• Schaakfilm: Ivory tower, serie: Endgame

  Posted on mei 13, 2015 by in schaakfilms
  Shawn Doyle als de briljante schaker Arkady Balagan

  Shawn Doyle als de briljante schaker Arkady Balagan

  Twee minder bekende Canadese producties waarin serieus geschaakt wordt: de serie Endgame (2011) en de speelfilm Ivory Tower (2010). Endgame (13 afl. van 45 min.) draait om ex-wereldkampioen Arkady Balagan, die getuige is geweest van de moord op zijn verloofde voor een hotel in Vancouver. De getraumatiseerde schaker loopt daardoor agorafobie op en durft het hotel niet meer uit, wat hem tot een armchair detective maakt. Briljant als hij is (en dat vindt hij zelf ook), lost hij misdaden op om zijn torenhoge hotelrekening te kunnen betalen. In elke, op zichzelf staande aflevering weet het arrogante, maar charmante en grappige genie een zaak tot een goed einde te brengen. De rode draad is evenwel de moord op zijn verloofde.
  Er is kennelijk een schaker als adviseur ingehuurd, want het bord staat nu eens goed voor de verandering. Sterker nog: er komen bekende partijen en zelfs analyses ter sprake daarvan, zoals de Partij van de Eeuw Byrne – Fischer (Third Rosenwald Trophy, 1956, 0-1), die iedereen uit zijn hoofd zou moeten kennen. Of in aflevering 11: Averbach – Spassky, USSR Championship (1956) , waarin Averbach zijn eigen systeem tegen het Konings-Indisch speelt en Spassky met het buitengewoon originele 16…Pc6 een paard offert om af te wikkelen naar remise.
  Wegens gebrek aan succes is er helaas maar ??n seizoen gemaakt. Jammer, Ivory Tower heeft niet het niveau van True detective, Homeland of The Wire, maar de amusementswaarde is groot.

   

  De hele serie is op Youtube te zien.

  Van een heel ander kaliber is de vrij absurde Canadese komische speelfilm Ivory Tower (IMDB: 6,5). Hierin bestrijden de twee broers Hershell en Thadeus elkaar op het schaakbord maar ook in de liefde. Hershell wordt gespeeld door musicus Chilly Gonzales die de film interessant maakt, want voor de talloze onzinnige schaaksc?nes hoef je hem niet te zien. Gonzales, zelf een begenadigd pianist en verantwoordelijk voor de filmmuziek, is bekend van zijn tv-programma’s op WDR, waarin hij popmuziek analyseert. Hij laat bijvoorbeeld zien en horen welke elementen uit de klassieke muziek terug zijn te vinden in popmuziek. Liefhebbers kunnen hem uitgebreid op Youtube vinden (de moeite waard!). Gonzales is ook recordhouder voor het langste concert ooit, 27 uur.

  Voor wie deze serie en speelfilm wil zien: stuur een mail voor meer details over de verkrijgbaarheid.

Comments are closed.