• Schaken in Schaakwijk (9)

  Posted on oktober 29, 2016 by in grootmeesterplein

  Vlnr.: Tim, Alwin, Jan, Ed, Jan-Jaap, Menno en Jo

  Vlnr.: Tim, Alwin, Jan, Ed, Jan-Jaap, Menno en Jo (foto: Harm-Theo)

  Zondag 30 oktober vond opnieuw een confrontatie tussen Utrechts twee sterkste clubs plaats op het Grootmeesterplein. Menno Okkes had wit  namens Oud Zuylen Utrecht, Tim Lammens zwart namens Paul Keres. Menno won en trok daarmee de stand gelijk. Nu volgt een verslag door Yme Jan Jellema.

  Het is altijd afwachten hoe een buitenschaakbord er bij ligt voor aanvang van de partij. Zo ook op het Grootmeesterplein, alwaar het leek dat de jeugdige bewoners het laatste weekend van oktober gebruikt hadden om het aanzien van hun centrale plein eens onder handen te nemen. En ja, wat is er mooier dan met stoepkrijt dat zwart-witte patroon wat meer kleur te geven? Ik zou het niet weten, en ik was blijkbaar niet de enige.

  Met name veld d6 had een grondige opknapbeurt gehad, zodat we kunnen spreken van een veelkleurig zwart (ja, wie had gedacht dat een dergelijke combinatie van woorden ooit ergens op zou slaan. Uiteraard laat ik zo’n kans om deze woorden achter elkaar te zetten niet liggen) veld op het bord. d6 was daarmee al vanaf de start het middelpunt van de aandacht en al snel bleek dat de witspelende Menno Okkes ook zijn stukkenmacht op deze regenboog aan kleuren richtte. Tim Lammens probeerde het kunstwerk nog enigszins aan het oog te onttrekken door er een pion op te posteren, maar dit vormde alleen maar meer aanleiding om de aanval op d6 te concentreren. Al spoedig vlogen de stukken van het bord (louter figuurlijk hoor, het publiek is ook deze editie weer ongeschonden doorgekomen), maar bij elke stukkenruil leken de witten er een pion meer af te halen dan de zwarten.

  En zo, terwijl het materiaal op het bord uitdunde, werd het overwicht van de witte stukkenmacht ten opzichte van de zwarten telkens groter. Tim probeerde nog op allerlei manieren dit patroon te doorbreken, maar kon niet voorkomen dat Menno met ijzige kalmte zijn voordeel uit bouwde. Na 44 zetten waren zwarts tegenkansen praktisch uitgeput, en met een witte pion op doorstomen staakte Tim het verzet.

  Waarmee Oud Zuylen Utrecht de stand in de match weer gelijkgetrokken heeft en Paul Keres niet lang van de voorsprong heeft kunnen genieten. Wellicht proeft deze eerste voorsprong Paul Keres wel naar meer, wellicht is het een kwestie van erop-en-erover van Oud Zuylen Utrecht. We zullen het zien, de match vervolgt op 27 november met alweer de tiende partij. Komt (ook dan weer) allen naar het Grootmeesterplein!

  De status quo:

  Ronde datum Oud Zuylen Utrecht Paul Keres uitslag totaal
  1 28-2-2016 Ed van Eeden (w) Jan Jaap Janse 1-0 1-0
  2 27-3-2016 Marcel van Os (z) Anton Rosmüller ½-½ 1½-½
  3 24-4-2016 Huib Olij (w) Youri Gerritse ½-½ 2-1
  4 29-5-2016 Dirk Floor (z) Bart Karstens 0-1 2-2
  5 26-6-2016 Marijke Kok (w) Jeroen Bollaart 1-0 3-2
  6 31-7-2016 Jaap van der Tuuk (z) Gerben Veltkamp 0-1 3-3
  7 28-8-2016 Judith van Amerongen (w) Guus Alberts ½-½ 3½-3½
  8 2-10-2016 Jan Maarten van den Bogaart (z) Michel Kerkhof 0-1 3½-4½
  9 30-10-2016 Menno Okkes (w) Tim Lammens 1-0 4½-4½

Comments are closed.