• Schaakschaamte

  Posted on februari 2, 2020 by in schaakcafé

  Wit speelt en wint

  Na de vlees- en vliegschaamte hebben we nu ook schaakschaamte, een term die onlangs werd gemunt door Jan Gijzen. Hiermee doelde hij op het lichte schuldgevoel dat je zou kunnen krijgen als je op een doordeweekse middag zit te schaken terwijl andere mensen druk bezig zijn om het Bruto Nationaal Product op te stuwen. We hebben het natuurlijk over het dagschaak op de vrijdagmiddag, sinds vorig jaar een mooie activiteit, inmiddels steevast bezocht door een groep geestdriftige schakers. Schaken tijdens kantooruren, mag dat? Túúrlijk mag dat! Alsof mensen op vrijdagmiddag zulke nuttige dingen doen op kantoor. Menigeen zit toch te wachten tot de vrijmibo eindelijk kan beginnen, de vrijdagmiddagborrel, nietwaar?

  De term ‘Dagschaak’ (met een hoofdletter) staat overigens al sinds jaar en dag bekend als de naam van de rubriek in het Algemeen Dagblad, verzorgd door Rini Kuijf. Dagelijks verschijnen daar twee schaakproblemen, een voor beginners en een voor gevorderden. Berry Withuis heeft de rubriek al voor 1980 verzonnen en meer dan 20 jaar verzorgd. Rini Kuijf heeft in het jaar 2000 het stokje overgenomen. Meer dan 40 jaar Dagschaak dus!

  Het dagschaak op de middag schrijven we voorlopig nog met een kleine letter. Er zullen nog veel schaakstukken verzet moeten worden voordat het woord de Van Dale haalt (in het rijtje dagbesteding, dagrecreatie en dagschotel), hetgeen niet verhindert dat we op vrijdagmiddag schaamteloos blijven schaken.

7 Responses so far.

 1. Leo K. schreef:

  Dg4 en klaar…

 2. Leo K. schreef:

  Werknemers op kantoor zijn per dag 2 uur en 48 minuten productief,
  volgens Welingelichte Kringen.
  Dus laat ons vrijdagmiddag lekker schaken zonder schaamte!

 3. Alwin van Ee schreef:

  1.Dg4 Db5, nu jij weer. Nog lang niet klaar!

 4. Ed van Eeden schreef:

  1. Dg4 Db5 en dan 2. Dc4 Dd7 3. Dc7, toch?

 5. Jaap van der Tuuk schreef:

  Dit is het slot van de beroemde en waarschijnlijk verzonnen partij Adams-Torre (die ik overigens meerdere malen heb laten zien).

 6. Alwin van Ee schreef:

  Hij gaat nog even door, Ed! 18. Qg4 Qb5 19. Qc4 Qd7 20. Qc7 Qb5 21. a4 Qxa4 22. Re4 Qb5 23. Qxb7 1-0 Inderdaad Adams-Torre, New Orleans 1920. Volgens Jaap het ultieme onderste-rijprobleem. En tegelijkertijd een vrij dolle dame. Schoon, nietwaar?

 7. Jaap van der Tuuk schreef:

  Juist.Hierbij valt nog te vermelden dat we hier met de Amerikaanse schaker Weaver Adams en de Mexicaanse grootmeester Carlos Repetto Torre (bekend van de Zwickmuhle tegen de nietsvermoedende Lasker en ja,de Torre-opening) van doen hebben.De partij zelf is verbazingwekkend saai en de heren hebben de combinatie waarschijnlijk bij de analyse uitgedacht.Het gaat dan ook eigenlijk om de partij Torre-Adams waarbij Torre op het lumineuze idee om zijn schaakleraar met een schitterend geschenk te eren door de partij met de slotparel de wereld in te sturen.De werkelijke schaakschaamte moet in het feit gezocht worden dat ie niet gekend is!Mocht iemand zich geroepen mij op zo’n wijze de onsterfelijkheid in te duwen,ik houd me van harte aanbevolen.