• OZU 4 zet de winnende reeks voort

  Posted on januari 18, 2018 by in extern, SOS OZU 4

  De tegenstander Ons Genoegen I komt met zeven spelers op, we starten dus met een 1-0 voorsprong. Snel is het al 3,5-0,5.

  Bart is snel en wint geruisloos. In een franse stelling hoopte zijn tegenstander op een doorschuifvariant. Al vroeg in de partij blundert zijn tegenstander een stuk, waarna het van kwaad tot erger gaat.

  Marc Speijers speelt aan het tweede bord een soepele partij. Met normale zetten wint hij opvallend gemakkelijk. Voor Leo Keijzer geldt hetzelfde.

  Jan Ackerman krijgt op de 15e zet een kwaliteit in de schoot geworpen, “een blunder” volgens de tegenstander. Daarna staat Jan huizenhoog gewonnen totdat hijzelf op zet 30 de kwaliteit terugblundert. Dan staat wit gewonnen maar hij biedt verrassend remise aan tijdens de zet 30. b6, waarna alleen wit nog kan winnen. Jan en het team opgelucht.

  Midas zorgt voor het enige verliespunt. Hij probeert een Pirc te spelen, maar “kende simpelweg de theorie niet”. Dat is erg bescheiden, want dat geldt voor iedere speler op ons niveau… Hij ziet spoken, voelt zich in het nauw gedreven en offert een kwaliteit om wat vrijheid te krijgen. Later in de partij weet hij nog een vrijpion te creëren, waardoor het iets minder makkelijk wordt voor de tegenstander. Hij krijgt kansen op gelijkspel. Eerst blundert hij een pion weg en daarna geeft hij ook een tweede kwaliteit weg, verlies derhalve.

  Aan het eerste en derde bord spelen Hans de Lange en Frans Tempelman. Verrassend speelt Joost Marcus, ooit met een rating rond de 2400, aan bord 3, en Hans tegen de zwakkere maar ook ongeslagen Martinus Riemersma. Aan het eerste bord komt Hans de Lange in een saaie stelling. Na een tiental zetten offert hij een tweetal pionnen om wat leven in de brouwerij te brengen. Het maakt de strijd in het centrum dan echt spannend. Z’n stelling wordt beter, hij lijkt het fraai uit te gaan maken in de aanval met dame, torens en loper. Maar weer neemt hij de tijd niet om wat door te rekenen. In gierende tijdnood van de tegenstander met een uur meer biedt hij daarom maar remise aan. Slecht gespeeld, schaamt zich, na het middenspel veel te weinig gerekend en te gehaast. Komt dat ooit nog goed?

  Frank Tempelman laat zien hoe het moet. Hij gaat met zwart op 1.c4 het antwoord vinden en verder een soort schaak spelen dat extreem positioneel, saai en precies is. Hij slaagt als laatst spelende in de opdracht met als resultaat remise. Erna staat hij beter maar fysiek en ongetwijfeld tevreden accepteert hij de remise.

  Eindstand 5,5 – 2,5. Alleen de match tegen Leusden doet er nog toe.

  Oud Zuylen Utrecht 4 Ons Genoegen 1 5.5 2.5
  Hans de Lange Martinus Riemersma 0.5 0.5
  Marc Speijers Jan Ero 1 0
  Frank Tempelman Joost Marcus 0.5 0.5
  Leo Keizer Jacques van den Berg 1 0
  Jan Ackerman Ed Mönch 0.5 0.5
  Jan-Willem Lubbers *Niet Opgekomen* 1 0
  Midas Schonewille Bab Wilders 0 1
  Bart de Vries Ernst Schroth 1 02 Responses so far.

 1. Sander Blok schreef:

  @Bart: 18.Pc6 is een mooie zet, zeg!