• Roel Peters, schaker, dammer, kapper

  Posted on januari 28, 2017 by in nieuws

  Tekening: Sya Titia

  Op 13 januari is Roel Peters overleden, de in Utrecht bekende kapper, dammer en schaker, naar wie de Peterscup genoemd is. Roel is 99 jaar geworden. Hij heeft zijn beroep 75 jaar uitgevoerd en veel van de oudere clubleden zijn door hem geknipt en geschoren, ook achter het schaakbord, want hij kon er wat van. Hij is voor veel teams van Oud Zuylen uitgekomen en vond de externe competitie dan ook van groot belang voor de club. Daarom werd op zijn initiatief in 1993 de Peterscup in het leven geroepen, een wisselbeker bedoeld als prijs voor de speler die jaarlijks de beste prestaties levert voor zijn of haar team in de externe competitie, nog altijd een prestigieuze prijs binnen onze club. Het is een beloning voor mensen die zoveel mogelijk voor één team spelen. Zelf heeft hij de Peterscup nooit gewonnen, maar hij heeft toch iets waardevols achtergelaten dat nog lang zal bestaan.

  Roel was een echte spelletjesmens. Hij werd op zijn 18e lid van Dam- en Schaakvereniging Tuindorp. Daar werd hij tweemaal clubkampioen met dammen en tweemaal met schaken. Hij is een keer damkampioen van Utrecht geweest in de 2e klasse en ook een keer kampioen van de provincie (klasse onbekend). Hij bleef 42 jaar bij Tuindorp en stapte na een aanvaring rond 1960 over naar Oud Zuylen, waar hij tot 2010 lid is geweest. Zijn rating schommelde altijd tussen de 1600 en 1700.

  Jan Willem Lubbers en Patrick Langendoen hebben hem een keer geïnterviewd voor de rubriek ‘De onthulling’. Dit interview is gepubliceerd in de 33e jaargang van het clubblad van Oud Zuylen, nr. 4 (2000). Roel begon op zijn 14e als kappersknecht. Later had hij een eigen zaak die hij uiteindelijk heeft overgedaan aan Arie Hoenderop, ook jarenlang lid van Oud Zuylen.
  In dat interview vroegen ze hem wat voor soort schaker hij was. ‘Een laffe schaker en dat komt door het ontbreken van openingskennis. Meestal counter ik vanuit de verdediging in het midden- of eindspel.’ En op de vraag welke schaker hij graag zou willen knippen, zei hij: ‘Jan Timman met zijn lange haar, ha ha.’

  De ouderen onder ons zullen hem herinneren als de zeer aimabele clubgenoot met een goed gevoel voor humor.

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

Comments are closed.