• SGS-bekerteam bereikt de finale

  Posted on mei 11, 2016 by in extern, partijen

  luckychessHet was een leuke avond voor Oud Zuylen, dinsdag 10 mei. Een laatste wedstrijd van Oud Zuylen 4 tegen Het Kasteel, Dirk tegen Vincent (mooi die nieuwe Utrecht spelers), Jan Maarten die Jaap van de winst moet zien te houden en een SGS-bekerteam dat aantrad tegen Hoogland. Verse winnaar van een SGS-promotieklasse dat in sterbezetting (bord 2 tot 5) aantrad. Rating op of boven de 2000. Maar dat schrikken wij niet meer zo van. HSG, Barneveld ze gingen allemaal voor gaas. Ach misschien toch wel een beetje.

  De eerste twee remises waren redelijk snel opgeschreven. Bij Bertrand tegen Tom Officier (bord 4) was er weinig spanning. Na flink geruil was er weinig speelbaar materiaal over. We konden aan de kant gaan wachten. Wat anders lag dat bij Wout van Goor die met een vol bord en 30 minuten meer op de klok de vrede tekende. Op dat moment stond Wout van Veen misschien iets beter, maar Ed zeker niet. Kortom daar had nog wel wat doorgespeeld mogen worden.
  Afijn 1 – 1. Je hebt wat tijd om rond te lopen. Drama’s bij het 4de, Jaap die Jan Maarten overspeelde en Dirk die Vincent op de pijnbank legt. Het laatste zou ruim 3 uur duren.

  Wout van Veen had zijn momentje, in een opgefleurde stelling werd pats een pion verspeeld. 5 aaneengesloten zwarte pionnen dreigde op de witte koning af te komen. Wouts voordeel was de klok.
  En plots met best wel wat fysiek geweld, offerde Ed een dame. Partij uit en klaar. Speel het hieronder maar eens na. Mooi schijnoffer waar een flinke fout van zijn tegenstander (inschatting, onderschatting kan het nauwelijks zijn) aan voorafging.
  De partij staat hieronder en na analyse moet wel geconstateerd worden dat wit helemaal niet verloren staat. In de slotstelling levert na Dxg6 zwart hooguit een pion op maar de actieve torens van wit en koning in het centrum compenseren dat. Een mazzeltje achteraf.

  Dus aan bord 2 kwam de druk te liggen op zwart die moest winnen (pff met 2 minuten op de klok) en Wout die remise moest maken. Matdreigingen te over en de spanning was om te snijden.
  Het werd remise, eeuwig schaak zelfs, maar niet nadat Wout verzuimde te winnen. Het boeide niet, het feest was er niet minder om. Winnen van Hooglands finest. Op 3 juni is de finale op de eerste avond van het OKU. Tegenstander is Baarn, dat met 3,5-0,5 won van Vegtlust.

  O ja, het 4de won, met 5,5-2,5 en stelde een derde plaats veilig. Jaap verzuimde te winnen van Jan Maarten die aan het einde misschien wel gewonnen stond. Remise. Dirk moest alle eindspel techniek erbij halen om het punt te verzilveren. Het wordt nog een leuk slot van de interne competitie.

  Oud Zuylen Hoogland 2,5 1,5
  1. E. van Eeden (Ed) M. Dieleman (Marco) 1 0
  2. W. van Veen (Wout) C.J. Kooijman (Chris) 0,5 0,5
  3. W. van Goor (Wout) S. Paternotte (Stephan) 0,5 0,5
  4. B. Weegenaar (Bertrand) T.G. Officier (Tom) 0,5 0,5

   

Comments are closed.