• Toestanden in de SGS, OZU 6 – Rivierenland 3 eindigt in 4-4

  Posted on december 9, 2016 by in extern
  Foto: Petra Raaijen

  Foto: Petra Raaijen

  Hoe dikwijls is Rivierenland niet als op ons pad gekomen? Op dinsdag 6 december weerhield de verjaardag van de Goedheiligman de schaakvrienden uit een der natste gebieden van de SGS er niet van om de lange reis naar hoger gelegen gebieden te aanvaarden. In de negentiende eeuw en eerder, toen er nog geen fatsoenlijke bruggen waren, kon die reis lang duren. Maar de heren waren keurig op tijd en rond half acht werden de digitale klokken in werking gesteld. Mede dankzij de immer degelijke voorbereiding van Jo Drijver, laten we het nog maar eens vermelden. Als Jo in da house is, staan alles meestal al rond zeven uur klaar en hoeven de spelers slechts aan te schuiven en zich te laten bedienen met koffie en thee. En laten we wel wezen, het is prettig als externe wedstrijden op tijd beginnen. De uitspelers willen namelijk veelal ook weer op tijd naar huis om de volgende dag de economie uit het slop te trekken. Nu volgt een verslag van Jo zelf.

  Een sensationele wedstrijd met frivool aanvalsspel, blunders en houthakken. Dan lijkt Rivierenland te gaan winnen en dan weer Oud Zuylen. De laatste ‘blunders’ waren van Oud Zuylen en beroofden ons van de overwinning. Bas en zijn tegenstander ontliepen elkaar niets. Beiden zagen geen mogelijkheden om tot een betere stelling te komen en met een bord vol met alle stukken werd tot remise besloten. Daarna sloegen onze invallers (versterkingen) hun slag. Als Jan zijn jasje uittrekt en zijn mouwen opstroop staat er wat te gebeuren. En als zo vaak gaat zijn dame voorop in de strijd. Dat werd de witspeler te veel en het eerste volle punt was binnen.

  Theo Paijmans en zijn tegenstander maakten er een potje van. Blunders en houthakken was het devies. De speler van Rivierenland stond beter, gaf een toren weg waarop Theo begon te offeren en de zwarte koning onder vuur nam. Prompt liet de zwartspeler zich mat zetten en stonden we met 2½-½ voor. Die andere Theo, Rooijakkers, speelde weer heel frivool op de aanval en leek het beste van het spel te krijgen. Helaas betekent dit bij Theo aanvallen en de verdediging verwaarlozen. Dat kwam hem duur te staan en onze voorsprong begon te tanen.

  Gelukkig liet Ries zien wat we in een ver verleden van heem gewend waren. Laat wit maar komen: laat hem maar pionnen offeren en sla de aanval af. Ga vervolgens met de pionnenmeerderheid naar de overzijde en beslis de partij. Nu werd het 3½-1½. Heel dicht bij de overwinning. Marc stond nu gelijk, Peter een kwaliteit voor en Maurice slechter. We rekenden op 5-3. Peter zag geen kans om er door te komen en dus 4-2. Marc zag geen kans om de partij remise te houden en de marge werd weer kleiner (4-3). Gelukkig had Maurice alle gevaren bezworen en leek regelrecht op de overwinning af te stevenen. Een bijna niet te houden vrijpion, een pion meer en nog een zwakke pion bij de tegenstander. Helaas. Maurice speelt heel geconcentreerd, ziet alles, maar juist op het laatst doet hij het net te vlug en trapt in een valletje dat hem een stuk en de partij kost en ons de overwinning. We zijn echter op de goede weg en aan de beterende hand.

  [Event “SGS 2D, brd. 6”]
  [Date “2016.12.09”]
  [Round “3”]
  [White “Paijmans, Theo”]
  [Black “Sluiter, Albert”]
  [Result “1-0”]
  [ECO “C41”]
  [WhiteTeam “Oud Zuylen Utrecht 6”]
  [BlackTeam “Rivierenland 3”]

  OZU 6 – Rivierenland werd dus 4-4. Topscorer in dit team is Peter Timmerman met 2 uit 3.

  SGS 2e Klasse 2016/2017 2D:

    Oud Zuylen Utrecht 6 Rivierenland 3 4 4
  1. B. Lobik (Bas) A. van Weerden (Arian) 0,5 0,5
  2. M.A.M. Jongerius (Marc) M. Visser (Menno) 0 1
  3. P. Timmerman (Peter) A. Telaku (Arif) 0,5 0,5
  4. T.M.H. Rooijakkers (Theo) J. Meijer 0 1
  5. M. van Leeuwen (Ries) W. de Boer (Willem) 1 0
  6. T. Paijmans (Theo) A. Sluiter (Albert) 1 0
  7. J.W. Gijzen (Jan) R. Kaptein (Rob) 1 0
  8. M. Diederen (Maurice) H. Ruis (Hans) 0 1

  Wist u overigens dat er een serieuze fusie gaande is tussen de SGS, OSBO en SBO? De OSBO is de Oostelijke SchaakBOnd, de SBO de SchaakBond Overijssel. Het proces is al in een vrij ver gevorderd stadium. Het systeem van regionale bonden is in een klein land als Nederland inmiddels wat verouderd en volgens velen is het handiger om administratie, wedstrijdindeling en regionale kampioenschappen op grotere schaal te regelen. Dat betekent overigen niet we verder moeten gaan reizen, dus dat de heren van Rivierenland opeens een expeditie naar het Zwols Schaakgenootschap dienen te organiseren. Er blijven wel een indeling in regio’s bestaan. Dus geen negentiende-eeuwse toestanden, het is vooral een administratieve herindeling.

  De vraag is natuurlijk hoe die nieuwe fusiebond gaat heten. Het nieuwe gebied bestrijkt de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht en delen van Noord-Holland en Brabant, dus een fors deel van Nederland. Schaakbond Midden-Nederland (SMO)? Het zal maar een tijdelijke naam zijn, want ooit zullen de regionale bonden verdwijnen en blijft de KNSB over, een trend die waarschijnlijk niet te keren is (red.)
  Meer hierover op www.sgs-schaakbond.nl

  Bewaren

  Bewaren

Comments are closed.