• Simultaan Schaakcafé gewonnen door Anton

  Posted on oktober 18, 2021 by in simultaan

  Door: Alwin van Ee

  Het valt niet mee, simultaan geven tegen een aantal bloeddorstige schakers die Anton Rosmuller al langer dan vandaag kennen. De held van dit verhaal moest het opnemen tegen dertien spelers, ter ere van het tweejarig jubileum van het Schaakcafé in de Boorstraat. Slechts dertien, zult u zeggen, dat moet voor deze van Vlissingen tot Hoogeveen beruchte oude krijger toch geen probleem zijn.

  Anton won vijf partijen, te weten van Rijn, Theo, Jan, Harry en Jasper, remiseerde viermaal tegen Jon, Ricardo, Geurt en Martijn de H. en verloor van Frank, Alwin, Martijn E. en Albert-Jan. Per saldo is dat 5+2+0=7 uit 13 oftewel 54%. Het doet denken aan een simultaan die Jaap in 2014 gaf, als OZU-clubkampioen. Hij scoorde toen 55% tegen 21 tegenstanders en liet zich na afloop ontvallen: “Dit doe ik nooit meer.”

  Een simultaangever zou eens een stappenteller moeten aanzetten. In drie uur kan een mens een heel eind afleggen, dat weet wandelaar Anton als geen ander. Volgens een ruwe schatting heeft hij een zet of 500 gedaan. Ga zelf maar eens 40 rondjes door een zaal hollen, daarbij 500 maal bukkend om een zet uit te voeren. Alsof je met een winkelende partner moet meelopen die op zaterdagmiddag in de binnenstad voor 500 etalages blijft stilstaan. Vermoeidheid was dan ook een geduchte tegenstander van de getergde simultaangever.

  In het bargedeelte werd intussen het NK Algemeen te Hoogeveen gevolgd, dat op deze 15e oktober begon. In het bijzonder waren de gretige toeschouwers benieuwd naar de verrichtingen van de Utrechtse GM Hugo ten Hertog.

  De sfeer was niet alleen uitgelaten, er werd uiteraard ook vrolijk aan alle kanten geblunderd. Niels Ondersteijn attendeerde het publiek op de volgende stelling. De zwartspeler is Albert-Jan Fischer (geen familie). Een bekende uitspraak van Albert-Jan is, als hij aan zet is: “Wat zou Fischer hier spelen?”
  Anton heeft zojuist Lc4+ gespeeld. Zwart schoof de koning naar h8 en stond nog steeds gewonnen, maar hoe had hij de partij meteen kunnen uitmaken?

  Rosmuller-Fischer

  Inderdaad, Bobby Fischer had de loper er met de lichtsnelheid eraf geslagen: 1…Dxc4 2.Pxc4? Ph3# Enfin, Albert-Jan won toch wel.

  Rechts het demonstratiebord met de partij van Hugo

  Anton reageert op een gewiekst plan van Jon

  Veel belangstelling voor de partij van Hugo. Uw verslaggever lurkt aan een welverdiend teiltje bier.

  Rijn overhandigt Anton een fles Spaanse wijn

  Opluchting en ontlading achteraf

One Response so far.

 1. jaapvandertuuk schreef:

  Tot mijn verdediging moet ik aanvoeren dat overdag 3 postwijken lopen niet bevordelijk voor een prettige simultaanscore is.