schaakgeschiedenis

SGS-Veteranentoernooi a.s. zaterdag met Henk Bloemink

Tijdens het jubileum van 11-11-1961. Onderschrift in het UN: "Erevoorzitter O. Norbruis, erevoorzitter van de schaakclub Oud Zuylen-P.V.W., feliciteert het bestuur van deze schaakclub, met v.l.n.r. de heren H. Bloemink, M.H. Leeuwenburgh, A. Rampen, J. de Bree en G.H. Jansen."
Tijdens het jubileum van 11-11-1961. Onderschrift in het UN: “Erevoorzitter O. Norbruis, erevoorzitter van de schaakclub Oud Zuylen-P.V.W., feliciteert het bestuur van deze schaakclub, met v.l.n.r. de heren H. Bloemink, M.H. Leeuwenburgh, A. Rampen, J. de Bree en G.H. Jansen.”

Zoals al aangekondigd begint aanstaande zaterdag 2 november 2013 het SGS-veteranentoernooi bij Oud Zuylen in de zaal aan de Boorstraat. Onder de deelnemers Ries van Leeuwen en onze erevoorzitter Henk Bloemink. Henk, de veteraan der veteranen! Hij leerde schaken van zijn vriend en latere zwager en werd lid van Oud Zuylen in mei 1945, toen het verenigingsleven weer op gang kwam. Laten we de krant van gisteren er eens op naslaan. En jawel hoor, we komen Henk reeds tegen in het Utrechts Nieuwsblad van 7-7-1948. Het was in een tijd dat de meesten van ons nog niet eens capabel waren om hun luiers droog te houden.

UN-7-7-1948-Bloemink

Voor de duidelijkheid: Schaakclub Zuilen was in die dagen een concurrerende club van Oud Zuylen. Henk verloor hier weliswaar van ene H. v.d. Veer, maar het aantal winstpartijen van zijn hand is onvoorstelbaar. En nog altijd.
In 1961 bestond Oud Zuylen 25 jaar. Op 13 november verscheen het onderstaande artikel in het Utrechts Nieuwsblad. Bovenstaande foto had het onderschrift: “Erevoorzitter O. Norbruis, erevoorzitter van de schaakclub Oud Zuylen-P.V.W., feliciteert het bestuur van deze schaakclub, met v.l.n.r. de heren H. Bloemink, M.H. Leeuwenburgh, A. Rampen, J. de Bree en G.H. Jansen.” P.V.W. staat voor Personeelsvereniging Werkspoor, waarmee onze club is gefuseerd. Obbe Norbruis was de oude burgemeester van Zuilen, naar wie nog altijd onze Norbruisbeker is genoemd.UN-13-11-1961-4

3 reacties

  • Ed van Eeden

    Mooi speurwerk, Alwin! Oud-voorzitter Arie Rampen kwam decennia later nog bij het Volksbelangtoernooi, vanuit zijn woonplaats Bergen. Westerhout heeft ook nog jarenlang bij OZ gespeeld, na de fusie. En Theo van Eijnthoven is ook al een oud-voorzitter van de club: hij had een winkel op de Straatweg.

  • Museum van Zuilen

    Mooi stuk! In. Het Museum van Zuilen koesteren we nog de zettenlijst van de toenmalige burgemeester van Zuilen. Het betreft zijn simultaan tegen Max Euwe, tgv de onthulling van De Schaakwijk.

  • Ries van Leeuwen

    Het is mij zelfs nog gelukt om een keer tegen Burgemeester Norbruis te schaken in competitie verband. Moet ergens in 1966 zijn gebeurd. Ik weet nog wel dat ik in een valletje trapte, waarbij er aan beide zijden drie pionnen tegen over elkaar op het bord stonden in het eindspel.