• Schaken in Schaakwijk (5)

  Posted on augustus 11, 2016 by in grootmeesterplein

  20160626_Jeroen-MarijkeOndanks de onophoudelijke plensbuien ging de match tussen Paul Keres en Oud Zuylen Utrecht op het Grootmeesterplein gewoon door. Marijke Kok was deze zondag de 26ste juni de Heldin van de Dag, want zij wist Jeroen Bollaart van Paul Keres overtuigend te verslaan. Nu volgt het verslag van Yme Jan Jellema.

  Het buitenschaakbord op het Grootmeesterplein ligt er nog geen half jaar en nu al heeft het de aandacht getrokken van de wereld van glamour en glitter. Nou ja, het is nog geen Hollywood, maar het schaakbord zal wel schitteren in een reclame van RTV Utrecht. De opnames waren afgelopen donderdag, binnenkort zal deze dan ook op TV te bewonderen zijn. En dan is het natuurlijk afwachten hoe lang het duurt voordat we de Hollywoodacteurs op het Grootmeesterplein mogen verwelkomen.

  Voorlopig echter is het schaakbord nog niet bevuild met voetprinten of handtekeningen en kan er dus nog gewoon op geschaakt worden. Afgelopen zondag dreigde het evenement wel in het water te vallen. En feitelijk deed het dat ook, want er kwam wat naar beneden. Intussen zijn de schaakmiddagen op de laatste zondag van de maand het toneel van allerlei weersverschijnselen, maar een warme zonnige dag zit er nog niet bij. Nu ja, een beetje regen verjaagt een voorbereide schaker ook niet. En de stukken spoelen gelijk ook weer schoon.

  Het programma beperkte zich daardoor wel redelijk tot de matchpartij tussen de schaakverenigingen Oud Zuylen Utrecht en Paul Keres. De meeste mensen bleven met deze regenbui toch liever thuis zitten en zonder spelers/publiek ook geen andere partijen. Gelukkig voor de dame en heer die het strijdperk namens de genoemde schaakverenigingen mochten betreden, waren er toch nog een aantal trouwe supporters gekomen, die weer en wind getrotseerd hadden om de verrichtingen in het centrum van Schaakwijk te volgen. Het mag hierbij gezegd worden dat het er de schijn van had dat alle supporters zich achter Marijke Kok van Oud Zuylen Utrecht schaarden. Jeroen Bollaart van Paul Keres had dus niet alleen zijn tegenstandster te verslaan, maar ook nog het supportershonk. Voorwaar geen eenvoudige opgave.

  20160626_JeroenBollaart

  Een kenmerkend tafereel. Echte schakers trekken zich niets aan van het weer. Jeroen in actie, hier voert hij 31…Kd6 uit. Op de achtergrond Yme Jan die de zetten noteert, en een alles overziende Ed.

  Het verloop van de partij laat zich wellicht het beste beschrijven door het gedrag van het publiek erbij te betrekken. De eerste paar zetten van de partij werden met enthousiasmerende opmerkingen begroet. Toen de partij in een verdere fase kwam, kwamen gespreksonderwerpen als het weer, Brexit en weet ik wat al niet meer aan de orde. Zo kabbelde de partij voort, toen plots een zeer interessant eindspel op het bord kwam. Dit interessante leid ik dus wederom af uit het publiek, het werd plotseling erg stil en er werd alleen nog maar gefluisterd over mogelijke zettenreeksen die gespeeld zouden kunnen worden.

  Marijke in een inmiddels gewonnen toreneindspel

  Marijke in het inmiddels gewonnen toreneindspel.

  Was het aan de kantlijn al spannend geworden, voor de spelers was dat duidelijk niet anders. De spanning was van de gezichten af te lezen. Kok leek een groot voordeel te hebben, maar Bollaart weerde zich kranig. Uiteindelijk wist de witspeelster het verzet toch te breken en na 53 zetten gaf de zwartspeler zich gewonnen. Oud Zuylen Utrecht herneemt daarmee de leiding, na vijf partijen is de tussenstand 3-2.

  Ronde Oud Zuylen Utrecht Paul Keres uitslag totaal
  1 Ed van Eeden (w) Jan Jaap Janse 1-0 1-0
  2 Marcel van Os (z) Anton Rosmüller ½-½ 1½-½
  3 Huib Olij (w) Youri Gerritse ½-½ 2-1
  4 Dirk Floor (z) Bart Karstens 0-1 2-2
  5 Marijke Kok (w) Jeroen Bollaart 1-0 3-2

  Een eerste vluchtige reactie van Yme Jan op de partij was:

  Uiteraard kon ik het niet laten om nog even een blik te werpen op het pionneneindspel dat had kunnen ontstaan na wits 34e zet, als zwart Txa6 ipv Te8 gespeeld had. Een erg boeiend eindspel (of iemand moet plotseling met een zeer overtuigende variant komen die alle onduidelijkheid van de stelling oplost), daar het moeilijk te beoordelen is welke voordelen het zwaarst wegen. Na 34…,Txa6 35.bxa6,Kxc6 36.Kf2,Kb6 heeft wit volgens mij twee plannen. Of de koning rent naar de c-lijn om aldaar verder te gaan met een verwijderde-vrijpion-eindspel, of de koning gaat de zwarte koningsvleugel bestormen, daarbij net lang genoeg de zwarte c-pion in het vizier houdende om op tijd een witte vrijpion op de koningsvleugel te creëren.

  Het eerste plan (ik krijg de stelling na 37.Ke2,Kxa6 38.Kd3,Kb5 39.Kc3) lijkt me wat dubieus, omdat de zwarte koning veel gunstiger staat dan de witte koning. Met name dat de zwarte koning voor zijn pion komt lijkt me heel erg te helpen. Dit betekent dat zwart meer tempozetten heeft en dat de zwarte koning eerder bij de witte a-pion is dan de witte koning bij de zwarte c-pion. Maar ik weet niet zeker tot welk resultaat dit zal leiden (het doet mij erg gunstig voor zwart aan), het zou kunnen dat zwart gewonnen staat, maar volgens mij is het ook niet onmogelijk om te denken dat juist wit nog gewonnen staat.

  Het lijkt me echter dat wit in plaats hiervan de zwarte g-pion kan ophalen (37.Kg3,Kxa6 (of f5 38.Kf4,g6 39.e4 en nu lijkt me dat wit wint, omdat er een vrijpion op de koningsvleugel gecreëerd kan worden) 38.Kxg4,Kb5 39.Kf3,Kc4 40.Ke2). Dan staat wit een pion voor en heeft de verwijderde vrijpion, maar na 40…g5 denk ik dat wit geen vrijpion op de koningsvleugel kan creëren.

  (De redactie heeft ook het bord en de stukken erbij gepakt (en de computer het laten narekenen, moeten we tot onze schande toegeven) maar denken dat wit toch een vrijpion kan krijgen door h3 en g3. Want er is ook nog een a-pion die zwart moet stoppen. Achteraf is het natuurlijk makkelijk kletsen.)

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  [Event “Schaken in Schaakwijk”]
  [Date “2016.06.26”]
  [Round “5”]
  [White “Kok, Marijke”]
  [Black “Bollaart, Jeroen”]
  [Result “1-0”]
  [ECO “C84”]
  [WhiteTeam “Oud Zuylen Utrecht”]
  [BlackTeam “Paul Keres”]

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

Comments are closed.