• Sliedrecht 1 – Oud Zuylen Utrecht 2

  Posted on februari 5, 2018 by in extern

  Sliedrecht staat bekend om de vele grote baggerbedrijven (onder andere Boskalis en IHC Merwede) die ervandaan komen. Iedere twee jaar vindt in Sliedrecht het Baggerfestival plaats, voor het laatst in 2017. Ook is er het Nationaal Baggermuseum gevestigd.

  Wij speelden niet in het baggermuseum en er was ook geen sprake van een baggerfestival.

  Nee, het was reuze gezellig in De Havik, mede omdat ook het eerste van De Giessen Linge daar hun thuiswedstrijd speelden tegen Voerendaal 2. Dus een team uit de SGS met de nodige bekenden. Ook zijn niet alle spelers van Sliedrecht onbekenden. Zo spelen in het team Theo en Tobias Dekker die hun sporen verdiend hebben in Leerdam evenals Andries Dekker (De Giessen Linge) en o.a. Frans Sanijs. Een sterke club die het ook niet heeft kunnen redden.

  Voor ons een belangrijke wedstrijd want de punten zijn dit seizoen duur. Gelukkig wonnen we de voorgaande wedstrijd tegen De Baronie waardoor we net boven de degradatie streep kwamen.

  De start was zeer voortvarend. Freek Busstra, vervanger van Peter de Jong en vervolgens van Harm-Theo Wagenaar, startte zeer voortvarend, zette de zwarte stelling onder druk, verhinderde de ontwikkeling van de stukken van zwart met als gevolg stukwinst waarna het eerste punt al heel snel binnen was. We zitten te springen om dit soort invallers. Hij is uiteraard uitgeroepen tot man van de match.

  We kwamen zelfs op een 2-0 voorsprong dankzij, wie anders, dan Jan Maarten. In de bondscompetitie sprokkelt hij de nodige elopunten bij elkaar (2016-2017: 7 uit 9 met 5 overwinningen en 4 remises) waarna hij kans ziet om dat via toernooien fors ongedaan te maken waardoor hij weer op het achtste bord belandt. Zijn stijl is in alle rust afwachten en de stukken op velden zetten waar ze op den duur toe kunnen slaan. Dat nodigt de tegenstander uit om de aanval te kiezen en risico’s te nemen en vervolgens in het mes te tuimelen. Zo ook nu en met 5 uit 6 (4x winst) is JM bezig om opnieuw topscorer te worden.

  Vervolgens kwam er een dip. Albert Jan had een fraai plan maar dat ging niet op waarop hij een zet deed welke nog slechter was en de dame kostte tegen een stuk. Het doorvechten leverde helaas niets op.

  Vervolgens kon Ed de druk op de witte stelling niet naar winst leiden. Het binnendringen met de koning werd afgeslagen hetgeen een dubbelpion kostte. Gelukkig nog voldoende voor remise.

  Bij Carol-Peter ging het niet veel beter. Hij slaagde er in om zwart te neutraliseren, maar ook niet meer dan dat. Een forse afruil betekende een bijna kleurloze stand waarin tot remise werd besloten.

  We stonden op dat moment met 3-2 voor maar de partijen van Marc, Arie en Bram stonden beslist niet gunstig en een nieuwe nederlaag dreigde. Toen bij Marc de witte stelling werd opengebroken rolden de zwarte stukken naar binnen en was er geen houden meer aan.

  Bram rechtte zijn rug, wrong zich uit de omsingeling en wist via de open c-lijn de witte stelling binnen te dringen. En zwarte vrijpion op de b-lijn spuwde vuur en zette de tegenstander flink onder druk. Wit moest veel tijd gebruiken maar kon de remise niet vinden waarna Bram het wedstrijdpunt binnen sleepte.

  Arie vocht op leven en dood om het verlies van een kwaliteit goed te maken. Toen de zaal bijna helemaal opgeruimd was streed hij nog steeds voor de broodnodige remise. Het lukte niet en het ‘vallen van de vlag’ maakte een einde aan de partij.

  Uitslag:

  Sliedrecht 1 Oud Zuylen Utrecht 2 4 – 4
  Bert van de Donk Marc Schwartz 1 – 0
  Peter van den Bergh Arie Schwartz 1 – 0
  Robert van Rekom Albert Jan Hummel 1 – 0
  Jorik Klein Ed van Eeden ½ – ½
  Niels Mijnster Carol-Peter Gouw ½ – ½
  Tobias Dekker Bram Semeijn 0 – 1
  Wim Pool Freek Busstra 0 – 1
  Theo Dekker Jan Maarten van den Boogaart 0 – 1

  Huidige stand:

  # Matchpunten Bordpunten
  1 DSC Delft 2 11 33.5
  2 Goes 10 26
  3 Sliedrecht 1 8 24.5
  4 De Combinatie 7 27
  5 Rijswijk 7 25.5
  6 Schaakhuis 7 25.5
  7 SHTV 4 21.5
  8 Oud Zuylen Utrecht 2 3 21
  9 De Baronie 2 19.5
  10 RSR Ivoren Toren 2 1 16

One Response so far.

 1. Hans Jg De Lange schreef:

  Prima verslagen! Bij ’t Sliedrecht verslag een aanvulling: niet alleen Tobias Dekker Theo Dekker Andries Dekker Frans Sanijs maar ook Hans de Lange speelde ooit met het LSG (Leerdams Schaak Genootschap) 3e klasse KNSB. Aangevuld met Kees Dekker en Rogier van Arkel (Caisse).

  Dit LSG stierf een 100-jarige letterlijke dood door het overlijden van spelers en bestuursleden vooral. Wij zijn de rudimenten.