• Sinterklaas nog illegaal in Amsterdam

  Posted on februari 9, 2014 by in extern
  Een slechte vervalsing van het beroemde schilderij van Jan Steen

  Een matige vervalsing van het beroemde schilderij van Jan Steen

  (door Jo Drijver) Bij het vijfde staat een mooie afbeelding van de molen bij Wijk bij Duurstede. Bij het eerste zou het schilderij van Jan Steen, ‘Het Sint Nicolaasfeest’, niet misstaan. Beide schilderijen hangen vlak bij het elkaar in het ‘nieuwe’ Rijksmuseum. Wat er zich gisteren in onze hoofdstad afspeelde is met geen computer te beschrijven. Na 1½ uur spelen leek het er al op dat de eerste nederlaag zeer nabij was. Vier borden stonden redelijk maar op de andere vier dreigde het ogenschijnlijk helemaal mis te gaan. Bij Carol Peter durfde ik al niet meer te kijken. In mijn ogen een complete chaos met voordeel voor zwart. Volkomen verkeerd gezien. CP was als eerste klaar met een afgetekende overwinning. Na afloop heeft hij me laten zien dat hij na een zet of zeven al gewonnen stond en zijn tegenstander niets begreep van het Engels. Hij wist me te overtuigen en ik heb dan ook maar besloten om me verder te beperken tot het opzetten van de stukken en het invullen van wedstrijdformulieren en te onthouden van ondeskundig commentaar. CP heeft me beloofd om zijn partij naar de redactie te sturen zodat alle Oud Zuylenaren kunnen testen of ze ook maar iets van het spelletje snappen.
  Achter onze rug zette Dirk zijn stukken weer in de beginstelling. Het was wel duidelijk wat de uitslag was. Zijn fantasie liet hem vandaag volkomen in de steek, hij verloor een pion en hield een heel slechte stelling over. Maar nee, hij had gewonnen! De witspeler had een toren in laten staan en Dirk kwam op een score van 4 uit 5. Hij verdiende de roe maar kreeg de hoofdprijs. Na afloop dacht hij er misschien er nog wel remise uit te hebben kunnen slepen, als alles een beetje mee had gezeten. Zowaar een 2-0 voorsprong, maar niet voor lang. Wout won een kwaliteit maar wist pas na afloop van de partij aan te tonen dat hij, net als in de voorgaande ronden, mogelijk de winst had gemist. Gebrek aan wedstrijdritme nu hij noodgedwongen heel weinig speelt. Het volgende slachtoffer was onze voorzitter. Als hij die ene zet eerst had gepeeld en dan pas de volgende dan had hij mogelijk nog remise kunnen houden, maar helaas speelde hij eerst de volgende en toen pas die ene en dus ging het mis. Kunt u het nog volgen. Maar het was wel weer gelijk (2-2).
  Niet voor lang want onze super invaller Jan Maarten speelde zoals gewoonlijk zijn rustige en degelijk spel. Niet wachten op een blunder van de tegenpartij maar rustig gebruik maken van wat mindere zetjes met een onuitputtelijk geduld. Dan komt het resultaat vanzelf. En dan de teleurstelling van de dag. Jaap voelde zich niet goed, is nog te jong voor een gratis griepprik, en zat snotterend en rillend achter het bord met als gevolg een gevoelige nederlaag. Een unieke situatie. Overigens de complimenten voor zijn tegenstander want ook als Jaap doodziek is, valt het nog niet mee om van hem te winnen (3-3).
  Een blik op de laatste twee borden was al voldoende om VAS te gaan feliciteren met de bijna behaalde twee punten. Marcel speelde een hele mooie partij, leek ietsje beter te staan maar had een gerenommeerde tegenstander. Ogenschijnlijk zat er niet meer in dan een remise. De meningen waren zelfs verdeeld over wie er nu beter stond. Marcel zelf: ‘Het is moeilijk maar ik heb tenminste een plan.’ Even later bleek het een prachtig plan waarop de zwartspeler het juiste antwoord miste. Een fraaie overwinning waarmee werd aangetoond dat hij terecht aan het eerste bord speelt. En dan onze arme Frans. Als altijd gaat het goed tot hij in zijn enthousiasme een ‘schijnoffer’ plaatst en daarbij een weerlegging over het hoofd ziet. Weg stuk en weg partij. Niet volgens Frans. Hij gaat naar buiten, rookt een sigaretje en is van plan om tot het uiterste te gaan. Besluit nooit meer snel te reageren en net als de jeugd wordt geleerd, op je handen gaan zitten als je een mooie zet ziet. Eerst verder kijken dan je neus lang is en dan pas te zetten. Fris verschijnt hij weer aan de start. Als wit te snel een pion pakt wint Frans een stuk terug tegen wat pionnen. Zwart (Frans) twee pionnen tegen één op de damevleugel en één tegen drie op de koningsvleugel. Zijn enige pion op de koningsvleugel gaat er nog aan maar op de dame vleugel moet wit zijn paard geven om de twee pionnen van zwart af te stoppen. Dan zijn de koning en het resterende paard voldoende om alle witte pionnen op de damevleugel op te ruimen en wordt het een positieve remise voor Frans. Koning + paard tegen koning. Zowel Dirk als Frans ‘kregen’ deze middag een cadeautje van de goede sint en met drie overwinningen en tweemaal een gelijkspel is Oud Zuylen nog ongeslagen. Het wachten is op de terugkeer van Arie Schwartz! We missen hem node.

  1. Han Sinke – Marcel 0-1
  2. Jouke van Veelen- Dirk 0-1
  3. Joris van Vuure – Jaap 1-0
  4. Roel Dormits – Ed 1-0
  5. Camillo Guzman – Carol Peter 0-1
  6. Patrick Tromp – Frans Sanijs rem
  7. Sietske Greeuw – Jan Maarten 0-1
  8. David Kleeman – Wout van V 1-0

Comments are closed.