• Schaken op een Kanaal-eiland

  Posted on oktober 27, 2012 by in toernooien, vermaak

  Natuurlijk had ik u eerder moeten waarschuwen. Bij de fusie van Oud Zuylen met Goede Zetten Zat hebben we het helemaal niet gehad over een hele belangrijke jaarlijkse gewoonte, namelijk de deelname van een aantal clubleden aan het International Chess Festival op Guernsey.

  Vele GZZ’ers en Kanaleneilanders hebben al aan dit toernooi deelgenomen. De aanstichter van dit alles “Dick van Kooten” (reeds op een andere manier bij u bekend) speelde van 1981 t/m 1985 in dit toernooi. Dick kon hier altijd erg vermakelijke stukjes over schrijven en waarschijnlijk daardoor ontstond een kettingreactie van deelnemende clubgenoten. Ik noem, Wim van Hoek, Rob van de Walle, Peter Hoogakker, Martijn Schooonderwoerd, Jan Hofman, Peter Timmerman en ondergetekende. Ook buiten GZZ/Kanaleneiland was dit een geliefd toernooi. Jan Prins, Rolf Dijksterhuis, Jan Jaap Janse, Ton van Ingen, Erik Onwezen, Peter Hendriks, John Cornelisse en Edwin Baart speelden meerdere keren in het Guernsey toernooi.

  Eigenlijk wil ik hiermee zeggen dat ik het toernooi van harte bij u aanbeveel, maar mogelijk heeft u dat al tussen de regels door gelezen.

  Vanochtend (zaterdag 27 oktober) was de 7e en laatste ronde. Ik beloofde ergens tijdens het toernooi een artikeltje te schrijven en zolang de prijsuitreiking niet geweest is ben ik van mening dat dit nog geldt als ’tijdens het toernooi’. Voor mijzelf was dit de 16e keer op het eiland. De geschiedenis blijft zich herhalen (zonder saai te worden, overigens).

  In de eerste ronde tref ik, wegens Zwitsers op rating’ altijd een van de lager geplaatste spelers. In de opening win ik altijd een stuk, vervolgens ga ik veel te serieus schaken, gebruik te veel tijd en blunder het stuk vervolgens weer weg waardoor ik in tijdnood moet vechten om de ontstane chaos nog in een remise om te zetten. Dit jaar woog ik af wat het juiste moment was om op te geven, waarna mijn tegenstander nog net op tijd remise aanbood. Hetgeen ik natuurlijk kwijlend aannam.

  … Mijn tweede partij was al een stuk serieuzer. Weliswaar had ik een tegenstander waarvan ik volgens de statistieken zou moeten winnen… maar die verplichting maakt het alleen maar moeilijker. Mijn stelling verslechterde dramatisch, maar mijn tegenstander leek even niet te weten hoe het verder moest. Ik gebruikte wederom te veel tijd en bood remise aan. De tegenstander weigerde. (hoe durft -e). Er begonnen zich zetten te herhalen, en ik claimde remise. Dat was mijn enige kans… dacht ik. De claim was op een eerder moment wel correct geweest. Maar nu klopte hij niet. Mijn tegenstander kreeg 2 minuten extra (en had er toen 4. We speelden nog even door en uiteindelijk bood hij remise aan. (Yessss). Een passerende grootmeester liet even zien hoe hij zijn torens kon verdubbelen, en mij op had kunnen rollen.

  De andere beschrijvingen zal ik u onthouden. Uiteindelijk zat hier ook wel een partij tussen waar ik trots op ben. Ik zal binnen afzienbare tijd een van mijn partijen publiceren.

  De laatste jaren eindigde Peter Hoogakker altijd wel ergens op het podium. Vorig won hij zelfs (gedeeld met 1 ander) het Holiday toernooi, (tot 1800). En op basis van een vaag calculatiesysteem werd bepaald dat Peter het felbegeerde koperen melkkannetje met inscriptie op zijn schoorsteenmantel mocht zetten.

  Dit jaar is die eer voor Wim van Hoek. (5,5 uit 7) Weliswaar nu gedeeld met 2 anderen, en weliswaar gaat het koperen melkkannetje naar een van de andere winnaars, maar het feest is er niet minder om. Peter Hoogakker en ondergetekende haalden 4 uit 7.

  Dan hebben we ook nog het OPEN toernooi waar de echte schakers spelen. Dit jaar waren er 4 grootmeesters, twee IM’s en twee FM’s. Er gaan geruchten dat verdere inschrijvingen van titelhouders werden geweigerd wegens de te vergoeden overnachtingskosten.

  Jan Prins speelde in het Open toernooi en won in de laatste ronde van een van de IM’s. Hiermee eindigde hij op een mooie score van 4,5 uit 7

  Als u geinteresseerd bent in informatie over het toernooi, partijen of geschiedenis wilt bekijken dan kunt u op onderstaande website terecht.

  http://www.guernseychessclub.org.gg/festival/festival.htm

  Ik zal u waarschuwen als het weer bijna tijd is om u in te schrijven voor volgend jaar, en uiteraard ben ik altijd beschikbaar voor enthousiaste verhalen en reisadviezen.

  Marc.

Comments are closed.