• OZU 2 nog zonder nederlaag

  Posted on december 16, 2019 by in KNSB OZU 3

  [Door: Hans de Lange]

  De omgeving met de eerste drie teams thuis tegelijk spelend was inspirerend en gezellig. Een bar, plezierige sfeer en geen enkele partij van OZU 2 ging verloren…Uitslag 7-1, twee remises. Almere 3 had z’n dag niet.

  De eerste winst was er razendsnel, Freek Busstra won met wit eenvoudig een kwaliteit op zet 15 en de tegenstander gaf direct op. Het was een Catalaan (g3, Lg2) waarin hij al snel het loperpaar kreeg en een mooi centrum.

  1.d4 Pf6 2. Pf3 e6 3. c4 d5 4. Pc3 Lb4 5. g3 c6 6. Lg2 O-O 7. O-O Pbd7 8. Pd2 Lxc3 9. bxc3 Pb6 10. Db3 Pxc4 11. Pxc4 dxc4 12. Dxc4 Dd5 13. e4 Pb6 14. Db3 De7 15. La3 (diagram is de slotstelling).

  Het tweede en derde winstpunt kwamen van Ed van Eeden en Hans de Lange. Ed overspeelde z’n tegenstander in het centrum. Nadat de lopers op b2, g2, b7, g7 hadden plaatsgenomen, blies de eerste opstoot in het centrum direct de stelling op, met fatale gevolgen: opgeven was voor de tegenstander de enige optie.

  Hans speelde een wilde Franse partij met Dg4 op zet 4, een opzetje uit de toptijd van Planinc. Ditmaal begreep hij wat hij deed en op de 18e zet gaf z’n tegenstander op. In de diagram speelt wit het enige Df5+ en na dameruil volgt Pf6 met kwaliteitswinst in een ruïne voor zwart.


  De punten bleven binnenrollen, zo snel dat mij ontgaan is hoe Bart de Vries aan z’n punt kwam: hij won op bord 7 met wit.

  Dan Midas met z’n London-systeem, d4, Lf4 en de lange rokade.  Z’n tegenstander rokeerde kort dus ontspon zich een plezierige strijd. De aanval van z’n tegenstander was niet optimaal en traag. Midas daarentegen ontwikkelde snel z’n stukken richting de zwarte koning en een gemakkelijke winst viel hem ten deel.

  Jan Ackerman won zoals hij steeds wint. Rustige degelijke opzet, met kleine zetjes voordeel halen en uitbreiden, om vervolgens de winst te inhaleren als ware het een trekje aan diens sigaret.

  Uit ervaring weet ik dat het taxeren van je eigen stelling lastig is. Publiek weet het vaak beter, soms is dat waar. Vandaag waren de omstanders bij Jan-Willem en Harm-Theo van mening dat de slotstelling gewonnen was, maar beide remises zijn door het team dankbaar aanvaard.

  Jan-Willem Lubbers wist zijn Leningrader in het Hollands op het bord te krijgen, maar stelde de breekzet e5 te lang uit. Gelukkig wist zijn tegenstander niet te profiteren en kantelde de partij langzaam maar zeker in het voordeel van Jan-Willem. Lang bleef het erom spannen, maar na een afruilactie kreeg Jan-Willem een gewonnen eindspel dat hij door een onhandigheidje leek te verprutsen.

  Hoewel omstanders meenden dat de slotstelling nog steeds gewonnen was voor Jan-Willem, zag hij de weg naar winst niet en berustte in remise. In de slotstelling geeft Stockfish een snelle winst, maar ja, over computers hebben we het maar niet. Citaat: ‘Ik maakte bewust een foutje (niet dxe4 spelen) want ik had geen zin in een dame op d6’.

  Hij doet zichzelf te kort. Alleen na zet 12 staat hij even iets minder. Omdat het al 4-0 stond bood hij 2 x remise aan, het teambelang komt op de eerste plaats: niks mis mee.

  Harm-Theo Wagenaar was, zoals meer voorkomt, het laatste klaar. Hij speelde met zwart de opening (1.d4 d5 2.Lf4; de zogenaamde Neo-London) niet optimaal, waardoor wit steeds beter en later gewonnen kwam te staan. De witspeler drukte echter niet door, waardoor zwart de aanval kon overnemen en op zijn beurt gewonnen kwam te staan.

  Dat zagen alle inmiddels toegestroomde toeschouwers behalve Harm-Theo, die eigenlijk niets meer zag en uiteindelijk een zetherhaling toeliet: remise. Bij een stand van 6,5-0,5 is daar weinig mis mee.

  Uitslagen

  Oud Zuylen Utrecht 2 Almere 3     Score
  Eeden van, E. (Ed) 2083 Dijk van, L. (Luc) 1736 z-w 1 – 0
  Busstra, F. (Freek) 1835 Haspels, J.J.D. (Johan) 1708 w-z 1 – 0
  Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1835 Bos van den, R. (Raymond) 1706 z-w ½ – ½
  Ackerman, J.C. (Jan) 1692 Norden, M.J. (Marc) 1633 w-z 1 – 0
  Lubbers, J.W. (Jan-Willem) 1653 Dielhoff, H.J. (Johan) 1665 z-w ½ – ½
  Lange de, H.J.G. (Hans) 1648 Alberts, P.J.W. (Peter) 1763 w-z 1 – 0
  Vries de, B. (Bart) 1601 Terpstra, G. (Gerben) 1568 z-w 1 – 0
  Schonewille, M. (Midas) 1437 Schutte, M. (Mark) 1617 w-z 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1723 Gemiddelde Rating: 1675   7 – 1

2 Responses so far.

 1. Hans de Lange schreef:

  Dank en complimenten Jan Maarten! Ook aan de teamgenoten die mij zondag hun berichten sturen!

  Zo maak je een team!

 2. Huib Olij schreef:

  Kan iemand mij de kop boven dit artikeltje uitleggen?! We verloren in de 2e ronde namelijk dik van Amersfoort.

  En voortaan aub KNSB of SOS voor de teamnaam zetten. Ik kan er anders soms echt geen touw aan vastknopen over welk team het verhaaltje gaat.

  M.vr.ozu.gr. Huib