• SC Utrecht 2 pakt volle buit bij koploper Fischer Z

  Posted on februari 21, 2016 by in knsb, partijen
  Harm-Theo in een typische schaakhouding

  Harm-Theo in een karakteristieke schaakhouding.

  Zoals u wellicht weet, vissen Oud Zuylen 1 en Utrecht 2 in dezelfde vijver van KNSB-poule 3D. Dat leidde eerder dit seizoen tot een geanimeerd gelijkspel in het onderlinge treffen. Oud Zuylen 1 kwam vervolgens ook tot een puntendeling tegen het Amsterdamse Fischer Z. Interessant werd uiteraard de wedstrijd Fischer Z – Utrecht 2 op 13 februari 2016.

  Marc Schwartz schreef het volgende verslag, dat al eerder op de oude website van Schaakclub Utrecht te lezen was. Maar nu ook hier, in een nieuw jasje.

  Na vier nederlagen en een gelijkspel in vijf speelrondes en met een zware loting voor de boeg, was de oppepper “nieuwe ronde, nieuwe kansen” zo goed als uitgewerkt. Dat je toch altijd hoop moet houden, bewijst deze KNSB-ronde wel. De dikverdiende 4,5 – 3,5 overwinning op Fischer Z, de koploper in poule 3D, had zelfs nog hoger kunnen uitvallen. De eerste partij die afgelopen was, was de partij van jeugdtalent Sjoerd tegen de kopman van Fischer Z, een ervaren 2200-speler. Het was Sjoerd die na een gedurfde aanvallende partij als winnaar uit de strijd kwam:

  Kort daarna was ook Pieter klaar. Op karakteristieke wijze wist hij na weifelende openingsfase toch tegenspel te creëren. De witte koning stond niet geheel veilig op de geopende damevleugel. Mede door snel te spelen, hield hij de druk er maximaal op. De stukken van Pieter overheersten het bord in het dubbel toren en dubbel loper eindspel. Toen de ene na de andere witte pion van het bord verdween, was de winst snel binnen. Harm-Theo kwam met zwart goed uit de Engelse opening. In het vroege middenspel wist hij zelfs een pion te snoepen. Wel had hij te kampen met een zwakke b-pion, waar wit goed de druk op kon houden. Het lukte helaas niet om de pion voorsprong uit te bouwen naar winst, waarna tot remise besloten werd.

  Bij Bram ontvouwde zich een gevecht met de lichte stukken in de hoofdrol. De dames werden namelijk al snel geruild. Zijn tegenstander bleek echter handiger in het manoeuvreren van zijn stukken. De pionnen van Bram konden veel makkelijker aangevallen worden dan die van zijn tegenstander. Uiteindelijk was er geen houden meer aan. Marc had de luxe dat zijn tegenstander op winst moest spelen, na de overwinningen van Pieter en Sjoerd op de eerste twee borden. Daarnaast was de stand op de andere borden ook niet erg hoopgevend voor de thuisspelende ploeg. Het remiseaanbod van Marc werd afgewezen. Ook het aanbod tot zetherhaling werd afgeslagen. Helaas was deze zet wel direct een blunder, waarna Marc met gemak het volle punt kon binnenhalen:


  Pascal beleeft een moeilijk seizoen te midden van het zware geschut in de KNSB-competitie. Hij deed vandaag echter nauwelijks onder voor zijn tegenstander. In het middenspel kwam een dynamische stelling op het bord waarin beide spelers hun stukken op de vijandelijke koning hadden gericht. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel met een pion minder voor Pascal. Met secuur spel was dit eindspel nog te keepen, maar helaas koos Pascal het verkeerde plan. Bij Olivier voltooide zich een klein persoonlijk drama. Na een gelijkopgaande partij was de remise binnen handbereik. Nog enkele degelijke zetten en de remise zou getekend kunnen worden. Olivier dacht af te wikkelen naar een remise dame-eindspel, maar zijn tegenstander had iets heel anders in gedachten:

  Alleen Sander was toen nog bezig met zijn partij. Al in de openingsfase had hij twee gezonde pionnen buitgemaakt. Later kwam daar nog een kwaliteit bij, na een omsingeling van de witte koning. Niemand twijfelde er aan dat Sander zijn eerste overwinning in de KNSB-competitie zou gaan behalen, behalve Sander zelf. Gelukkig hield hij het hoofd koel en maakte hij het beslissende punt. Deze overwinning is een mooie opsteker voor SC Utrecht 2, dat hiermee een kans blijft houden om te overleven. Het nadeel is dat er geen echte favoriet is in poule 3D. De nummers 1 t/m 8 staan binnen twee punten van elkaar. SC Utrecht 2 zal nog minimaal twee keer moeten winnen en dan moeten hopen dat 7 matchpunten genoeg zijn om niet te degraderen. De toekomst zal het uitwijzen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

  T Fischer Z 2058 Utrecht 2 1917
  1. Casper Blaauw 2193 Sjoerd van Roon 1939 0 1
  2. Jos Teeuwen 2082 Pieter de Groot 2087 0 1
  3. Bram van Dijk 1997 Marc Schwartz 1989 0 1
  4. Frans Smit 2067 Harm Theo Wagenaar 1877 ½ ½
  5. Maarten Veldt 2081 Bram Semeijn 1968 1 0
  6. Robbert van ’t Kaar 2041 Sander Blok 1914 0 1
  7. Niels Bouton 2044 Olivier Huizer 1826 1 0
  8. Jeroen Kroos 1958 Pascal Boittin 1738 1 0

   

  Bewaren

Comments are closed.