedigbare dreiging van Dh8# te creëren. 4.5 – 3.5!

Het kostte tot het laatste moment, maar we hebben er toch mooi nog een laatste overwinning uit kunnen slepen. Met een een-na-laatste positie in de competitie had het een stuk beter gekund, maar in de eerste klasse met veel betere tegenstanders en een paar keer nipt verloren toch een verdienstelijke prestatie.

OZU 2
Rating
Veenendaal 1
Rating
Uitslag
Jubels, B. (Bas) 1839 Dodeweerd van, M. (Matthijs) 1959 0 – 1
Mackaaij, T. (Ton) 1849 Duijker, J.H. (Bert) 1843 1 – 0
Scheeringa, H.T. (Hans) 1643 Beelen van, J.H. (Jaap-Hille) 1624 ½ – ½
Paijmans, T. (Theo) 1607 Bulthuis, G.J. (Gerard) 1683 ½ – ½
Lardenoye, B. (Bert) 1662 Boere, L. (Lars) 1559 0 – 1
Schonewille, M. (Midas) 1564 Blom, L.H. (Lodewijk) 1482 1 – 0
Eeden van, G. (Guus) 1429 Capiteijns, C. (Cees) 1535 ½ – ½
Langendoen, P. (Patrick) 1421 Wolters, R.S. (Rens) 1320 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1627 Gemiddelde Rating: 1626 4½-3½