• SOS OZU1 – Hoogland 1

  Posted on oktober 10, 2018 by in extern, partijen, SOS OZU 1

  De kop is eraf in de SOS-onderbond competitie groep HKA . Met de introductie van de landelijke vierde klasse is ook de opzet van de onderbond wat gewijzigd. Spelers mogen in beide competities vast plaatsnemen. Veel oude bekenden dus, en wat nieuwe gezichten. Ed van Eeden, Jan Maarten Boogaart en Carol-Peter Gouw zijn nu vaste spelers. Hun kracht zal nodig zijn. Het systeem is al bij voorbaat gerigged. Paul Keres 1 heeft zijn eerste 8-0 al binnen. Hun rating ligt gemiddeld ruim 200 punten hoger als alle tegenstanders. En winnaars worden kampioen en promoveren niet. Evaluatie over twee jaar. PK alvast gefeliciteerd.
  Andere wijzigingen: speeltemp0 is van 1:50 en 10 seconden naar 1:40 en 10 seconden gebracht.

  Maar verder een gezellige avond met veel oude bekenden. Helaas in deze eerste wedstrijd tegen Hoogland 1 kwam de kracht van de nieuwe spelers er niet uit. Ed had een erg moeilijke avond. Hij werd langzaam opgeknoopt op de damevleugel. Regelmatig moest je even tellen of hij echt niet veel minder materiaal had. Maar nee, materieel was het lang gelijk, maar de stelling was dramatisch. De vaak trotse koningsloper heeft niet meer velden gezien dan f8 en g7. En werd ook nog eens de hele partij door een witte pion op e5 geblokkeerd. Snel vergeten en door naar het bier. Ook Carol-Peter had niet zijn avond. Hij offerde vlot een pion op b5 om ruimte te krijgen. “Gratis zetten”. De economische wet dat gratis niet bestaat kwam hard aan. De ruimte op de damevleugel leek mooi, maar kostte te veel tijd om te benutten. Wit verdedigde slim. Opende op de koningsvleugel en daar vond CP geen antwoord op. Jan Maarten stond goed maar moest in een klassieke Siciliaanse Scheveningen al vroeg een belangrijk paard ruilen. Druk tegen d6 was niet voldoende. Remise was het logische eindresultaat.

  Een vroege remise van Wout van Goor. Omstanders denken: daar had meer in gezeten. Ook omdat het uiteindelijke verlies nipt was en hier toch kansen waren. Evert speelde ook remise maar kwam van ver. Zijn paarden werden op de damevleugel lang opgejaagd, maar vonden uiteindelijk een rustig heenkomen in de doos.

  Winsten waren er ook: de auteur speelde een serieuze partij. Het leek wat in te zakken, we kopieerden wat zetten (a3, a6, b4, b5) maar met een centrumdoorbraak gooide ik de lont in het kruidvat. Het was achteraf niet ok, maar het bracht leven in de brouwerij en vooral zette mijn tegenstander lang aan het denken. Zie verder de analyse aan het einde van het stuk.

  Peter de Jong toonde zijn waarde als invaller voor Harm-Theo. Het was een rustige maar dodelijke Italiaanse partij. Arme zwartspeler. Alleen maar moeten verdedigen. Hij zag een storm opgebouwd worden tegen zijn koning. En kon daar maar heel weinig tegenoverstellen. Het had wat sneller gekund gaf Peter aan het einde toe.

  Rond de klok van half 12 was er nog één partij gaande bij een stand van 3,5 – 3,5 : Sander Blok – Onno Kooijman. De complexe stelling verdiende meer bedenktijd. We hopen de zetten van Sander en commentaar te ontvangen, want na afloop viel er een hoop te bekijken. Een wit paard op g7 en pion op f6. Hoe dan?

   

  De eerste ronde zit er weer op. Beetje teleurstelling. Het team moet zich nog wat formeren. De dodelijke krachten nog bovenkomen. Volgende halte op 8 november : Paul Keres.

  S.C. Oud Zuylen Utrecht 1 SV Hoogland 1
  Eeden van, E. (Ed) 2079 Dieleman , M. (Marco) 2092 z-w 0 – 1
  Blok , S. (Sander) 2052 Kooijman , C.J. (Chris) 2015 w-z 0 – 1
  Gouw , C.P.T.H. (Carol-Peter) 1982 Paternotte , S. (Stephan) 2008 z-w 0 – 1
  Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 1982 Officier , T.G. (Tom) 2002 w-z ½ – ½
  Graaf de, E.G.A. (Evert) 1924 Doorn van, H.F. (Hans) 1931 z-w ½ – ½
  Weegenaar , B.W. (Bertrand) 1893 Nieuwenhuizen van, R. (Rene) 1895 w-z 1 – 0
  Goor van, W. (Wout) 1829 Dol , N.J. (Niels) 1809 z-w ½ – ½
  Jong de, P.J.J. (Peter) 1941 Wijono , S. (Santoso) 1735 w-z 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1960 Gemiddelde Rating: 1936 3½-4½

  In mijn witpartij tegen Van Nieuwenhuizen leek het middenspel te verzanden in een remise. Met 19.e4?! gooide ik de knuppel in het hoenderhok. Het kostte mijn tegenstander tussen deze en de 25ste zet veel tijd. Dit resulteerde in een aantal slechte zetten. Met 30…h6!? kon een belangrijk luchtgat gemaakt worden. 32…d2 was gewonnen. Lxb2 zal ingegeven zijn door mijn Lxe7, maar is verliezend. Na al het afruilen was de angel (pionnen op d3 en e4) uit de stelling en konden de twee extra pionnen simpel versimpeld worden.

   

Comments are closed.