• OZU 3: De toren wankelde onder tijdsdruk

  Posted on maart 30, 2017 by in extern, partijen

  Met pretogen bekeek Jo Drijver het wedstrijdformulier. Hier was iets goedgemaakt. In de strijd om degradatie was de wedstrijd van het derde van OZU tegen het tweede van Moira voor ons minder spannend. Voor Moira des te meer. De groep is raar en na de winst van 6-2 vanavond is zelfs promotie voor ons mogelijk. Als we tegen Moira 1 winnen. En DBC afziet van promotie.

  De eerste nul liet zich al snel optekenen. Jeugdleider én spelen is voor mij een slechte combinatie. Thuis drie nullen, uit drie punten. Gelukkig trok op het 8ste bord Wout van Veen de stand snel gelijk. Zijn tegenstander liet op een vol bord zijn dame insluiten. En toen was het lang wachten. Evert zette het tweede punt op het scorebord. Na een matige eerste reeks bij OZU3 wint hij de laatste partijen. Jan Bettman gebruikte in de opening veel dame zetten. Het kostte tijd Evert wat tijd om zijn koning veilig te stellen maar het ontwikkelingsvoordeel liet zich langzaam gelden. Twee mindere zetten kostten eerst een kwaliteit daarna een compleet stuk. De ontspanning van deze voorsprong was bij de spelers voelbaar.

  Pas na 11 uur kwamen de volgende punten binnenrollen. Wout van Goor won een bijzondere partij. Hij is hieronder na te spelen. We gaven er geen punt meer voor. Wit mistte wel 10 keer de soms makkelijke soms lastige winst. De klok was Wout’s grootste vriend. Veel spelers van Moira kwamen in tijdnood. Het eindspel met een 2 toren tegen toren en 5 pionnen was te complex om goed te spelen. Pion na pion verdween. Over het middenspel zal nog veel geanalyseerd worden. 3 – 1.

  Ed speelde met zwart een Svesnikov. De eerste 10 zetten gingen staccato. Daarna werd het rustiger. Lang moesten pionnen op d6, d4 en b4 verdedigd worden maar een zeer subtiele dreiging werd ook in de stelling gevlochten. Na een vervelende penning ging een kwaliteit in de doos en daarna blunderde zijn tegenstander een vol stuk. Mooi punt.

  In een Franse opening met 2.Pf3 en b4 gaf Peter een pion voor activiteit. Ik denk dat zijn tegenstander zich het slachtoffer van een wurgslang voelde. Continue vielen toren pionnen aan, pende stukken of verplichte stukken op zeer passieve velden te zetten. Ondanks torenwinst in het middenspel weigerde zijn tegenstander op te geven. Tijd en techniek beslechtten de partij.

  Sander ging er met een Wolga vol in. Een snel f5 na de opening zorgde voor vuur en dreiging. Tegenstander Dries pareerde netjes, viel uiteindelijk met o.a. een toren op e6 binnen. Maar de tijd. Ook hier beslechtte dit de partij. 6-1.

  De laatste partij was van Huib. Redelijke opening, sterk middenspel en naar een zeer voordelig eindspel. Ook hier was de klok de scherprechter maar nu voor Huib. Eindstand op het scoreformulier: 6 – 2. Nog één ronde. Deze is op 21 april in het Stedelijk Gymnasium met alle teams uit deze poule. Komt allen en moedigt uw onvermoeibare helden aan!!

  Oud Zuylen Utrecht 3 Moira-Domtoren 2 6 2
  1. E. van Eeden (Ed) E.W. – Janse (Erik) 1 0
  2. E.G.A. de Graaf (Evert) J. Bettman (Jan) 1 0
  3. S. – Blok (Sander) D. de Dreu (Dies) 1 0
  4. P.J.J. de Jong (Peter) G. Wallace (Gavin) 1 0
  5. B. Weegenaar (Bertrand) K. Wandy (Kasim) 0 1
  6. H.G. Olij (Huib) W.M. Le Fevre (Wouter) 0 1
  7. W. van Goor (Wout) J.A. de Kraker (Johnny) 1 0
  8. W. van Veen (Wout) D.J. van Beek (Jorn) 1 0

Comments are closed.