• Oud Zuylen 5: koppositie toedeledokie!

  Posted on januari 21, 2013 by in extern

  toedeledokieGelijkspel DBC 3 – Oud Zuylen 5 (verslag Jo Drijver)

  Bij DBC ontbrak het achtste bord. Een jongetje dat net les had gehad mocht van zijn ouders wat langer blijven om de opengevallen plaats in te nemen. Omdat het nog een leerling was, ging men er wel vanuit dat hij snel klaar zou zijn. Helaas, de  achtste bordspeler van Oud Zuylen verscheen niet zodat het ventje zijn eerste partij in de bondscompetitie won. Henk Bloemink heeft tot het laatste moment op Louis staan wachten maar hij kwam maar niet. Ook telefonisch was hij niet bereikbaar. Op het laatste moment is Henk door zijn vrouw naar De Bilt gebracht en kon hij zelf gelukkig nog tijdig aanschuiven. Zo ging dus een kostbaar punt voor Oud Zuylen verloren. Gelukkig werd het door een snelle overwinning van Jo de stand weer in evenwicht gebracht. Een variant uit een boekje van Euwe uit 1935.

  Arnold liet een stuk pennen en kon opgeven terwijl Henk weer al zijn registers opentrok en zijn tegenstander alle hoeken van het bord liet zien. Dat geldt ook voor Theo, wiens tegenstander tot de laatste snik doorspeelde. Albert-Jan had het niet makkelijk maar speelde het eindspel voortreffelijk. Van Gerard weet ik dat hij een kwaliteit verspeelde maar via een listige combinatie twee stukken kreeg voor de toren. Meer dan herhaling van zetten zat er echter niet in. Ja, bij Jan Willem was het een drama. De hele partij zette hij zijn tegenstander onder druk maar liet zich op het laatst verrassen. Dacht lang na en gaf op. Waarom vroeg zijn tegenstander, er zit niet meer in dan remise! Jammer, beiden hadden het stikmat niet gezien maar JW begreep wel dat de stelling niet helemaal prettig meer was. De uitslagen:

  SGS 3e Klasse 2012/2013
  3B:

    DBC 3 Oud Zuylen 5 4 4
  1. H.V. van Duijl (Henri) G.R. Postma (Gerard) 0,5 0,5
  2. C. Floor A.J.H. Fischer (Albert-Jan) 0,5 0,5
  3. N. Wijenberg (Nolan) J.W. Lubbers (Jan-Willem) 1 0
  4. S. Verhaar (Sjors) J.J. Drijver (Jo) 0 1
  5. J.A.J. Faber (Joop) A. Heesbeen (Arnold) 1 0
  6. J. van der Spek (Jesse) H. Bloemink (Henk) 0 1
  7. J. Schuitemaker (Jonas) T.M.H. Rooijakkers (Theo) 0 1
  8. J. Grootendorst (Jort) * *Niet Opgekomen* 1 0

2 Responses so far.

 1. Frank Tempelman schreef:

  Hm. Ik begreep dat JW het stikmat juist wél had gezien, en er ten onrechte vanuit ging dat dat ook gold voor zijn tegenstander. persoonlijk had ik ook nog even een zet of twee afgewacht alvorens op te geven.

 2. Jan-Willem Lubbers schreef:

  Het was heel verwarrend Frank, gezien de situatie. Ik had gezien dat ik mat ging, dacht toen heel lang na over alternatieven, maar kon ze niet vinden. Toen gaf ik op. Op de vraag waarom, zat ik zo vol met zetten en varianten dat ik het niet meer wist. Jo lepelde zo het stikmat op, maar ik reageerde nogal vaag in de verwarring dat Jo begreep ik dat het niet gezien had. Toen ik op de achtergrond hoorde dat de eindstand 4-4 was, realiseerde ik me ineens dat het onverstandig was geweest om zo snel op te geven. Ik had de hele avond geen cent meer gegeven voor de winst van OZ5, gezien de stellingen, dat ik niet in de gaten had, dat het lot ons gunstige gezind was geweest.