• Schaakbond tegen bordvergroting

  Posted on oktober 16, 2015 by in nieuws
  Bordvergroting leidt tot chaos

  Bordvergroting leidt tot chaos

  Nu leden van dam- en go-clubs massaal proberen over te stappen naar de welvarender schaakclubs, is er onrust in de schaakwereld ontstaan. De nieuwelingen, gewend aan grotere borden, zouden er te gemakzuchtig van uitgaan dat de KSNB borden van 10×10 of zelfs 19×19 beschikbaar zou stellen.

  Obbe Oenema, lid van de bondsraad, is van oordeel dat schaakclubs de toestromers weliswaar basisvoorzieningen kunnen bieden, ?maar ze moeten niet denken dat je een schaakbord kunt vergroten door er een paar plankjes tegenaan te spijkeren. Dan zullen we op grote schaal nieuwe borden moeten produceren. Ook moeten er dan meer stukken komen en dat kost geld. Bordverkleiningen of -vergrotingen, dat soort zaken: echt niet.?

  Ook zouden de nieuwelingen de taal van Ca?ssa nog niet goed spreken (Ca?ssa is de godin van het schaakspel, bedoeld is dat ze de regels niet goed kennen ? dit voor de nieuwkomers, red.). ?Wij vinden dat ze zich gewoon aan het FIDE-reglement moeten houden, en dus spelen op een bord van 8×8, net als iedereen,? aldus de bondsraadbons.

  Vooral de nood onder go-clubs is hoog. Volgens sommige waarnemers is het een no-goarea geworden. Oenema: Iedereen is welkom binnen onze randvoorwaarden: wij discrimineren niet, want wij hebben in het verleden ook onze eigen mensen moeten teleurstellen. Zo zijn er schakers die vinden dat het bord te klein is omdat het vaak moeilijk is om met een randpion te promoveren. Bordvergroting lost dit probleem echter niet op: ook op een groter bord houd je immers altijd randpionnen.

  Bewaren

Comments are closed.