• Oud Zuylen Utrecht ten aanval!

  Posted on oktober 10, 2021 by in extern, KNSB OZU 2

  Door Midas Schonewille

  Deze zaterdag had OZU 2 hun eerste wedstrijd in de KNSB competitie. In een goed gevulde zaal, waarschijnlijk de voor velen weer de eerste keer om zo veel mensen bij elkaar in een ruimte te zien, begon iedereen weer enthousiast aan hun partijen. En de OZU spelers hadden er weer zin in, want in veel partijen kozen we ervoor om onbevreesd ten aanval te gaan, of dit nu correct was of niet.
  Midas maakte het eerste slachtoffer en was tevens de snelste winnaar van de dag. Na een goed getimede g5 en g4 wist hij de koning onder druk te zetten en net nadat zijn tegenstander dames wist te ruilen wist hij een paard te winnen met een geniepige penning. Kort daarna bezweek deze onder de mat dreigingen en het eerste punt was binnen.
  Vervolgens kwam Jan ook met een punt aan zetten nadat hij de koningsstelling van zijn tegenstander compleet open had gegooid omdat de vijandige dame zich aan de verkeerde kant van het bord begaf.
  Helaas waren er ook minder geslaagde plannen aan onze kant, en beide Osama en Bart moesten het onderspit delven. Osama startte ook actief het offensief, maar dat bleek niet genoeg voor winst. Bart moest tegen het koningsgambiet spelen, en dat ging aardig tot zijn loper bijna opgesloten werd. Deze moest hij geven en de vrijpion waar hij mee over bleef bleek niet genoeg. De stand was 2-2.
  Peter had al een hele tijd niet meer geschaakt, maar dat hij het wel nog kon is wel bewezen. De kwaliteit was snel gewonnen en daarna was het een kwestie van uitspelen. Wat ook een kwestie van uitspelen was was de partij van Ton, die stond namelijk vanuit de opening al erg passief en weggedrukt. Hier wist hij helaas niet uit te ontsnappen, maar hij heeft het wel verrassend lang volgehouden in een zeer ongemakkelijke stelling. 3-3 stond het op dit moment.
  Jan-Willem was een hele degelijke partij aan het spelen, maar kwam op een gegeven moment een pion achter te staan. Hij kon dit helaas niet compenseren met de activiteit van zijn stukken en moest opgeven om de stand op 3-4 te zetten. Winst was niet meer mogelijk, maar als Freek zijn partij kon winnen zouden we nog gelijk kunnen spelen. Freek speelde een rare partij, de dames waren er op een gegeven moment af, maar het hele bord lag open voor de paarden en lopers om los te gaan en hangende stukken waren het thema. Freek’s paarden hopten van hot naar her om te compenseren voor de pionnen die hij achter stond. Zijn vrijpion wist hij net niet naar de overkant te escorteren, maar hij wist wel een vernuftige matdreiging te creëren met twee paarden en een toren. Helaas had zijn tegenstander een even vernuftige reeks aan schaakjes tegen een open koning om uiteindelijk torens te ruilen en de dreiging op te heffen. Hierna heeft Freek alles uit kast gehaald om het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken om het voordeel om te zetten naar winst, maar tegen het einde van de partij leek alles erop dat Freek toch zou verliezen. Toen beide spelers in tijdnoot zaten kwamen de zenuwen echter opzetten en zijn tegenstander deed in korte tijd twee onreglementaire zetten. De eerste werd door de vingers gezien, maar na de tweede kwamen de spelers toch tot de overeenkomst om remise te maken. Helaas niet genoeg om de wedstrijd niet te verliezen, maar wel mooi wat ratingpunten gered!
  3.5-4.5 dus uiteindelijk de uitslag na een erg leuke en spannende wedstrijd.

Comments are closed.