• Spannend tot de laatste zet, Oud Zuylen 4 – Paul Keres 6

  Posted on november 5, 2012 by in extern

  (Verslag: Bertrand Weegenaar) Op papier zou Oud Zuylen 4 – Paul Keres 6 een makkelijke overwinning moeten worden, maar dat bleek in de praktijk spannend tot de laatste zet. De winst was er uiteindelijk wel, op die 30ste oktober.
  Eén van de eerste uitslagen was de remise van Denise. Denise legde haar tegenstander op de pijnbank, maar stopte met winstpogingen in een eindspel met drie pionnen op dezelfde vleugel (zij een toren, tegenstander een loper.)
  Ton rolde zijn tegenstander snel op in een klassieke Oerang Oetang en schreef de eerste voorsprong voor het team dit seizoen.
  Wim aan bord 7 speelde het Jaenisch-gambiet in het Spaans. Je kunt met zwart vrijwel niet verliezen – door Radjabov herhaaldelijk aangetoond, o.a. tegen Kramnik – maar… ook niet winnen. Remise dus.
  In de tussentijd werd Jan op bord 6 opgerold. Jan ‘had een prachtige stelling’ (oordeel tegenstander en Jan zelf, maar ik vind dat anders). De stelling was weer gelijk.
  Jan Maarten aan bord 1 wikkelde na een moeizame Slavische opening, met een fraaie combinatie af naar een gewonnen stelling. De stand was weer in de plus. De partij kunt u hier naspelen.
  Peter (met zwart) had een pion veroverd tegen zijn tegenstander, maar koos voor een remisevoorstel, mede i.v.m. het feit dat zijn koning in het midden niet echt veilig stond.
  Vrijwel gelijk kreeg Pim in een volgens hem slechte stelling (Siciliaans met g6, lang theorie meen ik) opeens een remiseaanbod dat hij gretig accepteerde.
  En dan tot slot uw verslaggever: remise na drie maal gewonnen te hebben gestaan, éénmaal verloren en bij drie remiseaanboden ging ik daar uiteindelijk op in. De stand was 4 – 3 dus dat moest natuurlijk aangenomen worden. Het was inmiddels een echte remisestelling, maar het had ook zomaar 1 – 0 of 0 – 1 kunnen zijn. Zie hier mijn partij.

  De uitslagen (4,5 – 3,5)

  Bord Oud Zuylen 4 Paul Keres 6 uitslag
  1 J.M.C. van den Boogaart (Jan Maarten) R.J. Pel (Ritsaert) 1-0
  2 B. Weegenaar (Bertrand) M. van Hasselt (Michiel) rem
  3 P.L. Gentenaar (Pim) A.M. Veltman (Alex) rem
  4 T. Mackaaij (Ton) C. van Meer (Chris) 1-0
  5 P. Hoogakker (Peter) J. van Rooy (John) rem
  6 J.C. Ackerman (Jan) J. van Eck (Jan) 0-1
  7 W.J. van Hoek (Wim) W.H. Kool (Wim) rem
  8 D. Tönissen (Denise) J. van Meerwijk (Jeroen) rem

  Bewaren

Comments are closed.