• SOSOZU1 nog niet uit degradatie gevaar

  Posted on april 19, 2019 by in nieuws, partijen, SOS OZU 1

  Het is onduidelijk hoeveel teams er degraderen uit deze competitie. Maar ondanks de ruime winst tegen De Rode Loper 1 kunnen we nog niet relaxed toeleven naar de laatste ronde van deze competitie. Nummer een na laatst staat 1 punt onder ons. De tegenstander van volgende rond, 1 punt boven ons. Er kan dus nog van alles gebeuren. De ruime overwinning, 5,5 – 2,5 in ronde 8 versterkt in ieder geval ons bordsaldo. Zo makkelijk als het uit de uitslag lijkt, zo lastig bleek het in veel partijen. Evert was op vakantie en door een communicatiemisverstand was er voor ondergetekende ook een invaller geregeld. Dus namen aan bord 1 Marcel van Os en aan bord 2 Jaap van der Tuuk plaats. Ed schoof nederig op naar 3.

  De eerste uitslag was van Wout, een remise. Hij vond dat hij slecht stond en vertrouwde de stelling niet. Omstanders dachten er anders over, maar ja, gegeven is gegeven. De tweede remise kwam bij Jaap vandaan. Hij was boos op zichzelf, hij stond zo gewonnen na een goed uitgevoerd middenspel in het Open Spaans. Hij dacht een dame te vangen en moest opeens afwikkelen naar een lastig toreneindspel. Hij voerde dit snel naar remise door eeuwig schaak. Op een aantal borden ging het goed. Harm-Theo had snel een pion en daarna een kwaliteit verschalkt. De winst liet de hele avond op zich wachten maar zou uiteindelijk opgetekend kunnen worden.

  Jan Maarten speelde met wit tegen een Siciliaans Draak. Hij trok snel met de f4 en g4 pion naar voren, maar zijn tegenstander gaf geen krimp. Nadat de kruitdamp van het middenspel was opgetrokken bleef een lastig toreneindspel over. Pion na pion ging van het bord, en minuut na minuut van de klok tot er geen redden meer aanwas.

  Met Sander, nu aan bord 4, is er zelden een saaie partij. Dit keer trok hij vroeg met f5 ten aanval. Dit pionoffer werd gevolgd door een paardoffer. Het klopte allemaal net niet, en na de eerste reeks dreigingen bleef er gewoon, laten we het maar zeggen, een verloren stelling over. Het was wel aan zijn tegenstander om dit te bewijzen. Er ontpopte zich een bizar gevecht. De eindstelling is een studie. Alle witte stukken op de koningsvleugel, alle zwarte op de damevleugel. Behalve de zwarte koning die in een schaaknet gevangen is. Remise door eeuwig schaak. Het resultaat van vier uur hard werken.

  In de partij van Ed leek het slecht af te gaan lopen. De meester gaf de omstanders ongelijk. De dreigingen en de druk werd zijn tegenstander te veel en de stelling stortte in een paar zetten in.

  Van Marcel verwachten wij veel. Hij speelde tegen eveneens OZU lid Henk Dissels. Marcel ontwikkelde vrolijk op de damevleugel, zijn tegenstander verzamelde alles op de koningsvleugel. Met een pion op h7, een toren erachter, loper en paard in de buurt leek het allemaal heel vervelend. Maar Marcel ziet meer dan de meesten, en echt onder de indruk was hij niet. In de tijd dat wit bezig was kansen te creëren om die h7-pion te laten promoveren (of mat te zetten), drukte Marcel rustig een vrije c-pion naar voren. Het bleek uiteindelijk voldoende voor opgave.

  Tot slot CP, hij speelt op geheel eigen wijze ronde voor ronde punten bij elkaar. Ook hier spartelde een tegenstander tegen die kenmerkende agressieve opstelling op de damevleugel. Een moment van onoplettendheid kostte zomaar een stuk. Er kwam wel een pion voor terug, maar de loper extra meer was uiteindelijk teveel van het goede.

  Een ruime overwinning. Ajax had zich inmiddels ook al geplaatst voor de halve finale van de Champions League. Het was een lekkere avond.

  S.C. Oud Zuylen Utrecht 1 – U.C.S. De Rode Loper 1

  S.C. Oud Zuylen Utrecht 1

  U.C.S. De Rode Loper 1

  Os van, M. (Marcel) 2079 Dissel, H. (Henk) 1927 z-w 1 – 0
  Tuuk van der, J.J. (Jaap) 2132 Knight, D. (David) 1902 w-z ½ – ½
  Eeden van, E. (Ed) 2104 Nijland, H. (Hans) 1818 z-w 1 – 0
  Blok, S. (Sander) 2063 Lagemaat van de, A.G. (Arend) 1879 w-z ½ – ½
  Gouw, C.P.T.H. (Carol-Peter) 1969 Scholten, M. (Marcel) 1758 z-w 1 – 0
  Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2009 Kamminga, J. (Jaap) 1878 w-z 0 – 1
  Goor van, W. (Wout) 1807 Das, P.A. (Peter) 1765 z-w ½ – ½
  Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1782 Bergenhenegouwen van, V. (Victor) 1785 w-z 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1993 Gemiddelde Rating: 1839 5½-2½

2 Responses so far.

 1. Carol-Peter Gouw schreef:

  Er misten bij de rode loper 2 vaste spelers die volgens ingewijden liever naar de Champions League keken dan voor hun club te vechten. Nu ,gezien het programma van de laatste ronde, is de kans groot dat de rode loper degradeert. Met zulke (niet gemotiveerde) leden heb je geen tegenstander meer nodig!