• OZU 4 sluit seizoen af met bizarre wedstrijd

  Posted on mei 12, 2019 by in KNSB OZU 4

  Het logo van OSV

  Op dinsdag 7 mei speelde Oud Zuylen Utrecht 4 de laatste KNSB-wedstrijd. Op dinsdag? Ja, u leest het goed. Er ging dan ook het nodige aan vooraf. Oorspronkelijk zou de match gewoon tijdens de zevende ronde zijn gespeeld, ware het niet dat de tegenstanders van OSV 3 zich vooraf hadden afgemeld. Het argument was dat de Ossenaren niet voldoende spelers op de been konden brengen. Aangezien het voor de stand in de competitie niet meer uitmaakte, was het resultaat van generlei belang en wij vonden het wel best dat er dan 8-0 op het scorebord zou komen. Maar ho! Hier had men buiten het ijzeren reglement van de KNSB gerekend. In artikel 27.2 staat:

  Indien een tiental niet met tenminste 6 spelers en een achttal niet met tenminste 5 spelers 60 minuten na het vastgestelde aanvangstijdstip in het speellokaal aanwezig is, geldt de wedstrijd als niet gespeeld en bepaalt de competitieleider een nieuwe datum en plaats voor de wedstrijd.

  De competitieleider besloot dan ook dat de wedstrijd alsnog gespeeld moest worden en legde een boete van 2 matchpunten op, waardoor het kon gebeuren dat het derde achttal der Osse Schaakvereniging uiteindelijk op minus 1 zou eindigen. Hoe dat verliep, komt zo aan de orde. De hele kwestie leidde tot een uitvoerige correspondentie met de KNSB en een officiële uitspraak van de competitieleider.

  De eindstand van klasse 6F, seizoen 2018-2019 is:

  Team MP BP
  Waalwijk 2 14 38
  En Passant 3 11 37
  Oud Zuylen Utrecht 4 10 36
  De Kentering 2 6 27
  Dubbelschaak ’97 3 5 27.5
  De Drie Torens 3 5 26.5
  SVO Oisterwijk 2 2 17
  OSV 3 -1 14

  Wij verloren alleen van de nummers 1 en 2, wonnen de rest en werden derde.

  Na veel overleg werd besloten de wedstrijd op een OZU-clubavond te spelen, omdat onze zaal op de laatste KNSB-zaterdag al vol zou zitten met onze eerste drie teams. Kunt u het nog volgen? OZU 1 t/m 3 speelden 9 ronden en OZU 4 slechts 7, vandaar. OZU 4 speelde op ronde 2 t/m 8 van de hogere klassen.
  De zaak is nog complexer: er is ook een regel die luidt dat een speler slechts eenmaal in dezelfde ronde kan spelen. Daar wij na de opgave van Oss niet hoefden te spelen in ronde 7, waren wij weer beschikbaar voor hogere teams zou je zeggen. Pascal viel dan ook in in het derde. Drie spelers van Oss bleken ook te zijn ingevallen in OSV 2 dat kampioenskansen had (komt hier een aap uit de mouw?). De bond besloot dat Pascal en het triumviraat op grond van de genoemde regel niet meer mochten spelen. In het geval van Pascal was die beslissing nog discutabel, want zijn invalbeurt in OZU 3 betrof ronde 8! Door bovengenoemd verschil in aantal ronden viel ronde 7 van OZU 4 samen met ronde 8 van de overige teams. De Osse schakers speelden wèl in ronde 7, want de poule van OSV 2 bestond ook uit 8 teams. Enfin, we lieten het er maar bij omdat het toch nergens meer over ging.

  OSV 2 werd kampioen zoals op de website valt te lezen, maar over de kwestie OSV 3 wordt met geen woord gerept.

  Dat men van meet af aan geen zin had in deze wedstrijd was wel duidelijk. OSV 3 zou toch al degraderen en gezien het ratingverschil was het uiteraard geen aantrekkelijk vooruitzicht om in Utrecht in de pan gehakt te worden. OSV bood ons nog een reiskostenvergoeding aan als wij naar Oss zouden komen. Daar hadden wij dan weer geen zin in. We hadden immers Brabant al van Tilburg tot Rosmalen afgereisd. Na veel geharrewar werd overeengekomen om de wedstrijd op een dinsdag te spelen met het SOS-speeltempo. OSV zou met vijf man komen.
  Die vijf mannen verschenen inderdaad, zij het een half uur na aanvang. Ze hadden wel onderweg laten weten dat ze ‘een trein later’ hadden genomen. Een onprettige situatie, want enkele spelers van ons reisden ook met het openbaar vervoer en wilden uiteraard ook weer op tijd vertrekken. Normaal worden bij een KNSB-wedstrijd de klokken stipt om 13 uur aangezet, maar omdat wij niet wisten aan welke borden de Ossenaren zouden zitten, konden we onze opstelling nog niet op papier zetten. We hadden weliswaar acht spelers tot onze beschikking, maar wij hadden vijf spelers die aangegeven hadden te willen spelen.

  Braaf gewacht dus. Om kwart over acht werden de klokken ingedrukt. Rens won al vrij snel veel materiaal en haalde het vierde punt binnen (we stonden immers al met 3-0 voor). Tegen een uur of tien stonden ook de resterende borden zeer goed tot gewonnen voor ons. In elk geval technisch gewonnen en normaal doet men dan nog een paar zetjes. Maar om tien uur volgde er een snel overleg onder de Ossenaren. Ze gaven collectief op want ze moesten de trein halen! Volgens onze reisplanner ging die pas om half twaalf, enfin. Verbijsterd bleven wij achter. Dat de overwinning van 8-0 niet uitbundig gevierd werd, zal u geenszins verbazen.

  Oud Zuylen Utrecht 4OSV 3

  Ronde:7

  Oud Zuylen Utrecht 4

  OSV 3

  Amerongen van, J. (Judith) 1678 NO 0 z-w 1R – 0R
  Keijzer, L.F. (Leo) 1678 NO 0 w-z 1R – 0R
  Mackaaij, T. (Ton) 1812 NO 0 z-w 1R – 0R
  Lardenoye, B. (Bert) 1681 Genis, D. (Daniel) 0 w-z 1 – 0
  Thorig, H. (Harry) 1706 Boon, J.H. (Jan) 1442 z-w 1 – 0
  Ee van, A.R. (Alwin) 1681 Windhorst, G. (Gert) 1336 w-z 1 – 0
  Gijzen, J.W. (Jan) 1473 Kamerman, J. (Jan) 1337 z-w 1 – 0
  Wolters, R.S. (Rens) 1246 Greijn, B.M.P.J. (Bern) 1344 w-z 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1619 Gemiddelde Rating: 1365 8-0

   

3 Responses so far.

 1. Jan Gijzen schreef:

  Prima verslag, Alwin. Moest de tekst wel twee keer lezen om de complexe materie te begrijpen. (ach, de ouderdom is niet te stoppen)

 2. Leo Keijzer schreef:

  Lust u nog peultjes??

 3. JM schreef:

  In Oss zal dat toch ook wel enige ophef hebben veroorzaakt?