• SGS-bekerteam OZ vakkundig geruimd in Oudewater

  Posted on december 10, 2014 by in beker, extern
  Het eerste geval van vogelgriep is al geconstateerd in Oudewater

  Door de vogelgriep groeit haar een stuk sneller

  (door Ronald Gouma) De eerste ronde van de SGS beker mocht ons bekerteam direct de provincie in. Naar het door zompige moerassen omgeven Oudewater, landelijk bekend vanwege de heksenjachten. In het plaatselijk vvv-blaadje lazen wij het volgende:

  Heksentest

  Op verschillende manieren werd getest of iemand een heks was voor men tot vervolging overging. Een heks zou van nature buitengewoon licht zijn en daardoor op water kunnen blijven drijven. Een vrouw die verdacht werd van hekserij werd in het water geworpen. Bleef zij drijven dan was bewezen dat zij een heks was en kwam zij uiteindelijk op de brandstapel terecht. Bleef zij niet drijven, dan was daarmee haar onschuld bewezen. Meestal was het dan te laat en was zij verdronken. Bij een andere test werd van de weegschaal gebruikgemaakt. Een heks zou minder wegen dan haar lengte boven een meter in kilo’s. De verdachte moest zich onder toezicht uitkleden om te kijken of zij geen gewichten in haar kleding verborgen had. Vervolgens kreeg zij een wit gewaad aan waarin zij gewogen werd. Bekend is de zogenaamde heksenwaag in Oudewater, die ook vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt…

  Omdat er bovendien vogelgriep uitbrak in Oudewater konden onze helden dus een avontuurlijk avondje tegemoet zien… Kijk Uit uit, altijd lastig (!). Want hoe kom je in die zompige moerassen achter Woerden als geen van de spelers over ’n auto kan beschikken…?! Dan offer je ??n van je spelers op, huurt een particuliere taxi voor twee koppen koffie de man, en laat de snorder, in casu Henk Ubermeer, aan het vierde bord meespelen…

  Zo’n vierde bord is immers nauwelijks van belang. Het volstaat immers al om door te bekeren als aan de eerste 3 borden 2 punten worden gescoord. Alleen als er aan de eerste 3 borden gelijk wordt gespeeld, is het vierde bord van belang. Henk had dus een vrije rol.

  Bij aankomst bleek de speelzaal, sporthal Eiber (waar volgens Huib ook de korfbalvereniging Ons Eibernest uit Den Haag haar thuiswedstrijden speelt), geplaatst te zijn in een grote bak met water. Gelukkig hoefden wij daar niet op blote voeten doorheen, maar mochten wij schoenen en sokken aanhouden.

  Ter plaatse bleek de koffie slechts 0,50 per bakkie te kosten, zodat de snorprijs al gauw werd opgeschroefd naar 10 bakkies de man. Deze 30 koppen koffie werden Henk iets te veel want al snel wierp hij al zijn stukken naar voren. Met de volgende partij als gevolg (commentaar van Henk):

  Zodat de overige drie spelers nog steeds twee punten moesten scoren. Zij waren inmiddels bijna door de openingsfase heen.
  Met onduidelijke, maar wilde stellingen…

  Ik had in een Schotse opening een toren plus twee pionnen geofferd voor twee lichte stukken. Maar toen mijn tegenstander datzelfde deed, bleef ik in een eindspel met ongelijke lopers en torens een pionnetje achter. De stelling leek echter remise…

  Ook bij Erik werd er een witte toren geofferd voor twee lichte stukken. Maar dat zag er een stuk kansrijker uit voor Erik dan voor zijn tegenstander… En Huib had een onduidelijke stelling…

  De eerste die zakte voor de heksentest was Erik. Hij zakte langzaam weg in de drassige moerassen en moest met remise genoegen nemen (0,5-1,5). Alle hoop was nu gericht op ’n overwinning voor Huib en redding bij ondergetekende.

  Maar ook Huib wist niet te slagen voor de heksentest… In tijdnood ging hij kopje onder… (0,5-2,5).

  Ik moest nu dus een heksentoer uithalen om het Oud Zuylense team alsnog door te laten bekeren door met 2,5 punt verschil te winnen. Iets wat zelfs supertovenaar Carlsen tegen Anand niet lukte.
  Wonder boven wonder bleef ik wel drijven. En was zelfs mijn lengte boven de meter hoger dan m’n gewicht! Maar een heksencertificaat was ’t allemaal niet waard, meer dan remise wist ik er niet meer uit te slepen… (1-3).

  Ondanks dit alles zijn wij toch nog enigszins geslaagd voor de heksentest: wij zijn immers overduidelijk te licht bevonden…

  SGS Bekertoernooi 2014/2015, Ronde 1:

  Kijk Uit Oud Zuylen 3 ? 1
  1. E. Oosterlaken (Ed) H.G. Olij (Huib) 1 ? 0
  2. H. Treur E. Corneth (Erik) 0,5 ? 0,5
  3. S. Oosterlaken (Sjaak) R. Gouma (Ronald) 0,5 ? 0,5
  4. J. de Goeij H. Overmeer (Henk) 1 ? 0

Comments are closed.