• Schaken in Schaakwijk (8)

  Posted on oktober 5, 2016 by in grootmeesterplein

  Slagveld Grootmeesterplein, zondagmiddag. De strijd tussen de PK- en OZU-cartels duurt voort. Na een korte wapenstilstand maakt de gevreesde schaakguerrillero Michel K. zijn rivaal (én clubgenoot) Jan Maarten v.d. B. een kopje kleiner. Zelfs de vredesduif is zijn leven niet zeker, nota bene twee dagen voor Dierendag. Betreft het een bendeoorlog of gaat het om een persoonlijke machtsstrijd, een broedermoord? Verslaggever Yme Jan Jellema was ter plaatse en doet een boekje open.

  De activiteiten waren nog maar net begonnen, toen een duif neerstreek in de arena. Het symbool voor de vrede had ook in dit geval duidelijk een boodschap. Waarom toch al die strijd, waarom altijd willen laten zien de betere te zijn? Is dat de manier waarop we met elkaar om moeten gaan? Kunnen we elkander niet omarmen en alles wat gebeurd is achter ons laten, om samen met een blij gevoel de toekomst tegemoet te treden?

  Boem, g4! Opbokken duif. Als je boodschappen wilt doen, ga je maar naar de supermarkt. Hier wordt gestreden, om de eer van de club hoog te houden. Kom je om te kijken, prima, maar niet in de weg lopen. Daar had de duif het maar mee te doen, deze trok er dan ook de juiste conclusies uit en verplaatste zich naar het midden van het Grootmeesterplein. Vandaar had ie een veel beter overzicht en zag ie nog net hoe de strijd op het bord volledig ontbrandde.

  De matchpartij op het Grootmeesterplein eindigde dan ook niet in een schaakvrede. Met de witte stukken trok dubbellid Michel Kerkhof namens Paul Keres fel van leer, daarmee zijn tegenstander Jan Maarten van den Boogaart van Oud Zuylen Utrecht in het nauw drijvende. Hoewel deze laatste zich met aanvallend spel verdedigde, werd zijn troepenmacht toch te ernstig bedreigd door de witten. Uiteindelijk resulteerde het in een matcombinatie, die uit sportiviteit ook tot de slotzet uitgevoerd mocht worden (helaas is er geen Matstraat in Schaakwijk, waar hier nu aan gerefereerd zou kunnen worden…). Daarmee neemt schaakvereniging Paul Keres voor het eerst een voorsprong in deze vriendschappelijke match. De tussenstand na 8 wedstrijden is 4,5-3,5. Voor details over de partij verwijs ik een ieder graag naar de genoemde spelers, hoewel de aanwezige toeschouwers ongetwijfeld ook hun licht willen laten schijnen over de gebeurtenissen.

  De volgende wedstrijd staat weer gewoon ingepland voor de laatste zondag van de maand, 30 oktober kan dus alvast in de agenda genoteerd worden. Het begintijdstip is nog niet vastgesteld, maar er is een kans dat 16:00 uur een blijvertje wordt.

  Stand:

  Ronde datum Oud Zuylen Utrecht Paul Keres uitslag totaal
  1 28-2-2016 Ed van Eeden (w) Jan Jaap Janse 1-0 1-0
  2 27-3-2016 Marcel van Os (z) Anton Rosmüller ½-½ 1½-½
  3 24-4-2016 Huib Olij (w) Youri Gerritse ½-½ 2-1
  4 29-5-2016 Dirk Floor (z) Bart Karstens 0-1 2-2
  5 26-6-2016 Marijke Kok (w) Jeroen Bollaart 1-0 3-2
  6 31-7-2016 Jaap van der Tuuk (z) Gerben Veltkamp 0-1 3-3
  7 28-8-2016 Judith van Amerongen (w) Guus Alberts ½-½ 3½-3½
  8 2-10-2016 Jan Maarten van den Bogaart (z) Michel Kerkhof 0-1 3½-4½

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

Comments are closed.