• SOS: Het Derde begint met gelijkspel

  Posted on oktober 16, 2021 by in SOS OZU 3

  Door: Jo Drijver

  Zondag bij een concert naast een lege stoel gezeten. Ben om 11 uur de deur uitgegaan en om een uur of zes weer thuis gekomen. De hele dag heeft onze zieke Theo geprobeerd om mij (teamleider) te bereiken met telefoon en mail.’s Avonds begreep ik dat hij ziek is en niet zou komen. Dinsdag hetzelfde probleem. Om half tien de deur uit en om kwart voor twaalf terug. Als ik in de garage sta valt het licht uit. Stroomstoring tot ’s avonds kwart over één. Theo de hele dag proberen om me te melden (telefoon, mail) dat hij nog ziek is en niet speelt tegen Moira Domtoren. Op de club hoor ik dat hij niet komt. Hoe moet dat nu zonder deze topper? Gelukkig lopen er veel jonge, nieuwe spelers rond op de club die graag willen spelen en het liefst zo vaak mogelijk. Ramon bleek bereid om onze coryfee te vervangen. De vervanger moest natuurlijk wel wat in zijn mars hebben.

  Het is altijd gezellig als Moira er is, veel bekenden. Aan bord 6 trof Maurice het niet. Tegenstander Rijn de Jonge krijgt iedere vrijdag les bij Oud Zuylen en dat was goed te merken. De routinier viel aan via de h-lijn en de half geopende g-lijn met dame en toren. De witte stelling werd vakkundig gesloopt. (0-1) Martijn brengt de stand in evenwicht. Door goed spel wint hij een stuk en daarna komt zwart steeds meer onder druk te staan. Als er opnieuw stukverlies dreigt geeft zwart zich gewonnen. (1-1). Ramon speelt wat actiever dan zijn opponent, verovert de open lijn en brengt een zwart paard in de problemen. Het eindspel is daarna gewonnen hoewel het uitkijken bleef.
  (2-1).

  Jan Willem kijkt aan tegen een pion op e6 welke alle zwarte stukken lamlegt. Een wanhoopspoging zet geen zoden aan de dijk en opnieuw is het gelijk (2-2). Ton doet zijn uiterste best aan het eerste bord. In het middenspel zie je dat hij een duidelijk plan heeft middels een paardmanoeuvre. Evert Jan kan niets anders doen dan afwachten op de genadeklap. In hevige tijdnood komt deze heel hard aan en staan we op de drempel van winst (3-2).

  Het is even wennen aan een zestal; slechts zes bordpunten i.p.v. acht. Jan pakt het initiatief in de opening maar plotseling hapert de machine en komen de witte troepen opzetten. Jan moet in de verdediging maar dan merkt hij dat zijn stukken niet allemaal op ideale posities staan. De jeugdige tegenstander geeft geen krimp en brengt de wedstrijd definitief in evenwicht. Jan verzekerde ons dat hij op een van de laatste zetten de remise miste en daardoor ten onder ging. 3-3, het einde van een spannende en gezellige wedstrijd.

  Na afloop werd nog lang geanalyseerd over een gemiste kans van Jan.
  Helaas had Jan het beter gezien dan de omstanders. Txf3 leek een mooi kwaliteitsoffer maar dat kon niet worden bewezen. Toch maar het diagram voor de computerschakers. Weet een programma raad?  Volledige uitslag:

  1. Ton Mackaaij – E.J. Evers 1-0
  2. Roman Bach Pareja – P. Leeuwenkamp 1-0
  3. Jan Ackerman – D. Terwel 0-1
  4. Martijn de Haan – P. Mellegers 1-0
  5. Jan Willem Lubbers – R. Stekelenburg 0-1
  6. Maurice Diederen – R. de Jonge 0-1

Comments are closed.