KNSB OZU 1

Oud Zuylen Utrecht 1 verliest van Leiderdorp 1 (3½ – 4½)

Door: Jo Drijver

Dit is uiteraard geen verrassing. Onze tegenstanders hebben een gemiddelde rating van 2083 t.o.v. OZU dat niet verder komt dan 1929. Toch werd het beslist geen slachtpartij en hebben we aan de overwinning kunnen ruiken. Een rondje langs de borden om aan te geven hoe spannend het was.

Bord 1. André Bouwmeester speelde een prima partij en had voortdurend een klein overwicht. Hij miste de winst mede door oververmoeidheid en een gebrek aan wedstrijdritme. Eén partij per maand is te weinig om in vorm te komen of te blijven.

Bord 2. Jan Maarten moest noodgedwongen aan dit hoge bord spelen omdat Jaap van der Tuuk, Meindert vd Linde en Daniel Kuijper verhinderd waren. Ze werden overigens prima vervangen door Freek Busstra, Maarten Post en Pascal Boittin. De tegenstander van Jan Maarten vergiste zich aan het begin van het middenspel. Door een ongelukkige manoeuvre verspeeld hij een paard dat op de h-lijn stond waardoor Jan Maarten verder ging met twee stukken tegen een toren. Zijn tegenstander deed er alles aan om een open lijn te krijgen voor zijn beide torens. Dat werd door zwart verhinderd en langzaam maar zeker werden het paard en de loper actiever. Na een afruil in het centrum en uiterst secuur spel haalde onze speler de volle buit binnen!

Bord 3. Albert Jan Hummel (2012) bofte niet want hij moest tegen een echte grootmeester, die nu een rating heeft van 2449. Daar trok Albert Jan zich overigens niets van aan en speelde vrij uit. Albert Jan stond prima en dreigde steeds de partij te gaan beslissen middels een offer. Helaas deed hij dat op het verkeerde moment waarna de partij in zijn nadeel werd beslist. Jammer.

Bord 4. Arie Schwartz speelt nog steeds erg klassiek zoals in zijn jonge jaren. In de partij zet hij zijn stukken op de sterkste velden en wacht af wat zijn tegenstander gaat doen. Die wordt dan op een gegeven moment ongeduldig en stort zich op de aanval, de verdediging daarbij verwaarlozend. Dan ziet Arie zijn kans schoon en slaat heel hardhandig terug. De witte koning kwam in het nauw en de zwarte dame, loper en toren maakten het karwei hardhandig af. Hij heeft zijn vorm weer helemaal terug gevonden.

Bord 5. Bij Freek geniet je altijd van zijn partij. Helemaal geconcentreerd laat hij zijn pionnen het vuile werk opknappen. Vervolgens komen de offers en stijgt de spanning. Helaas ging hij net weer iets te ver. Het leek zo mooi maar het punt ging naar zijn tegenstander. Een leuke partij waar hij veel genoegen aan zal hebben beleefd. De teamleider stond er beteuterd bij. Leuke en spannende partijen zijn vaak het aanzien meer dan waard maar na afsloop telt alleen het resultaat van het geheel en als je dan een halfje tekort komt is dat erg zuur.

Bord 6. Pascal had zich op het laatste moment nog beschikbaar gesteld zodat we met 8 spelers aan de wedstrijd konden beginnen. Zijn tegenstander speelde erg secuur en gaf bijna geen aanknopingspunten weg om tot de aanval over te gaan. Pascal moest zich beperken tot verdedigen en afwachten. Toen wit via een open lijn naar binnen stormde was het snel gedaan. Pascal verdedigde naar vermogen maar een halfje zat er zelfs niet in.

Bord 7. Menno speelde tegen Talitha Munnik, een voormalig Nederlands kampioen bij de meisjes, zoals ik begreep. Hij kreeg geen vat op het spel en werd zelfs enigszins in de verdediging gedrongen. Meer dan remise zat er niet in.

Bord 8. Ook aan dit bord werd het zelfde resultaat behaald. Wit trok ten aanval maar Maarten wist zijn stelling uitstekend te verdedigen. Nadat er veel materiaal van het bord verdween kwam de vrede steeds dichterbij.

Al met al een goede en gezellige wedstrijd waarbij we onszelf wat te kort deden, zoals de trainers in het voetbal elkaar altijd napraten.

Het betekent wel dat we op zaterdag 26 november tegen ASC 1 de nodige punten moeten gaan halen. Ik reken dan zeker op Jaap en Meindert maar ook op alle anderen.
Het jaar wordt afgesloten op 17 december in Leiden tegen Philidor 2 om pas in februari van het volgend jaar verder te gaan.

Uitslagen

Leiderdorp 1

Rating

Oud Zuylen Utrecht 1

Rating

Uitslag
Corstjens, R. (Rolf) 2140 Bouwmeester, A. (Andre) 2108 ½ – ½
Otten, M. (Martijn) 2183 Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 1996 0 – 1
Brandenburg, D.A.N. (Daan) 2449 Hummel, A.J. (Albert Jan) 2012 1 – 0
Sonneveld, D.W.A. (David) 1977 Schwartz, A.J. (Arie) 1999 0 – 1
Werf van der, J. (Joël) 1976 Busstra, F. (Freek) 1908 1 – 0
Bemmel van, K. (Koert) 2054 Boittin, P. (Pascal) 1691 1 – 0
Iersel-Munnik, T. (Talitha) 1941 Mulder, H.W. (Hemmo) 1982 ½ – ½
Kentstra, W.P.A. (Wim) 1942 Post, M. (Maarten) 1739 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2083 Gemiddelde Rating: 1929 4½-3½

Stand

6 punten: Leiderdorp 1
4 punten: Amsterdam West, ASC en Voorschoten
3 punten: Oegstgeest
2 punten: Philidor, OZU, Schaakhuis, VAS
1 punt: LSG