• OZU 3 wint opnieuw

  Posted on november 18, 2019 by in SOS OZU 3

  [Door: Jo Drijver]

  Wijdemeren is niet het sterkste team in de derde klasse A maar er moet altijd toch maar gewonnen worden. Het vorig seizoen lukte dat en ook nu was het geen al te groot probleem. Onze tegenstander moesten aantreden zonder hun sterkste speler (ruim 1800) die inmiddels is verhuisd naar Groningen. Ene zware aderlating voor een club van hooguit 10 of 11 spelers.

  Met Martijn de Haan in de plaats van Hidde Blok werd de tegenstander al direct onder druk gezet. Tot groot genoegen van de spelers ging al in het begin van de wedstrijd al een telefoon af. De roep van een koekoek klonk luid door de gymzaal. Juist de enige speler die niet meespeelde moest naarstig naar het geluid van zijn klokje zoeken in zijn jas op het podium. Daarna keerde de rust weer en begon Oud Zuylen Utrecht met het verzamelen van punten. Aan de eerste borden brandde al meteen een hevig gevecht los terwijl aan de laatste borden het rapen van de punten  begon. Martijn overspeelde zijn tegenstander met een dreigende aanval welke niet goed of niet gepareerd kon worden. Twee lopers en een dame openden de jacht op de zwarte koning die niet kon worden geholpen door de andere stukken. Martijn was niet uit op stukwinst maar wilde de koning en dat lukte (0-1). Maurice is dit seizoen op dreef, liet zijn tegenstander offeren en maakte vervolgens de dame buit. Wit kreeg vervolgens geen kans meer (0-2). Direct gevolgd door Theo en Ido. Theo mocht opnieuw met wit spelen en maakte daar dankbaar gebruik van door te openen met f4. Een felle aanval op e6 leverde een pion op en duidelijk voordeel. De zwarte koning kreeg niet de gelegenheid om te vluchten en werd in het centrum onder vuur genomen. Geen houden aan (0-3). Ido, ditmaal tijdig aanwezig en geen pech, speelde zijn eigen spelletje, nam de open c-lijn in bezit en sloopte de witte koningsvleugel. Gelukkig was hij er weer bij (0-4). Aan bord 3 en 4 werd hard gevochten.

  Peter leek op remise af te stevenen maar speelde het eindspel beter dan de speler van Wijdemeren en wist met zijn koning tot in de witte stelling door te dringen. Het witte paard werd gebonden aan een zwarte vrijpion op g3 waarna de stelling van wit steeds slechter werd (0-5). Bert drukte zijn stempel op het middenspel en veroverde een stuk. De winst was niet ver meer weg. Helaas pakte hij zijn toren om een schaak op te heffen (Zwart Tb2, wit Td1 en Kf2 zo ongeveer). Bert pakte zijn toren en moest deze naar d2 spelen waarna zwart de toren pakte. Bert deed nog zijn uiterste best om er iets van te maken maar dat lukte niet (1-5). In de schijnwerpers speelden onze toppers Hans en Jan. Bij Hans een spectaculaire offerpartij en bij Jan een soort flipperpartij waarbij dan wit en dan zwart aanviel.

  De verdediging van wit was een verdediging, de verdediging van Jan was een dreigende verdediging. Achter iedere zet zat ook al was die verdedigend, een dreiging. Nieuw voor ons, maar wel duidelijk uitgelegd. Jan wenste geen remise omdat we al hadden gewonnen en bleek ook dreigend aan te kunnen vallen. Met veel geduld lukte het hem wit steeds verder terug te dringen en de score op te voeren (1-6). Het spektakel speelde zich af aan het eerste bord waar Hans offerde en zich in een mijnenveld begaf. Ieder zet moest raak zijn om niet teveel achterop te raken. Het lukte geweldig en de overwinning liep op naar 7-1. Om Hans te eren en u aan het werk te zetten volgt hier deze alles of niets partij met commentaar van de speler zelf.

  “De partij van ging weer als een sneltrein. Na een minuut of tien was de eerste loper op de zevende zet op f7 geofferd. Stockfish was het met dit offer zeer eens (+4.5). Oorzaak is de tweede zet van zwart, de gambietpion, plus een tweede tempo met 4….h6 en op de zesde zet dwingt zwart wit na diens paardzet tot het loperoffer op f7. Op zet 10 is het voordeel heel snel (tot +11) opgelopen en speel ik bijna alleen computerzetten. Sterker dan 11. Pf7 schaak is evenwel dxc5 en het is binnen enkele zetten uit. Nu duurt het nog 10 zetten langer maar dan heeft wit een toren, 2 lichte stukken en een pion meer. Een prima vlot partijtje.”

  Uitslagen

  S.V. Wijdemeren 1   S.C. Oud Zuylen Utrecht 3     Score
  Corbeek, M. (Merijn) 1622 Lange de, H.J.G. (Hans) 1648 z-w 0 – 1
  Cornelissen, P.J.A. (Peter) 1454 Ackerman, J.C. (Jan) 1692 w-z 0 – 1
  Klein van der, J.H. (John) 1348 Lardenoye, B. (Bert) 1663 z-w 1 – 0
  Selders, J.J. (Joop) 1381 Timmerman, P. (Peter) 1563 w-z 0 – 1
  Koopman, T.S.M. 1300 Rooijakkers, T.M.H. (Theo) 1481 z-w 0 – 1
  Verburg, J. (Johan) 1226 Telchuys, I. (Ido) 1513 w-z 0 – 1
  Andriessen, J.L.J. 1157 Haan de, M. (Martijn) 0 z-w 0 – 1
  Hartenberg, J.C. (Jaap) 0 Diederen, M. (Maurice) 1213 w-z 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1355 Gemiddelde Rating: 1539   1 – 7

Comments are closed.