• SOS Paul Keres 1 – OZU 1, van net niet of bijna wel

  Posted on november 11, 2018 by in extern, partijen, SOS OZU 1

  In de regionale ondercompetitie, de SOS, moest OZU 1 aan de bak tegen Paul Keres 1. PK had de eerste ronde verwoestend met 8 – 0 gewonnen. Er is niets onduidelijks aan hun intentie deze competitie te winnen. De gemiddelde ELO-rating van de spelers is minimaal 150 punten hoger. Dus in deze wedstrijd ging het niet over de match- maar over de bordpunten. We konden bijna over een complete opstelling beschikken, minus Carol-Peter. Op het laatste moment was Jaap van der Tuuk bereid zijn plek aan het 3de bord in te nemen. Alle stukken stonden klaar op 8 november en elk bordpunt zou welkom zijn op het scoresheet.

  Het liep anders, en veel spannender dan we hadden verwacht. PK was iets gehandicapt, maar bracht toch een stevig team. Na ruim een uur spelen stond het overal behoorlijk. Alleen Harm-Theo was slordig in de opening en kreeg snel een slechte stelling. Jan Maarten kwam prima uit de Siciliaanse opening en kreeg mooi spel op de damevleugel. Er viel veel Engels te beleven.

  De eerste punten kwamen rond 10 uur op het scorebord. Wout speelde remise, Bertrand verloor kansloos. Harm-Theo wist zijn openingsnadeel te compenseren en wikkelde af naar een remise-eindspel. Rond 11 uur waren we nog op 5 borden bezig, en het zag er vrolijk uit. Ed stond prima, Jan Maarten zijn stelling was zeer positief, Sander was druk bezig alles af te ruilen en Jaap drukte een pion op de b-vleugel naar voren. Evert had ook nog voldoende kansen.

  Ed won uiteindelijk comfortabel (zie partij hieronder) en Jaap liet zich de kans op winst niet ontnemen. Hij wikkelde dit erg slim af. Zo stonden we met nog drie borden open op een 3-2 voorsprong. Zou het dan zomaar…? Helaas, natuurlijk niet. Evert verloor teveel materiaal en Sander zijn tijdnood leidde tot het verlies van een toren die niet door twee pionnen gecompenseerd werd. Jan Maarten bracht zijn pluspion naar de onderste rij maar zelfs met een stuk meer kon hij de remise niet voorkomen. Jammer, jammer. Weer een 4,5-3,5 nederlaag, maar het voelde behoorlijk anders als de eerste keer.

One Response so far.

 1. Pascal Boittin schreef:

  Leuke partij Ed. Opening met 4 pionnen op en rij is interessant ook zal ik het liever niet doen.