• Vijfde stevig aan kop

  Posted on maart 6, 2013 by in extern

  tussendepionnen21 februari, door Jo Drijver – De inzet wordt met iedere wedstrijd groter en het enthousiasme neemt uitbundige vormen aan. Na drie overwinningen en twee gelijke spelen trokken we naar de club van Jan Hellevoort om het onderaan staande DD 3 te bestrijden. Jan-Willem Lubbers (schoolvakantie) en Bas Lobik (expositie?) werden vervangen door de teamleider en Do Schat, die aangaf graag weer in de bondscompetitie te willen spelen en natuurlijk het liefst voor het vijfde! Onze opstelling maakte DD aan het schrikken en de voorspellingen varieerden van 6-2 tot 7-1 in het voordeel van Oud Zuylen. En ze kregen gelijk; met vier overwinningen en vier remises steeg het vijfde voorlopig naar de eerste plaats op de ranglijst.

  Vechter Henk Bloemink was de eerste die kwam vragen of hij remise mocht accepteren. ‘Wel een beetje laf zei hij zelf maar er zit niet meer in.’ Na het uitschakelen van een knipperende tl-buis druppelden de uitslagen binnen. De tegenstander van Jo schrok kennelijk zo van het Scandinavisch dat hij voor iedere zet flink de tijd nam. Na 8 zetten stond de klok van wit op 5.15 en die van zwart op 4.27. Na 10 zetten was de stand 5.40 tegen 4.40. Helaas waren de zetten van wit niet de goede en zwart walste, na een avondje rondjes lopen, de witte stelling volledig onder de voet. We hadden een voorsprong die niet meer in gevaar kwam. Theo speelde ditmaal wel weer gretig, maar ook geconcentreerd. Verzuimde stukken weg te geven en won fraai! Helaas niets op aan te merken. Wel op de remise van Arnold. Hij ging een gewonnen eindspel in maar kwam niet verder dan remise. Zijn gezicht stond op onweer. De remise van debutant Do was echter van hoge (bakkers)kwaliteit. Langzaam en zeker speelde hij op winst maar zijn tegenstander wist alle zwakke punten te verdedigen.

  Albert-Jan wist zoals zo vaak een zeer onoverzichtelijke stelling op het bord te toveren. Eén klein foutje is in zo’n levensgevaarlijke stelling fataal. AJ voelt zich in dat soort stellingen op zijn best, behield het overzicht en maakte het zijn tegenstander te lastig. Het ging langs het randje van de afgrond. Resteren Gerard en Louis, die er beiden een zeer serieuze partij van maakten. In het eindspel had Louis zelfs een dame tegen paard en toren in een wat gesloten stelling. Hij had duidelijk ‘uitzicht op meer’, maar dorst niet door te zetten. Aan het eerste bord speelde Gerard een heel serieuze partij tegen Dick la Pleine. In het middenspel won Gerard een stuk maar Dick verdedigde zich stug en dapper. Gerard verslapte echter niet en bleef degelijk spelen. Hij zocht geen wegen om het snel te beslissen. Na een prima partij bracht hij het 6e punt op het scorebord.

  We gaan voor goud!

  Zie hier de partijen van Albert Jan en Gerard.

  Persoonlijke uitslagen:

  Doorn-Driebergen 3 Oud Zuylen 5 2-6
  1 Dick la Pleine Gerard Postma 0-1
  2 Peer van Putten Albert-Jan Fischer 0-1
  3 René Brands Do Schat ½-½
  4 Tjitte Reitsma Jo Drijver 0-1
  5 Mark Berisa Arnold Heesbeen ½-½
  6 Gertjan Portengen Henk Bloemink ½-½
  7 Pim Jongeneel Theo Rooijakkers 0-1
  8 Nilufer Karayilan Louis Klaassens ½-½

Comments are closed.