• KNSB OZU 2 behoudt alle kansen op eindoverwinning

  Posted on september 17, 2018 by in extern, KNSB OZU 2

  OZU2 is afgelopen zaterdag vijftien september in Delft traditiegetrouw uitstekend van start gegaan met een nederlaag tegen DSC 4. De Utrechtenaren behouden daarmee alle kansen op een gunstige eindklassering en blijven de felbegeerde cup in het vizier houden.

  Het was een schitterend nazomerdag die zaterdag in Delft. De temperatuur bakte een aangename 20 graden en de zon scheen fel. En zoals wij schakers dan gewoon zijn trekken we ons terug in een bedompt achterafzaaltje om ten strijde te trekken op het schaakbord. Ditmaal speelden we tegen DSC uit Delft, een geduchte tegenstander waar we vorig jaar van verloren. Niet te onderschatten! En toch.. het was wel het vierde team en op papier de zwakste tegenstander uit de poule. Hier lagen kansen.

  Utrecht was afgereisd met het sterkste team: Iron Meindert van der Linden, Old man Arie Schwartz, The Wall Ham Theo Wagenaar, Cunning Bram Semeijn, Stone wall Jan-Maarten van den Bogaart, The Fist Carol Peter Gouw, Killer Hans van Doorn en The Monk Peter de Jong. De bloem van het Utrechtse schaken, te vergelijken met de Franse adel vlak voor de slag bij Azincourt. Ondergetekende kreeg de eer als chroniqueur de Utrechtse heldendaden in een rondeverslag te vereeuwigen. Een eer die ik niet kon weigeren.

  De eerste klappen Om 13:00 werden de klokken ingedrukt. Direct zaten een aantal Utrechtenaren ernstig in de problemen, waaronder ikzelf. Ik liet in de hoofdvariant van het koningsindisch na om een aantal cruciale verdedigingszetten te doen waardoor ik al na drie kwartier totaal verloren stond. Uiteraard heb ik de boel nog even gerekt, je bent niet naar Delft gereden om binnen een uur op te geven. Maar mijn tegenstander maakte geen fout. 1-0 voor de thuisploeg.

  Carol Peter verging het niet veel beter. Ik heb niks van zijn partij gezien, maar hij schijnt vrij hardhandig van het bord gezet te zijn. Voor hem waren er echter verzachtende omstandigheden. Hij heeft tien dagen op rij gewerkt omdat uitzendkrachten zich op het laatste moment hadden ziek gemeld. Hij was doodop en kon de zware mentale arbeid daardoor niet aan. Het falende Nederlandse zorgstelsel speelt ons hier parten.

  Langs de afgrond Zo stonden we dus in recordtempo met 2-0 achter. Dan weet je dat het een lastige wedstrijd wordt. Meindert, Peter, Hans, Harm-Theo, Arie en Jan-Maarten zijn echter geduchte tegenstanders die dikwijls in het derde of vierde uur toeslaan. 2-0 is lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn gekkere dingen gebeurd in de schaakwereld.

  Harm Theo behaalde de eerste punten voor Utrecht. Hij forceerde remise door eeuwig schaak. Een verstandig besluit, want als hij dat niet gedaan had was de aanval van zijn tegenstander niet te weerstaan geweest. Goed gedaan Harm Theo!

  Peter haalde het tweede halfje. Ook van zijn partij heb ik niks gezien, maar ik sprak hem er wel even over in het zonnetje op het dakterras. Hij had op het punt gestaan op te geven zei hij, maar toch nog maar een zet gedaan. Drie zetten later had ineens weer spel. Hij was er erg verbaasd over geweest en had direct remise geaccepteerd toen zijn tegenstander dat aanbod. Hij maakte in die nazomerzon een uitgelaten indruk, als een man die de dood in de ogen heeft gekeken en het tegen alle verwachting toch nog kan navertellen.

  Jan-Maarten behaalde ook een half punt. Ik sprak hem even na de partij, maar ik denk dat het te vlug was want hij zat er nog helemaal in. Iets over stukken… moeilijk, moeilijk. Ik deed dit en toen deed hij dit en dat was een verrassing. Zonder bord kon ik m niet goed volgen. Bottom line was in ieder geval dat hij remise maakte. Carol Peter zei dat ie gewonnen heeft gestaan, maar ik kan dat oordeel niet bevestigen of ontkrachten.

  Hoop! Hans deed voor het eerst mee met OZU 2, maar liet zich meteen gelden. Hij speelde zich met meesterschap naar een gewonnen stand. Zijn loper en twee torens regen een gruwelijk matnet rond de witte koning. Hans wikkelde echter niet goed af waardoor zijn tegenstander met remise wegkwam. Een teleurstellende afloop voor ons, en niet in het minst voor killer Hans zelf. Hieronder een fragment uit een mail van hem naar mij over zijn partij.

  Na Pxc3 (de enige zet voor wit) sloeg ik uiteraard terug met mijn toren en mijn tegenstander speelde Kd2. Ik had hier gewoon Tbb3 moeten spelen. Maar ik speelde hier Txa3 waarna wit met Te8 Txe8 Txe8 Kh7 Te3 gelijkspel verkreeg. Uiteraard was ik hier flink zuur van. In mijn eerste wedstrijd voor Oud Zuylen/Utrecht zo’n winst laten liggen doet pijn… zeker nu het team hierdoor mede een 3,5-4,5 nederlaag leed. Ik beloof beterschap voor de volgende wedstrijd waarin ik ga aantreden!

  Ik heb nu al medelijden met zijn volgende tegenstander.

  Meindert was de enige die een partij won. Ook Meinderts partij heb ik gemist, maar ongetwijfeld hanteerde hij de fijne positionele wurgstijl die we van deze schaakgentleman gewend zijn. Tijdens het Chinezen liet hij tussen neus en lippen door vallen dat hij dit jaar wat meer tijd aan het schaken gaat besteden. Ik voorspel dat hij de rots wordt waarop OZU 2 dit seizoen op gaat bouwen.

  Old Man Arie was het langst van iedereen bezig, ook dat is een beetje traditie. Hij slaagde er echter niet in om in het laatste uur de partij naar zich toe te trekken. Remise werd het eindresultaat.

  OZU 2 vecht door! En zo verloren we dus met 4,5 – 3,5. Een teleurstelling.. maar er is zeker ook reden tot optimisme! Verlies scherpt de schaakgeest meer dan de roes van de overwinning. In dat licht kan je maar beter met een nederlaag beginnen. Het team toonde veerkracht met de sterke partijen van Meindert en Hans. En ook de sfeer was goed. Hoewel de meesten eigenlijk matig hebben gespeeld, heeft iedereen toch gezellig nagetafeld. Er is nog niets verloren. OZU 2 vecht door! We behouden alle kansen om de eindoverwinning binnen te halen.

5 Responses so far.

 1. Jaap van der Tuuk schreef:

  Wie heeft dit verslag geschreven?Vast niet Bart.

 2. Jan Maarten schreef:

  Het verslag van de andere kant: http://www.delftseschaaksite.nl/?type=news&id=5451

  Zo gewonnen bleek ik niet te staan (volgens de computer), maar dat ik het beter had kunnen doen is wel duidelijk.

 3. Frank Tempelman schreef:

  Een fijn optimistisch stuk!