• Gezelligheid kent geen tijd in Amsterdam

  Posted on november 27, 2016 by in knsb
  De eerste vier borden: Marcel, Marc, Meindert en Ed. Jan-Maarten neemt alles in ogenschouw.

  De eerste vier borden: Marcel, Marc, Meindert en Ed. Jan-Maarten neemt alles in ogenschouw. Foto: AvE

  Het tweede van Oud Zuylen Utrecht heeft zaterdag 26 november verrassend met 2½-5½ gewonnen van een van de koplopers in deze groep, Fischer Z 1. Nu volgt een verslag van Jo Drijver.

  Het begon allemaal erg moeizaam. De spoorwegen werkten niet mee. De trein werd verplaatst van spoor 7 naar spoor 1 en dat was een eind lopen. Bovendien was het een minitreintje waar alle reizigers van een lange intercity ingeperst moesten worden. Veel staanplaatsen dus met weinig ruimte. Bovendien werd de trein omgeleid via Hilversum. Helaas konden we onmogelijk naar buiten kijken. We (0 uit 3) waren net op tijd in Batavia 1920 voor de wedstrijd tegen het ongeslagen Fischer Z (6 uit 3). Ook daar liepen we vertraging op. De zaal was nog donker. Het bleek dat enkele ‘Fischers’ elders aan het zoeken waren naar materiaal. Het opzetten van de stukken lukte nog wel met wat extra handen van onze spelers.

  Maar dan de klokken. Het instellen daarvan is een ramp als degenen die dat normaal doen niet aanwezig zijn. Zijn het dan nog klokken van één soort dan gaat dat nog wel. Maar zijn het 3 of 4 verschillende soorten dan wordt het moeilijk, zeker als dat alleen kan met behulp van handleidingen. Het instellen op 1.30 uur alsmede de extra tijd per zet (30 seconden) lukt uiteindelijk en is te controleren door een paar maal de klok in te drukken. Het halfuur na de 40e zet of na het vallen van de vlag is niet te doen. Na de eerste proef bleek dat de extra tijd per zet niet werkte en gingen alle klokken naar Marcel, die met een duivelse snelheid de klokken opnieuw instelde. Hulde aan Marcel die zijn bij Utrecht opgedane ervaring ten nutte maakte. Ver over half twee konden we pas beginnen. Niemand mokte daarover. Is ook ongepast als twee aardige dames proberen om alles in goede banen te leiden.

  Ook aan de laagste vier borden werd vrolijk gescoord.

  Ook aan de laagste vier borden werd vrolijk gescoord. Alleen de stukken van Albert Jan stonden alweer in de beginstelling. Foto: AvE

  Het lag niet aan de klokken maar aan de spelers dat we al heel snel tegen een 2-0 achterstand aankeken. De tegenstander van Albert Jan speelde een frivole variant die AJ al snel in de problemen bracht. Met de koning nog in het midden werd het ‘opgerukte’ zwarte centrum onder druk gezet en de rokade verhinderd door een paar hinderlijke lopers. Een onmogelijke opgave. Invaller Ed kreeg een stuk tegen twee pionnen maar rende vervolgens achter de feiten aan, zoals bij het voetballen heel vaak gebeurt als je de trainers mag geloven. Het ene gat met het andere stoppen en voortduren letten op nog een offer of stukverlies. Op den duur werd het Ed teveel en vertrok hij naar een concert om wat opgevrolijkt te worden.

  Na de opgelopen achterstand werd het gezicht van de teamleider, maar ook van supporter Alwin, steeds opgewekter. Het was de tegenslag die we nodig hadden. Jan Maarten won in het middenspel een stuk terwijl Meindert met vaste hand een gewonnen stelling opbouwde en het wel zeer krachtig afmaakte. Een zucht van verlichting. Het was weer gelijk. Marc wist met geraffineerd spel een pion te veroveren maar in het vervolg bleek deze kwetsbaar. Remise was niet te voorkomen, maar het was wel een plusremise.

  Daarna was Oud Zuylen Utrecht niet meer te houden. Arie, op verzoek gedegradeerd van het 1e naar het 5e bord, kwam nu wel in zijn spel en bouwde heel rustig een winnende stelling op terwijl zijn tegenstander zich moest beperken tot het verdedigen van de zwakke punten. Bijna gelijktijdig met Arie pakte ook Bram een punt. Voortdurend aanvallend kreeg hij twee lichte stukken tegen een toren. Met een paard sloot hij de open lijn af waarna zwart nog probeerde om met de dame verwarring te stichten. Dat werd voortdurend ontkracht en op het juiste moment smeet Bram zijn dame in de zwarte stelling waarna het punt kon worden opgeraapt. Sterk gespeeld. Marcel aan bord 1 verdedigde zich prima tegen de zwarte aanval via de f-lijn. Dat had tot gevolg dat zwart min of meer een toren buitenspel zette en wit aan een aanval in het centrum kon beginnen met twee pionnen. Het was voldoende voor de winst. Met veel genoegen stelden we vast dat het halfuur op het juiste moment werd toegevoegd.

  De Batavia veroorzaakte kennelijk een VOC-mentaliteit. Op naar de volgende op 17 december!

   

  T Fischer Z 2046 Oud Zuylen Utrecht 2 2029
  1. Roland Verdonk 2269 Marcel van Os 2095 0 1
  2. Herman Neufeglise 2071 Marc Schwartz 2025 ½ ½
  3. Maarten Veldt 2096 Meindert van der Linde 2038 0 1
  4. Robbert van ’t Kaar 2020 Ed van Eeden 2017 1 0
  5. Frans Smit 2053 Arie Schwartz 2147 0 1
  6. Niels Bouton 2045 Albert Jan Hummel 2003 1 0
  7. Jeroen Kroos 1939 Bram Semeijn 1959 0 1
  8. Lucie van der Vecht 1875 Jan Maarten van den Boogaart 1951 0 1
  Het sfeervolle zaaltje in café Batavia aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade.

  Het sfeervolle zaaltje in café Batavia aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade. Foto: AvE

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

Comments are closed.