• Schitterend debuut van het zesde in Bussum (2½ -5½)

  Posted on oktober 15, 2013 by in extern, partijen
  Oom Jan Gijzen sloeg weer toe.

  Oom Jan Gijzen sloeg weer toe.

  (door Jo Drijver) Ton Mackaaij leverde een fraai stukje werk af. Na vele jaren spelen we weer met een zesde achttal. Ton is zelf de teamleider en invaller als het dringend noodzakelijk is. Helaas heeft hij de openingswedstrijd van zijn pupillen niet bij kunnen wonen. Hij heeft wat gemist. Ook Lex Plum, een soort zweepslag (ken zijn echtgenote niet) en Do Schat hebben deze ouverture moeten missen. Dan zijn er altijd nog de oudgedienden die hun verantwoordelijkheid nemen. Marc Jongerius, onze onvolprezen wedstrijdleider intern, en Jo Drijver, veel vrije tijd maar helaas geen aansprekende prestaties meer op het schaakbord, hielpen Ton uit de brand. Zij voegden zich bij Ton Gezel (Ton Gezelligheid), jarenlang ontbroken in de externe competitie, evenals Jan Gijzen, die er weer enthousiast tegen aan gaat.
  Daarnaast Tom van Helmond, die vorig seizoen alle partijen won in de viertallencompetitie, en evenals Steven (uitspreken op z’n Engels) Vugteveen debuteert in de achttallencompetitie. Guus van Eeden mag bewijzen, als vaste speler van het team, dat hij de laatste jaren veel heeft bijgeleerd en ten slotte Jacques van Dam die ieder wedstrijd beter gaat spelen en bovendien bereid is om alle wedstrijden te spelen, een echte teamspeler. Jong talent waar we zuinig op moeten zijn.
  Zoals zo vaak een vliegende start. Jan speelt vlug, valt aan en brengt meestal zijn tegenstander vroeg in de problemen met de bekende gevolgen. Zie zijn fraaie winstpartij hieronder! Na een uur staan we al op voorsprong. Het wordt zelfs 2-0. De tegenstander van Steven offert er lustig op los en Steven pakt alles dankbaar aan. Als blijkt dat het meer weggeven is dan offeren, is het snel gebeurd en kunnen we spreken van een uitermate geslaagd debuut. Dan krijgen we wat ‘klappen’.
  Guus, afgelopen week winnaar (3 uit 3) in zijn groep bij het toernooi van Moira-Domtoren maakt zijn vooruitgang nog niet waar. Hij raakt steeds meer materiaal kwijt en uiteindelijk ook zijn koning. Wel een partij om veel van te leren en het zou heel verstandig zijn om hem eens grondig te analyseren met onze voorzitter. Met Jacques gaat het steeds beter. Ging het in het verleden nog al eens goed mis, die tijd is al helemaal voorbij. Het zijn nu nog maar heel kleine oneffenheden, en dan pas in het eindspel. Komt allemaal goed. Ja, en dan de tweede debutant Tom van Helmond. Alsof hij al jaren in het team meespeelt. In het middenspel ‘veroverde’ hij de dame tegen wat licht materiaal en de weg naar de winst weet hij blindelings te vinden. Merkt nu wel dat het spelen van negen partijen in een achttal heel wat anders is dan ‘vluggeren’ in een viertal. Nu zijn we zeer serieus bezig. De invaller teamleider brengt de stand op 4-2. Niet door goed spel, maar door een vriendelijke tegenstander die een stuk weggeeft, in een voor hem wat betere stelling. Omdat BSG wel zag dat het ging verliezen bood de tegenstander van Ton maar remise aan in een zeer gelijkwaardige stelling, waar winst mogelijk voor beide partijen niet meer inzat. Ton bracht dus de twee punten binnen en heeft belooft om zijn reputatie van Kanaleneiland en GZZ alle eer aan te doen. Ook bij Oud Zuylen wil hij gekroond worden als remisekoning. Haal de kroon (mijter) maar vast uit de kast en bestel de fanfare.
  Aan het eerste bord zat Marc, met als doel het publiek te vermaken. Met fris aanvalsspel kwam hij goed uit de opening en ook in het middenspel zette hij zwart onder druk. Vervolgens oogst hij een pionnetje en lijkt het geruisloos uit te maken. Dat was echter niet de bedoeling. Hij offert een toren met als doel de zwarte koning alle velden van het bord te laten zien. Na veel gemanoeuvreer en tot grote vreugde van de omstanders, lukt het hem zwart mat te zetten midden op het bord. Applaus voor dit kunststukje.
  De eerste overwinning is er voor dit nieuwe team en er volgen er meer!

  BSG 5 Oud zuylen 6 2½-5½
  1. R.Lindeman Marc Jongerius 0-1
  2. Cris van Vliegen Ton Gezel remise
  3. André Sueters Jan Gijzen 0-1
  4. Fred Meijer Jo Drijver 0-1
  5. Sicco Reeskamp Tom van Helmond 0-1
  6. B. Haberland Steven Vrugteveen 0-1
  7. Johan Kroon Guus van Eeden 1-0
  8. Richard Langbroek Jacques van Dam 1-0

Comments are closed.